buk0 Posted December 14, 2016 Share Posted December 14, 2016 Sporządziłem 2 litrowy starter z resztek słodu pilzneńskiego (10 blg). Do słoja ze starterem wlałem Wyeast 1272 z aktywowanej dzień wcześniej paczki (data produkcji 24.10. 2016). Chce zadać drożdże do 2 różnych wiader (oba APA ok 12-13 BLG po 14 litrów) (mr malty wyliczył mi ok 1,94 litra starteru.) Drożdże zadałem wczoraj wieczorem a zadać mam zamiar w sobotę ok 18. Jakie rozwiązanie przy zadaniu drożdży będzie lepsze: a) wstawienie słoika do lodówki na 24h przed zadaniem startera. Zlanie płynu znad drożdży i zadanie odpowiedniej ilości drożdży (łyżką/strzykawką?) b) mocne wymieszanie startera i zadanie po 1l do każdego z fermentorów. Każde z rozwiązania ma wady i zalety. W przypadku pierwszym tracę drożdże zawieszone w płynie. W przypadku drugim, wydaje mi się że istnieje ryzyko nierównomiernego rozłożenia się ilości drożdży w płynie. Jaka jest wasza praktyka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted December 14, 2016 Share Posted December 14, 2016 (edited) Nie robiłem tak nigdy, ale jak chcesz dokładną ilość drożdży to rozdziel może starter na dwa słoiki dobrze zdezynfekowane i wtedy będziesz wiedział jak opadną czy jest ich taka sama ilość. Lać wybełtany średnio bo na 100% nie rozlejesz między fermentory równej ilości. Następnym razem podziel saszetkę na dwa osobne startery nie będzie takich problemów Albo tak jak piszesz schłodź i zadawaj łyżką ale nie zlewaj piwa znad wierzchu startera tylko na koniec też rozlej je między dwa fermentory to chyba jedyny sprawiedliwy podział. Edited December 14, 2016 by Undeath buk0 and dirk gently 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
buk0 Posted December 14, 2016 Author Share Posted December 14, 2016 Chyba skorzystam z drugiego rozwiązania, wydaje się najbardziej miarodajne. Mam plan zakupienia podwójnego mieszadła, albo zakupu dwóch osobnych od mundexa, wtedy na pewno będę dzielił. Dzięki za poradę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now