Jump to content

Marcowe - prośba o podpowiedź


buber

Recommended Posts

Chciałbym uwarzyć marcowe, 12 litrów, 13,7 Plato.

Czy zasyp 1 kg pilzneńskiego, 1 kg wiedeńskiego, 1 kg monachijskiego (I czy II?) będzie w porządku? Widziałem w recepturach słody karmelowe, ale chyba nie są konieczne?

Czy chmielić też na smak i aromat, jeśli tak to w jakich ilościach? Planuję lubelskim.

Link to comment
Share on other sites

Jest kilka przepisów w wiki na Marcowe:

http://www.wiki.piwo.org/Marcowe_(Wspomnienie_wiosny),_Krzysztof_Fidler_(Infam)

http://www.wiki.piwo.org/Marcowe,_Jacek_Michna_(szop007)

http://www.wiki.piwo.org/Marcowe,_Jan_Krysiak_(wena)

http://www.wiki.piwo.org/Marcowe,_Rafa%C5%82_%C5%81awrynowicz_(fuzzy)

http://www.wiki.piwo.org/Marcowe,_Tomasz_Rogaczewski_(tieroo)

http://www.wiki.piwo.org/Marcowe,_%C5%81ukasz_Chrz%C4%85szcz_(vettis)

 

Jak widać z tych przepisów karmelowy jest zbędny w marcowym i wystarczy jakiś słód dekstrynujący. Można dać ewentualnie trochę dla koloru :) Więc ja bym wrzucił coś typu carapils albo caramunich do niego jeszcze tak 0,1 kg przy 12 litrach. 

 

Co  do chmielenia musisz przeliczyć w kalkulatorze tak na 25-35 IBU, polskie odmiany chmielu. Na aromat nie ma co sypać bo aromat chmielowy w tym stylu ma być nie obecny. Można rzucić coś na 15' jeżeli już musisz mieć aromat chmielu.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.