Wiecha Opublikowano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 Cześć wszystkim !Po jakimś czasie od rejestracji udało się w końcu znaleźć chwilę, żeby się przywitać. Paweł 32 lata, średnio przystojny, średnio wysoki brunet , bez nałogów (oprócz piwa;). Przygodę z warzeniem domowym rozpocząłem jakieś 12 lat temu kiedy to kilku znudzonych studentów postanowiło oszukać system i zamiast płacić >2zł za piwo w sklepie zrobić swoje piwo za połowę tego. Udało się uwarzyć ze 3-4 warki z brewkita, które wyszły bardzo różnie, bo wiedza o warzeniu bardzo skromna była, a w tamtych czasach ideałem smaku piwa było tyskie czy warka (hehe), więc ciężko to teraz ocenić. Mimo wszystko piwko na imprezach schodziło szybko, a reakcje ludzi typu " robicie swoje piwo ?? wooow" po prostu bezcenne . Niestety po skończeniu edukacji drogi się rozeszły i sprzęt piwowarski poszedł w odstawkę. Teraz po wielu latach z braku celu w życiu postanowiłem wrócić do warzenia, tym razem samodzielnie, ale z lepszym przygotowaniem merytorycznym (piwo.org i nowym sprzętem. Nazwa browaru odkurzona z dawnych lat czyli "GRYF Dębicki"- Dębica podkarpacie. Jak do tej pory od sierpnia udało się uwarzyć 7 warek z brewkitów, a na rozlew czeka 1 z ekstraktów i 1 po zacieraniu . Zobaczymy co z tego wyjdzie i czy się człowiek nie zniechęci heheh . Korzystając z okazji chciałbym podziękować wszystkim, którzy udzielają się na forum i dzielą się z innymi swoim doświadczeniem. Chciałbym też pozdrowić rodzinę i znajomych Życzę wszystkim smacznego piwka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 Udało się uwarzyć ze 3-4 warki z brewkita, które wyszły bardzo różnie Podejrzewam ,że problem był w tym ,że piwo lezakowało pewno ze trzy dni i wszystko wypiliście ( też byłem kiedyś studentem ) . Smiem twierdzić ,że nawet fermentacja nie była zakończona ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 18 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 Jak drożdże ruszyły,to znaczy że jest alkohol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Ahh ci studenci, ja niestety w akademiku miałem prawie samych Ukrainców wiec spiryt piliśmy. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiecha Opublikowano 19 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Udało się uwarzyć ze 3-4 warki z brewkita, które wyszły bardzo różnie Podejrzewam ,że problem był w tym ,że piwo lezakowało pewno ze trzy dni i wszystko wypiliście ( też byłem kiedyś studentem ) . Smiem twierdzić ,że nawet fermentacja nie była zakończona ! Hehe aż tak źle to chyba nie było - wszystko wg brewkitowych instrukcji czyli tydzień fermentacji i 2 tygodnie leżakowania, jak dobrze kojarzę to bez żadnej kontroli temperatury i pomiarów BLG ale co tam, początki zawsze są ciężkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się