Wiecha Posted December 16, 2016 Share Posted December 16, 2016 Cześć wszystkim !Po jakimś czasie od rejestracji udało się w końcu znaleźć chwilę, żeby się przywitać. Paweł 32 lata, średnio przystojny, średnio wysoki brunet , bez nałogów (oprócz piwa;). Przygodę z warzeniem domowym rozpocząłem jakieś 12 lat temu kiedy to kilku znudzonych studentów postanowiło oszukać system i zamiast płacić >2zł za piwo w sklepie zrobić swoje piwo za połowę tego. Udało się uwarzyć ze 3-4 warki z brewkita, które wyszły bardzo różnie, bo wiedza o warzeniu bardzo skromna była, a w tamtych czasach ideałem smaku piwa było tyskie czy warka (hehe), więc ciężko to teraz ocenić. Mimo wszystko piwko na imprezach schodziło szybko, a reakcje ludzi typu " robicie swoje piwo ?? wooow" po prostu bezcenne . Niestety po skończeniu edukacji drogi się rozeszły i sprzęt piwowarski poszedł w odstawkę. Teraz po wielu latach z braku celu w życiu postanowiłem wrócić do warzenia, tym razem samodzielnie, ale z lepszym przygotowaniem merytorycznym (piwo.org i nowym sprzętem. Nazwa browaru odkurzona z dawnych lat czyli "GRYF Dębicki"- Dębica podkarpacie. Jak do tej pory od sierpnia udało się uwarzyć 7 warek z brewkitów, a na rozlew czeka 1 z ekstraktów i 1 po zacieraniu . Zobaczymy co z tego wyjdzie i czy się człowiek nie zniechęci heheh . Korzystając z okazji chciałbym podziękować wszystkim, którzy udzielają się na forum i dzielą się z innymi swoim doświadczeniem. Chciałbym też pozdrowić rodzinę i znajomych Życzę wszystkim smacznego piwka Link to comment Share on other sites More sharing options...
rob7320 Posted December 16, 2016 Share Posted December 16, 2016 Udało się uwarzyć ze 3-4 warki z brewkita, które wyszły bardzo różnie Podejrzewam ,że problem był w tym ,że piwo lezakowało pewno ze trzy dni i wszystko wypiliście ( też byłem kiedyś studentem ) . Smiem twierdzić ,że nawet fermentacja nie była zakończona ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorgall Posted December 18, 2016 Share Posted December 18, 2016 Jak drożdże ruszyły,to znaczy że jest alkohol Link to comment Share on other sites More sharing options...
unknown000 Posted December 19, 2016 Share Posted December 19, 2016 Ahh ci studenci, ja niestety w akademiku miałem prawie samych Ukrainców wiec spiryt piliśmy. Powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiecha Posted December 19, 2016 Author Share Posted December 19, 2016 Udało się uwarzyć ze 3-4 warki z brewkita, które wyszły bardzo różnie Podejrzewam ,że problem był w tym ,że piwo lezakowało pewno ze trzy dni i wszystko wypiliście ( też byłem kiedyś studentem ) . Smiem twierdzić ,że nawet fermentacja nie była zakończona ! Hehe aż tak źle to chyba nie było - wszystko wg brewkitowych instrukcji czyli tydzień fermentacji i 2 tygodnie leżakowania, jak dobrze kojarzę to bez żadnej kontroli temperatury i pomiarów BLG ale co tam, początki zawsze są ciężkie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now