Skocz do zawartości

Marcowe - prośba o podpowiedź


buber

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym uwarzyć marcowe, 12 litrów, 13,7 Plato.

Czy zasyp 1 kg pilzneńskiego, 1 kg wiedeńskiego, 1 kg monachijskiego (I czy II?) będzie w porządku? Widziałem w recepturach słody karmelowe, ale chyba nie są konieczne?

Czy chmielić też na smak i aromat, jeśli tak to w jakich ilościach? Planuję lubelskim.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest kilka przepisów w wiki na Marcowe:

http://www.wiki.piwo.org/Marcowe_(Wspomnienie_wiosny),_Krzysztof_Fidler_(Infam)

http://www.wiki.piwo.org/Marcowe,_Jacek_Michna_(szop007)

http://www.wiki.piwo.org/Marcowe,_Jan_Krysiak_(wena)

http://www.wiki.piwo.org/Marcowe,_Rafa%C5%82_%C5%81awrynowicz_(fuzzy)

http://www.wiki.piwo.org/Marcowe,_Tomasz_Rogaczewski_(tieroo)

http://www.wiki.piwo.org/Marcowe,_%C5%81ukasz_Chrz%C4%85szcz_(vettis)

 

Jak widać z tych przepisów karmelowy jest zbędny w marcowym i wystarczy jakiś słód dekstrynujący. Można dać ewentualnie trochę dla koloru :) Więc ja bym wrzucił coś typu carapils albo caramunich do niego jeszcze tak 0,1 kg przy 12 litrach. 

 

Co  do chmielenia musisz przeliczyć w kalkulatorze tak na 25-35 IBU, polskie odmiany chmielu. Na aromat nie ma co sypać bo aromat chmielowy w tym stylu ma być nie obecny. Można rzucić coś na 15' jeżeli już musisz mieć aromat chmielu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.