Jump to content

Czy użycie 4-tygodniowej gęstwy ma sens


Zdrawko

Recommended Posts

Cześć

Mam słoik gęstwy, ok.750ml, US-05/drugie pokolenie, wcześniej przerobiły jedną lekkie AIPA(12blg) i żytnie IPA(13 blg), drożdże są po 3 tygodniach od zebrania i 4 tygodnie od zakończenia fermentacji ostatniego piwa. Płyn na drożdżami nie jest kwaśny, nie ma też żadnych niepokojących aromatów.

Jest plan na najbliższe dni na RISa, ok 23 blg

Zastanawiam się więc czy mogę użyć tej gęstwy tak po prostu czy robić starter w celu przetestowania drożdży i wtedy zadać tylko starter?

W odwodzie mam jeszcze jakieś suchary, ale tylko jedną paczkęi FM52

Przy FM-ach, które są jeszcze w fiolce i tak starter musiałbym robić - ale tutaj jednak nie jestem pewien czy wystawianie ich od razu na przerobienie 23 blg ma sens.

 

Amerykanie na forach twierdzą, że fermentują na takich gęstwach bez problemu, ale jakoś im nie wierzę :-)

 

pzdr

 

Link to comment
Share on other sites

Cześć. 

 

Zdarzało mi się robić piwa na takich gęstwach. Start był opóźniony, ale dawało radę. Raz zadałem prawie miesięczną do Wita i zanim ruszyło to już mi dzikusy trochę zdominowały piwo i wyszła apteka. Do RISa bym nie ryzykował i zrobił lekkie piwko na FM52 i w następnej kolejności odpowiednią ilość drożdży do mocarza. Sam mam jeszcze taką gęstwę w domu, ale już jej nie użyje.. Doświadczenie mnie nauczyło, że nie jest to najlepszy pomysł, żeby zrobić genialne piwo. Od biedy możesz zrobić jeszcze jakieś lekkie ale na tej gęstwie i świeże do RISa, ale nie wiem czy Ci chce w tak bawić. 

Po takim czasie dużo zdrowych komórek umiera. 

Link to comment
Share on other sites

W wiki jest napisane że "amerykanskie" drożdże może trzymać 5-6tyg. Wrzuć w kalkulator podaj wiek drożdży i zobaczysz czy te 750ml starczy. Dobrze pamiętam że tygodniowo gdzie ok 25% drożdży?

 

Http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_u%C5%BCycie_g%C4%99stwy_dro%C5%BCd%C5%BCowej

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Edited by redlum
Link to comment
Share on other sites

Podobny mam dylemat, tylko, że chodzi o drożdże lagerowe (FM-31): piwo zostało mi w wiadrze po burzliwej (nie miałem kiedy zlać), postoi tak jeszcze ze 3 tygodnie, czyli razem będzie około 5ciu. Później chcę je zlać od razu do butelek, a gęstwę w wiadrze zalać następną brzeczką. Jest to 3cia generacja drożdży, pobranych do tego piwa na świeżo, przy zlewaniu poprzedniego na cichą (nie całość; tylko z wierzchu i do świeżego wiadra). Jak myślicie: ma to sens?? 5 tygodni w wiadrze, to nie za długo??

Link to comment
Share on other sites

 

drożdże są po 3 tygodniach od zebrania i 4 tygodnie od zakończenia fermentacji ostatniego piwa.

 

  O a jednak schemat fermentacji 7+7 się sprawdza :)

Gdzie Ty w tym wątku widzisz coś na temat czasów fermentacji? Chyba, że ja coś źle rozumiem, a widzę to tak: piwo skończyło fermentować 4 tygodnie temu, a gęstwa została zebrana 3 tygodnie temu czyli zebrał tydzień po tym, jak piwo zakończyło fermentację.

Link to comment
Share on other sites

 

 

drożdże są po 3 tygodniach od zebrania i 4 tygodnie od zakończenia fermentacji ostatniego piwa.

 

4-3 =1 na cichej piwo było 7 dni

hmm... morfitru75 może przeczytaj jeszcze raz ten wpis :(

wg mnie z niego takie coś jak żeś napisał nie wynika.

Link to comment
Share on other sites

 

drożdże są po 3 tygodniach od zebrania i 4 tygodnie od zakończenia fermentacji ostatniego piwa.

 

4-3 =1 na cichej piwo było 7 dni

hmm... morfitru75 może przeczytaj jeszcze raz ten wpis :(

wg mnie z niego takie coś jak żeś napisał nie wynika.

 

nie wnosi to nic i żadna z tych matematycznych dywagacji nie przyniosła odpowiedzi na me troski, ale odezwę się zaglądając do notatek :-)

start fermentacji 20.11, około 27-28.11 fermentacja zwolniła, piana opadła, drożdże zaczęły iść na dno - od tego czasu liczę wiek gęstwy), piwo zostało z drożdżami  w wiaderku do 9.12 na dojedzenie resztek. Owego 9tego poszło na cichą i wtedy została zebrana gęstwa

Link to comment
Share on other sites

start fermentacji 20.11, około 27-28.11 fermentacja zwolniła, piana opadła, drożdże zaczęły iść na dno - od tego czasu liczę wiek gęstwy), piwo zostało z drożdżamiw wiaderku do 9.12 na dojedzenie resztek. Owego 9tego poszło na cichą i wtedy została zebrana gęstwa

a trzeba było tak od początku :)

Wg mnie to już troszkę stara ta gęstwa :(

fermentować będzie, ale za te parę złotych szkoda ryzykować :(

Wybór należy do Ciebie :smilies:

Edited by Dr2
Link to comment
Share on other sites

Wczoraj zadałem gęstwe, która czekała od 08.12.2016r. zanim gęstwa trafiła do fermentora sprawdziłem organoleptycznie czy wszystko gra, drożdże wystartowały po ok. 3-4h, po ok 12h piana na ok 5-7cm.

 

Oczywiście, gęstwy miałem więcej niż zadawałem i była trzymana cały czas w temperaturze  3C. Także jak masz pewność co do gęstwy czy jest dobra to zadawaj, oczywiście bałbym się zadać tak starą gęstwe do jakiegoś mocnego piwa 20 blg i więcej...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Mały update: użyłem tej gęstwy do produkcji piwa wg. tej receptury

Fermentacja wystartowała dość żwawo po około 8-12 godzinach i trwała mocno burzliwie przez około tydzień, w drugim tygodniu zwolniła.

Piwo na ten moment odfermentowało do około 7,6 blg ze startowych 22, myślałem, że drożdżaki pójdą niżej, ale chyba termometr mnie trochę oszukuje i nie zatarłem tak wytrawnie, jak to było planowane.

Smak i aromat jak najbardziej okej. Wniosków z tego wyciągać nie należy, ale jest to jakiś argument za tym, że się da i jeśli gęstwa jest przechowywana w dobrych warunkach i jest jej wystarczająca ilość, to pójdzie nawet po takim czasie.

 

 

Słoiczek gęstwy zebrałem jeszcze z dna przy przelewaniu na cichą, może wrzucę łyżkę do refermentacji w butelkach - zobaczymy

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.