buk0 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Sporządziłem 2 litrowy starter z resztek słodu pilzneńskiego (10 blg). Do słoja ze starterem wlałem Wyeast 1272 z aktywowanej dzień wcześniej paczki (data produkcji 24.10. 2016). Chce zadać drożdże do 2 różnych wiader (oba APA ok 12-13 BLG po 14 litrów) (mr malty wyliczył mi ok 1,94 litra starteru.) Drożdże zadałem wczoraj wieczorem a zadać mam zamiar w sobotę ok 18. Jakie rozwiązanie przy zadaniu drożdży będzie lepsze: a) wstawienie słoika do lodówki na 24h przed zadaniem startera. Zlanie płynu znad drożdży i zadanie odpowiedniej ilości drożdży (łyżką/strzykawką?) b) mocne wymieszanie startera i zadanie po 1l do każdego z fermentorów. Każde z rozwiązania ma wady i zalety. W przypadku pierwszym tracę drożdże zawieszone w płynie. W przypadku drugim, wydaje mi się że istnieje ryzyko nierównomiernego rozłożenia się ilości drożdży w płynie. Jaka jest wasza praktyka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 (edytowane) Nie robiłem tak nigdy, ale jak chcesz dokładną ilość drożdży to rozdziel może starter na dwa słoiki dobrze zdezynfekowane i wtedy będziesz wiedział jak opadną czy jest ich taka sama ilość. Lać wybełtany średnio bo na 100% nie rozlejesz między fermentory równej ilości. Następnym razem podziel saszetkę na dwa osobne startery nie będzie takich problemów Albo tak jak piszesz schłodź i zadawaj łyżką ale nie zlewaj piwa znad wierzchu startera tylko na koniec też rozlej je między dwa fermentory to chyba jedyny sprawiedliwy podział. Edytowane 14 Grudnia 2016 przez Undeath dirk gently i buk0 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buk0 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Chyba skorzystam z drugiego rozwiązania, wydaje się najbardziej miarodajne. Mam plan zakupienia podwójnego mieszadła, albo zakupu dwóch osobnych od mundexa, wtedy na pewno będę dzielił. Dzięki za poradę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się