MistrzSuspensu Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Eksperyment na skalę domową z fermentacją ciśnieniową: http://beersmith.com/blog/2018/01/17/pressure-fermentation-with-chris-white-john-blichmann-beersmith-podcast-163/ Podsumowując pod ciśnieniem wychodzi czysto, ale inaczej. Co do przemysłu to nie mam pojęcia czy ktoś stosuje fermentację ciśnieniową. Mi się zdarzyło fermentować na tych drożdżach w 14°C pod ciśnieniem atmosferycznym i wychodziło estrowe, nadające się do wypicia, ale lager to to nie był. sobieslaw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Myślę że temat jest zamknięty. Zresztą gdyby tak nie było grupa Żywiec i Heineken nie włączała by żrących prąd tanków chłodzących. Temat ten wziął się ze złego "polskiego" podejścia - jak nie zapłacić - zainwestować a mieć dobre - tak się nie da. Polacy kupują BMW E60 - coś na co nie stać ich na utrzymanie - ależ robią lament jak się okazuje że do wymiany turbina, sprzęgło i połowa zawieszenia to jest taki sam przypadek. Gdzie jest napisane że lager jest piwem lepszym? gurującym nad innymi stylami ? Nie jest. Dobra IPA czy dobry Stout jest lepszy niż każdy średni lager. Ja już warzyłem różne piwa - mam tylko kilka receptur też są tam lagery ale moim ulubionym piwem jest IPA angielska na jednym brytyjskim chmielu - super piwo. Więc zamykając temat - nie warto - bo jest konkurencja w sklepie - nie stoje, nie warzę nie czekam i mam. anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 49 minut temu, Piotr Ba napisał: Gdzie jest napisane że lager jest piwem lepszym? gurującym nad innymi stylami ? Oj długa droga przed Tobą, kolego. I z ortografią nietęgo. Pozdrawiam. smola, Kaniutek i bart3q 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 Fascynacja początkującego Niech warzą te lagery nawet w 30 stopniach, czasem się trzeba na swoich błędach nauczyć. Ja kiedyś przefermentowałem pilsa za ciepło - i więcej nie będę tego powtarzał. Do dobrego pilsa trzeba dojrzeć - i sklepowe rzadko są jakąkolwiek konkurencją Przy okazji - angielskie IPY też są w sklepach Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się