buber Posted December 11, 2016 Share Posted December 11, 2016 Chciałbym uwarzyć marcowe, 12 litrów, 13,7 Plato. Czy zasyp 1 kg pilzneńskiego, 1 kg wiedeńskiego, 1 kg monachijskiego (I czy II?) będzie w porządku? Widziałem w recepturach słody karmelowe, ale chyba nie są konieczne? Czy chmielić też na smak i aromat, jeśli tak to w jakich ilościach? Planuję lubelskim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted December 11, 2016 Share Posted December 11, 2016 Jest kilka przepisów w wiki na Marcowe: http://www.wiki.piwo.org/Marcowe_(Wspomnienie_wiosny),_Krzysztof_Fidler_(Infam) http://www.wiki.piwo.org/Marcowe,_Jacek_Michna_(szop007) http://www.wiki.piwo.org/Marcowe,_Jan_Krysiak_(wena) http://www.wiki.piwo.org/Marcowe,_Rafa%C5%82_%C5%81awrynowicz_(fuzzy) http://www.wiki.piwo.org/Marcowe,_Tomasz_Rogaczewski_(tieroo) http://www.wiki.piwo.org/Marcowe,_%C5%81ukasz_Chrz%C4%85szcz_(vettis) Jak widać z tych przepisów karmelowy jest zbędny w marcowym i wystarczy jakiś słód dekstrynujący. Można dać ewentualnie trochę dla koloru Więc ja bym wrzucił coś typu carapils albo caramunich do niego jeszcze tak 0,1 kg przy 12 litrach. Co do chmielenia musisz przeliczyć w kalkulatorze tak na 25-35 IBU, polskie odmiany chmielu. Na aromat nie ma co sypać bo aromat chmielowy w tym stylu ma być nie obecny. Można rzucić coś na 15' jeżeli już musisz mieć aromat chmielu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
the_doctor Posted December 11, 2016 Share Posted December 11, 2016 Podpytaj użytkownika Maryh. Jak dla mnie to mistrz Marcowego. Jeszcze nie widziałem konkursu z Marcowym, którego by nie wygrał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now