Zdrawko Opublikowano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 Cześć Mam słoik gęstwy, ok.750ml, US-05/drugie pokolenie, wcześniej przerobiły jedną lekkie AIPA(12blg) i żytnie IPA(13 blg), drożdże są po 3 tygodniach od zebrania i 4 tygodnie od zakończenia fermentacji ostatniego piwa. Płyn na drożdżami nie jest kwaśny, nie ma też żadnych niepokojących aromatów. Jest plan na najbliższe dni na RISa, ok 23 blg Zastanawiam się więc czy mogę użyć tej gęstwy tak po prostu czy robić starter w celu przetestowania drożdży i wtedy zadać tylko starter? W odwodzie mam jeszcze jakieś suchary, ale tylko jedną paczkęi FM52 Przy FM-ach, które są jeszcze w fiolce i tak starter musiałbym robić - ale tutaj jednak nie jestem pewien czy wystawianie ich od razu na przerobienie 23 blg ma sens. Amerykanie na forach twierdzą, że fermentują na takich gęstwach bez problemu, ale jakoś im nie wierzę :-) pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 Cześć. Zdarzało mi się robić piwa na takich gęstwach. Start był opóźniony, ale dawało radę. Raz zadałem prawie miesięczną do Wita i zanim ruszyło to już mi dzikusy trochę zdominowały piwo i wyszła apteka. Do RISa bym nie ryzykował i zrobił lekkie piwko na FM52 i w następnej kolejności odpowiednią ilość drożdży do mocarza. Sam mam jeszcze taką gęstwę w domu, ale już jej nie użyje.. Doświadczenie mnie nauczyło, że nie jest to najlepszy pomysł, żeby zrobić genialne piwo. Od biedy możesz zrobić jeszcze jakieś lekkie ale na tej gęstwie i świeże do RISa, ale nie wiem czy Ci chce w tak bawić. Po takim czasie dużo zdrowych komórek umiera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 (edytowane) W wiki jest napisane że "amerykanskie" drożdże może trzymać 5-6tyg. Wrzuć w kalkulator podaj wiek drożdży i zobaczysz czy te 750ml starczy. Dobrze pamiętam że tygodniowo gdzie ok 25% drożdży? Http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_u%C5%BCycie_g%C4%99stwy_dro%C5%BCd%C5%BCowej Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Edytowane 27 Grudnia 2016 przez redlum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 Podobny mam dylemat, tylko, że chodzi o drożdże lagerowe (FM-31): piwo zostało mi w wiadrze po burzliwej (nie miałem kiedy zlać), postoi tak jeszcze ze 3 tygodnie, czyli razem będzie około 5ciu. Później chcę je zlać od razu do butelek, a gęstwę w wiadrze zalać następną brzeczką. Jest to 3cia generacja drożdży, pobranych do tego piwa na świeżo, przy zlewaniu poprzedniego na cichą (nie całość; tylko z wierzchu i do świeżego wiadra). Jak myślicie: ma to sens?? 5 tygodni w wiadrze, to nie za długo?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 drożdże są po 3 tygodniach od zebrania i 4 tygodnie od zakończenia fermentacji ostatniego piwa. O a jednak schemat fermentacji 7+7 się sprawdza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 drożdże są po 3 tygodniach od zebrania i 4 tygodnie od zakończenia fermentacji ostatniego piwa. O a jednak schemat fermentacji 7+7 się sprawdza Gdzie Ty w tym wątku widzisz coś na temat czasów fermentacji? Chyba, że ja coś źle rozumiem, a widzę to tak: piwo skończyło fermentować 4 tygodnie temu, a gęstwa została zebrana 3 tygodnie temu czyli zebrał tydzień po tym, jak piwo zakończyło fermentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Gdzie Ty w tym wątku widzisz coś na temat czasów fermentacji? 4-3 =1 na cichej piwo było 7 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 drożdże są po 3 tygodniach od zebrania i 4 tygodnie od zakończenia fermentacji ostatniego piwa. 4-3 =1 na cichej piwo było 7 dni hmm... morfitru75 może przeczytaj jeszcze raz ten wpis wg mnie z niego takie coś jak żeś napisał nie wynika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 28 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 drożdże są po 3 tygodniach od zebrania i 4 tygodnie od zakończenia fermentacji ostatniego piwa. 4-3 =1 na cichej piwo było 7 dni hmm... morfitru75 może przeczytaj jeszcze raz ten wpis wg mnie z niego takie coś jak żeś napisał nie wynika. nie wnosi to nic i żadna z tych matematycznych dywagacji nie przyniosła odpowiedzi na me troski, ale odezwę się zaglądając do notatek :-) start fermentacji 20.11, około 27-28.11 fermentacja zwolniła, piana opadła, drożdże zaczęły iść na dno - od tego czasu liczę wiek gęstwy), piwo zostało z drożdżami w wiaderku do 9.12 na dojedzenie resztek. Owego 9tego poszło na cichą i wtedy została zebrana gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 (edytowane) start fermentacji 20.11, około 27-28.11 fermentacja zwolniła, piana opadła, drożdże zaczęły iść na dno - od tego czasu liczę wiek gęstwy), piwo zostało z drożdżamiw wiaderku do 9.12 na dojedzenie resztek. Owego 9tego poszło na cichą i wtedy została zebrana gęstwa a trzeba było tak od początku Wg mnie to już troszkę stara ta gęstwa fermentować będzie, ale za te parę złotych szkoda ryzykować Wybór należy do Ciebie Edytowane 28 Grudnia 2016 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Wczoraj zadałem gęstwe, która czekała od 08.12.2016r. zanim gęstwa trafiła do fermentora sprawdziłem organoleptycznie czy wszystko gra, drożdże wystartowały po ok. 3-4h, po ok 12h piana na ok 5-7cm. Oczywiście, gęstwy miałem więcej niż zadawałem i była trzymana cały czas w temperaturze 3C. Także jak masz pewność co do gęstwy czy jest dobra to zadawaj, oczywiście bałbym się zadać tak starą gęstwe do jakiegoś mocnego piwa 20 blg i więcej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 30 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Mały update: użyłem tej gęstwy do produkcji piwa wg. tej receptury Fermentacja wystartowała dość żwawo po około 8-12 godzinach i trwała mocno burzliwie przez około tydzień, w drugim tygodniu zwolniła. Piwo na ten moment odfermentowało do około 7,6 blg ze startowych 22, myślałem, że drożdżaki pójdą niżej, ale chyba termometr mnie trochę oszukuje i nie zatarłem tak wytrawnie, jak to było planowane. Smak i aromat jak najbardziej okej. Wniosków z tego wyciągać nie należy, ale jest to jakiś argument za tym, że się da i jeśli gęstwa jest przechowywana w dobrych warunkach i jest jej wystarczająca ilość, to pójdzie nawet po takim czasie. Słoiczek gęstwy zebrałem jeszcze z dna przy przelewaniu na cichą, może wrzucę łyżkę do refermentacji w butelkach - zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się