buber Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 Chciałbym uwarzyć marcowe, 12 litrów, 13,7 Plato. Czy zasyp 1 kg pilzneńskiego, 1 kg wiedeńskiego, 1 kg monachijskiego (I czy II?) będzie w porządku? Widziałem w recepturach słody karmelowe, ale chyba nie są konieczne? Czy chmielić też na smak i aromat, jeśli tak to w jakich ilościach? Planuję lubelskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 Jest kilka przepisów w wiki na Marcowe: http://www.wiki.piwo.org/Marcowe_(Wspomnienie_wiosny),_Krzysztof_Fidler_(Infam) http://www.wiki.piwo.org/Marcowe,_Jacek_Michna_(szop007) http://www.wiki.piwo.org/Marcowe,_Jan_Krysiak_(wena) http://www.wiki.piwo.org/Marcowe,_Rafa%C5%82_%C5%81awrynowicz_(fuzzy) http://www.wiki.piwo.org/Marcowe,_Tomasz_Rogaczewski_(tieroo) http://www.wiki.piwo.org/Marcowe,_%C5%81ukasz_Chrz%C4%85szcz_(vettis) Jak widać z tych przepisów karmelowy jest zbędny w marcowym i wystarczy jakiś słód dekstrynujący. Można dać ewentualnie trochę dla koloru Więc ja bym wrzucił coś typu carapils albo caramunich do niego jeszcze tak 0,1 kg przy 12 litrach. Co do chmielenia musisz przeliczyć w kalkulatorze tak na 25-35 IBU, polskie odmiany chmielu. Na aromat nie ma co sypać bo aromat chmielowy w tym stylu ma być nie obecny. Można rzucić coś na 15' jeżeli już musisz mieć aromat chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 Podpytaj użytkownika Maryh. Jak dla mnie to mistrz Marcowego. Jeszcze nie widziałem konkursu z Marcowym, którego by nie wygrał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się