Jozzek Posted December 19, 2016 Share Posted December 19, 2016 Cześć, zastanawiam się czy bardzo różnił będzie się smak piwa w zależności od tego czy słód ześrutujemy sami zaraz przed zacieraniem czy kupimy śrutowany w sklepie i uzyjemy go po miesiącu czasu ? Wysłano z Galaxy S7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DanielN Posted December 19, 2016 Share Posted December 19, 2016 Nie wyczujesz różnicy pod warunkiem, że słód już ześrutowany prawidłowo przechowujesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jozzek Posted December 19, 2016 Author Share Posted December 19, 2016 Nie wyczujesz różnicy pod warunkiem, że słód już ześrutowany prawidłowo przechowujesz.A orientujesz się ile mozna przechowywac słód śrutowany a ile cały ? Wysłano z Galaxy S7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted December 19, 2016 Share Posted December 19, 2016 aż nie spleśnieje Link to comment Share on other sites More sharing options...
DanielN Posted December 19, 2016 Share Posted December 19, 2016 (edited) aż nie spleśnieje Dużo w tym prawdy . A orientujesz się ile mozna przechowywac słód śrutowany a ile cały ? Wiele zależy od warunków przechowywania. Śrutowanego używałem po pół roku przechowywania i nie widziałem różnic. Nieśrutowany potrafi u mnie z rok poleżeć i nie mam z nim problemu. Kupuję większe partie, przechowuję w workach wstawionych w stare fermentory. Najważniejsze, aby ograniczyć dostęp powietrza, słód miał sucho i chłodno. Jedna z rozmów na chacie tego forum również dotyczyła przechowywania ześrutowanego słodu. W odpowiednich warunkach piwowarzy używali słodu śrutowanego i po roku poprawnego przechowywania. Także wątpię aby istniała jednoznaczna odpowiedź ile czasu. To tak jak z terminem ważności, jest to jedynie sugestia a nie faktyczna granica. Trzymając jogurt na słońcu nie wytrzyma tygodnia mimo, że termin mija później. Edited December 19, 2016 by Daniel / Gruby Stefan Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piwosz86 Posted December 19, 2016 Share Posted December 19, 2016 (edited) A czy jest ktoś na forum kto próbował ześrutowany słód pakować próżniowo i tak przechowywać? Myślałem o tym, jak rozwiązać fakt mieszkania w bloku i posiadania dosyć małej przestrzeni na używanie śrutownika, zresztą nie warzę na tyle często aby sam zakup tego sprzętu mi się opłacał. Więc kupuję słody już ześrutowane przez sklep, tym bardziej że na jakość śrutowania nie narzekam. Głównie chodzi mi o słody, które mają mały udział w zasypie. Nie chcę mi się co warkę kupować po 100g, 200g słodów ciemnych czy palonych (o ile co warkę bym ich używał, co raczej mało prawdopodobne). Zastanawiałem się, czy nie lepiej po prostu kupić większą ilość słodu (wychodzi taniej), podzielić na mniejsze porcje i zapakować próżniowo. Miałyby chyba wtedy najlepszą jakość przechowywania. Ktoś ma już jakieś doświadczenia w tej kwestii? A może poleci jakiś sprzęt do pakowania próżniowego? Edited December 19, 2016 by Piwosz86 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted December 19, 2016 Share Posted December 19, 2016 W sumie nie znam się na pakowaniu próżniowym ale sprzęt do pakowania próżniowego zajmuje pewnie tyle samo miejsca co śrutownik, pojawia się też pytanie czy warzysz na tyle często aby opłacał Ci się zakup sprzętu do pakowania próżniowego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted December 19, 2016 Share Posted December 19, 2016 (edited) Sprzęt do pakowania to proficook (tańsze są ponoć nieopłacalne, awaryjne i słabe) . Ale jest on 2xdrozszy niż srutownik biowinu, worki też kosztują. Edited December 19, 2016 by camilos Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jozzek Posted December 19, 2016 Author Share Posted December 19, 2016 Zastanawiałem się, czy nie lepiej po prostu kupić większą ilość słodu (wychodzi taniej), podzielić na mniejsze porcje i zapakować próżniowo. Miałyby chyba wtedy najlepszą jakość przechowywania. Ktoś ma już jakieś doświadczenia w tej kwestii? A może poleci jakiś sprzęt do pakowania próżniowego? O tym bym nie pomyślał Proficooka używam raczej do pakowania wyrobów i sporadycznie chmielu Wysłano z Galaxy S7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piwosz86 Posted December 19, 2016 Share Posted December 19, 2016 (edited) pojawia się też pytanie czy warzysz na tyle często aby opłacał Ci się zakup sprzętu do pakowania próżniowego? Ale jest on 2xdrozszy niż srutownik biowinu Bez urazy Panowie, ale naprawdę sądzicie, że kupiłbym zgrzewarkę próżniową żeby pakować tylko i wyłącznie słód i chmiel? Osobiście uważam, że ma ona wiele innych zastosowań w domu i raczej nie ograniczałbym się do pakowania tylko surowców piwowarskich. A śrutownik służy tylko do śrutowania... Edited December 19, 2016 by Piwosz86 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted December 19, 2016 Share Posted December 19, 2016 że kupiłbym zgrzewarkę próżniową żeby pakować tylko i wyłącznie słód i chmiel? nie A śrutownik służy tylko do śrutowania... tak Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now