luk1999 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 (edytowane) Rok 2015 1. Coopers IPA 2. Coopers Irish Stout 3. Make Your Own Nut Brown Ale 4. Coopers Australian Pale Ale 5. Gozdawa Belgian Blonde Ale 6. Gozdawa Pszeniczne 7. Mangroves Jack's Chocolate Brown Ale 8. Mild 9,5 blg 9. Malinowe Pale Ale 12,0 blg 10. Brown Porter 11,5 blg 11. Special Bitter 11,5 blg 12. American Amber Ale 12,5 blg 13. AIPA 15,0 blg 14. Milk Stout 15,0 blg Rok 2016 15. Belgian Brown Ale 15,5 blg 16. NZ Pale Ale 11,5 blg 17. Red IPA 16,0 blg 18. APA 13,0 blg 19. APA 13,0 blg 20. Black IPA 14,0 blg 21. Dry Stout 12,0 blg 22. Altbier 11,5 blg 23. APA 9,7 blg 24. ESB 13,5 blg 25. Belgian Amber Ale 15,0 blg 26. Belgian IPA 15,5 blg 27. Belgian Pale Ale 12,0 blg 28. Belgian Red Ale 15,0 blg 29. English (Southern) Brown Ale 10,5 blg 30. American Wheat 13,0 blg 31. Altbier 12,5 blg 32. Milk Stout 15,5 blg [2016.11.12] 33. AIPA 15 blg [2016.11.25] 34. American Amber Ale Lite 8,5 blg [2016.12.04] 35. Pacific Red IPA 14,5 blg [2016.12.16] 36. Coffee Milk Stout 13,5 blg [2016.12.27] Rok 2017 37. Black IPA 15 blg [2017.01.12] 38. Southern Brown Ale 10 blg [2017.01.25] 39. English IPA 13 blg [2017.02.08] 40. ESB 13 blg [2017.02.20] 41. Pale Ale 12,5 blg [2017.03.13] 42. Pacific Red IPA 14,5 blg [2017.03.21] 43 AIPA 14 blg [2017.09.07] 44 Pacific AIPA 14 blg [2017.09.24] 45 Pale Ale (niby pils) 12 blg [2017.10.11] 46 AIPA 14 blg [2017.11.09] Rok 2018 47 IIPA 18 blg + APA 10 blg [2018.02.09] 48 Porter Bałtycki 22 blg [2018.03.02] 49 Barley Wine 22 blg [2018.03.16] 50 ESB 12,5 blg [2018.03.30] 51 Dry Stout 12 blg [2018.04.13] 52 Milk Stout 13 blg [2018.05.17] 53 Pszeniczne (Kveik) 11,5 blg [2018.07.03] 54 APA (Kveik) 13 blg [2018.07.13] 55 Vermont APA (Kveik) 13,3 blg [2018.07.29] 56 Porter (Kveik) 15,5 blg [2018.08.04] 57 AIPA (Kveik) 14,0 blg [2018.09.09] 58. Ordinary Bitter 10,0 blg [2018.10.29] 59. Brown Ale 12,0 blg [2018.11.09] 60. ESB 12,0 blg [2018.11.11] 61. Irish Red Ale 12,5 blg [2018.11.24] 62. APA 13,0 blg [2018.12.15] 63. AIPA 15,0 blg [2018.12.20] 64. Imperial Milk Stout 20,0 blg [2018.12.23] 65. Black IPA 16,5 blg [2018.12.30] Rok 2019 66. Pils 12,5 blg [2019.01.29] 67. Session IPA 12,5 blg [2019.02.05] 68. Belgian Amber Ale 14,0 blg [2019.02.14] 69. Pils 12,0 blg [2019.02.20] 70. Porter Bałtycki 22,0 blg [2019.03.01] 71. Belgian Blond Ale 16,5 blg [2019.03.17] 72. AIPA 16,0 blg [2019.03.21] 73. Belgian Dubbel 17,0 blg [2019.04.05] 74. Rye APA 11,0 blg [2019.04.19] 75. Belgian Dark Strong Ale 21,0 blg [2019.05.15] 76. Belgian + English Brown Ale 14,0 blg [2019.10.25] 77. AIPA 15,0 / 16,0 blg [2019.11.01] 78. AIPA 14,0 blg [2019.11.10] 79. ESB 13,5 blg [2019.11.22] 80. Belgian Blonde Ale 15,5 blg [2019.11.29] 81. Barley Wine 23,0 blg [2019.12.06] 82. Dry Stout 12,5 blg [2019.12.11] 83. Belgian Blonde Ale #2 15,0 blg [2019.12.20] 84. Milk Stout 15,0 blg [2019.12.25] 85. Porter Bałtycki 22,0 blg [2019.12.30] Rok 2020 86. RIS 23,0 blg [2020.01.05] 87. Belgian Porter 20,0 blg + Porter Malinowy 11,5 blg [2020.01.22] 88. 2 x Pils 12,0 blg [2020.02.01] 89. Festbier 13,5 blg [2020.02.21] 90. Chocolate Brown Ale 13,5 blg [2020.11.28] 91. Porter 18,0 blg [2020.12.12] 92. Porter 22,0 blg [2020.12.17] Rok 2021 93. RIS 22,0 blg [2021.01.08] 94. AIPA 15,0 blg [2021.06.18] 95. Milk Stout 16,5 blg [2021.07.02] 96. Porter Wiśniowy 19,5 blg [2021.07.24] 97. Double IPA 18,0 blg [2021.08.13] Rok 2022 98. AIPA 15,0 blg [2022.06.11] 99. AIPA 15,5 blg [2022.06.23] 100. Milk Stout 16,5 blg [2022.07.03] 101. Double IPA 18,0 blg [2022.08.06] 102. Belgian Brown Ale 13,5 blg [2022.11.10] 103. Belgian Stout 14,0 blg [2022.11.20] 104. Belgian Porter 18,0 blg + English Dark Ale 11,5 blg [2022.12.05] 105. Belgian Blond Ale 15,0 blg [2022.12.23] 106. British Double Brown Ale 15,5 blg [2022.12.27] Rok 2023 107. Golden Ale 12,0 blg + Milk Stout 15,0 blg [2023.02.01] Rok 2024 108. AIPA 15,0 blg [2024.03.02] 109. RIS 22,5 blg [2024.03.22] 110. Porter Bałtycki 22,0 blg [2024.03.29] 111. Strong Ale 19,0 blg [2024.04.20] 112. AIPA 15,5 [2024.05.11] 113. AIPA 15,5 [2024.08.01] Edytowane 27 Sierpnia przez luk1999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 (edytowane) #32 Milk Stout Składniki: 2,0 kg Pilzneński 1,0 kg Pale Ale 0,25 kg Pale Chocolate 0,25 kg Dark Crystal Fawcett 0,2 kg Jęczmień palony 0,1 kg Special W 0,5 kg Laktoza 15 g Magnum 10,6 % AK 2015 10 g Spalter Select 3,3 % AK 2014 Gęstwa Mangrove Jack's M44 US West Coast Oczekiwane: 19 L 14 blg 27,7 IBU (AVG) Zacieranie: 66° C – 70 min 76° C – 10 min Gotowanie - 90 min: 60 min – 15 g Magnum 10,6 % AK + 10 g Spalter Select 3,3 % AK 5 min – 0,5 kg Laktoza Otrzymane: 20 L 15,5 blg -> 5,5 blg 5,2 % alk. 25,9 IBU (AVG) Opis: 2016.11.12 – Zacieranie i gotowanie. 2016.11.13 – [godz. 10] dodanie gęstwy drożdżowej. 2016.11.14 – [godz. 7] wyraźna fermentacja; [godz. 18] – fermentacja pełną parą. 2016.11.24 – [godz. 21] przelanie na cichą (6 blg – 4,9 % alk.). Zebranie gęstwy drożdżowej. 2016.12.02 – Butelkowanie z dodatkiem 80 g cukru (4 g / L) + 0,5 L wody (5,5 blg – 5,2 % alk.). 31 x 0,5 L + 11 x 0,4 L. 2016.12.17 - Pierwsza próba: raczej średnia paloność, trochę ciemnego karmelu, z delikatną słodkością od laktozy w tle. Słaba piana. Ogólnie potrzebuje trochę czasu, ale będzie z tego dobre piwko. 2017.03.21 - Dziś poszła kolejna butelka: sporo gorzkiej czekolady, trochę popiołowej paloności w tle (pewnie zniknie za miesiąc - dwa), odrobinka słodyczy na końcu. Niewysoka, ale dość trwała brązowa piana. Ogólnie wyszło dobre piwko, jestem zadowolony . Edytowane 21 Marca 2017 przez luk1999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 (edytowane) #33 AIPA Składniki: 4,0 kg Pale Ale 0,25 kg Monachijski jasny 0,25 kg Karmelowy jasny 30 EBC 0,25 kg Melanoidynowy 0,1 kg Cukier biały 10 g Amarillo 8,8 % AK 2015 60 g Cascade 6,8 % AK 2015 10 g Centennial 9,4 % AK 2015 15 g Chinook 12,8 % AK 2015 30 g Simcoe 13,2 % AK 2015 Łyżeczka mchu irlandzkiego Gęstwa Mangrove Jack's M44 US West Coast Oczekiwane: 20 L 15 blg 54,6 IBU (AVG) Zacieranie: 66° C – 70 min 76° C – 10 min Gotowanie - 70 min: 60 min – 15 g Simcoe 13,2 % AK 30 min – 15 g Chinook 12,8 % AK 15 min – 15 g Simcoe 13,2 % AK + łyżeczka mchu irlandzkiego -5 min – 30 g Cascade 6,8 % AK Otrzymane: 20 L 15 blg -> 2,5 blg 6,4 % alk. 54,6 IBU (AVG) Opis: 2016.11.25 – Zacieranie i gotowanie. 2016.11.26 – [godz. 10] dodanie drożdży. 2016.11.27 – [godz. 10] fermentacja pełną parą. 2016.12.05 – Przelanie na cichą. Blg niecałe 2,5. 2016.12.11 – Chmielenie na zimno: 30 g Cascade 6,8 % AK + 10 g Amarillo 8,8 % AK + 10 g Centennial 9,4 % AK 2016.12.14 – Butelkowanie z dodatkiem 100 g cukru (5 g / L) + 0,7 L wody (2,5 blg – 6,4 % alk.). 26 x 0,5 L + 18 x 0,33 L. 2016.12.25 - Pierwsza próba: zapach owocowy, smak - sporo cytrusów. Całkiem dobrze zbalansowane, choć goryczka jest może odrobinę zbyt niska - na drugi raz spróbuję bliżej 60 IBU. 2016.03.18 - Zostało jeszcze kilka butelek. Niestety, ale niemal cały aromat się ulotnił (stare chmiele ), ale piwo nadal jest pijalne, ma niezłą pianę. Goryczka po upływie czasu wydaje się być "w sam raz". Edytowane 21 Marca 2017 przez luk1999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 (edytowane) #34 American Amber Ale Lite W założeniu miało wyjść niskoalkoholowe (< 3 % alk.) piwko z amerykańskimi chmielami. Bazą było AAA v.3 od JacekKocurek. Składniki: 1,5 kg Pale Ale 0,25 kg Karmelowy jasny Strzegom 30 EBC 0,25 kg Karmelowy jasny Litovel 120 EBC 0,5 kg Karmelowy ciemny Litovel 333 EBC 40 g Amarillo 8,8 % AK 2015 20 g Chinook 12,8 % AK 2015 20 g Simcoe 13,2 % AK 2015 Łyżeczka mchu irlandzkiego Gęstwa Mangrove Jack's M44 US West Coast Oczekiwane: 20 L 7,5 blg 26,2 IBU (AVG) Zacieranie: 70° C – 70 min 76° C – 10 min Gotowanie - 60 min: 40 min – 10 g Simcoe 13,2 % AK 20 min – 10 g Chinook 12,8 % AK 15 min – łyżeczka mchu irlandzkiego -20 min – 25 g Amarillo 8,8 % AK Otrzymane: 20 L 8,5 blg -> 2,5 blg 3,1 % alk. 25,7 IBU (AVG) Opis: 2016.12.04 – Zacieranie - uzyskano 22 L. Dolanie 2 L wody i gotowanie. 2016.12.05 – Dodanie gęstwy drożdżowej. 2016.12.12 – Przelanie na cichą fermentację. Piwo jest wyraźnie gorzkie. 2016.12.21 – Chmielenie na zimno: 10 g Simcoe 13,2 % AK + 10 g Chinook 12,8 % AK + 15 g Amarillo 8,8 % AK 2016.12.26 – Butelkowanie z dodatkiem 95 gr cukru + 1,1 L wody (2,5 blg – 3,1 % alk.). 38 x 0,5 L + 2 x 0,33 L. 2016.12.30 - Pierwsza próba: mocny zapach cytrusów, ciekawy smak - goryczka stosunkowo wysoka, jednak na akceptowalnym poziomie. Piwo jest całkiem treściwe (biorąc pod uwagę niski ekstrakt), jednak na przyszłość może warto zmienić 0,25 kg ciemnego karmelu na 0,5 kg monachijskiego? Warto też spróbować zacierać w 72° C. Edytowane 14 Stycznia 2017 przez luk1999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 (edytowane) #35 Pacific IRA / Red IPA Zmodyfikowana wersja warki #17, która uwarzona została z amerykańskimi chmielami. Poprzednia wymagała 3 miesięcy leżakowania do osiągnięcia finalnego smaku. Składniki: 3,5 kg Pale Ale 0,2 kg Carared 0,2 kg Caramunich typ III 0,2 kg Caraaroma 50 g Enigma 14,7 % AK 2015 20 g Galaxy 14,5 % AK 2015 30 g Rakau 10,7 % AK 2014 łyżeczka mchu irlandzkiego Gęstwa Mangrove Jack's M44 US West Coast Oczekiwane: 16 L 15 blg 46,7 IBU (AVG); (Tinseth: 40 IBU) Zacieranie: 66° C – 75 min 76° C – 10 min Gotowanie - 70 min: 60 min – 20 g Rakau 10,7 % AK 15 min – 5 g Enigma 14,7 % AK + 5 g Galaxy 14,5 % AK + łyżeczka mchu irlandzkiego -15 min – 30 g Enigma 14,7 % AK Otrzymane: 16 L 14,5 blg -> 3 blg 5,9 % alk. 46,9 IBU (AVG); (Tinseth: 40,7 IBU) Opis: 2016.12.16 – Zacieranie i gotowanie. 2016.12.17 – [godz. 11] zadane gęstwą drożdżową. 2016.12.26 – Przelanie na cichą. 3 blg (5,9 % alk.). 2017.01.02 – [godz. 11] chmielenie na zimno: 15 g Enigma 14,7 % AK + 15 g Galaxy 14,5 % AK + 10 g Rakau 10,7 % AK 2017.01.09 – Butelkowanie z dodatkiem 75 gr cukru + 0,5 L wody (3 blg – 5,9 % alk.). 30 x 0,5 L + 1 x 0,33 L. Pomimo długiego chmielenia na zimno, próbka smakuje OK. 2017.02.07 – Pierwsza próba. Piwo ma idealnie czerwony kolor. Piana jest świetna - kremowa i bardzo trwała. Zapach jest słodki, owocowy, jednak mógłby być mocniejszy. Wyraźna goryczka, dość czysta. Na końcu języka czuć odrobinę owocowość, mogłoby by być tego więcej. Na przyszłość – może warto dodać dodatkową porcję chmielu na 30 minut? 2017.03.15 – Zostało jeszcze 12 butelek. Piwo bardzo dobre, świetna piana, idealna goryczka, nie za wysoka. Pora zrobić kolejne, choć z może odrobinę większym procentowym zasypem Pale Ale. Edytowane 16 Marca 2017 przez luk1999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 (edytowane) #36 Coffee Milk Stout Jest to trochę takie piwo z resztek - stąd masa różnych słodów karmelowych. Składniki: 3,0 kg Pale Ale 0,25 kg Coffee Light Castle Malting 0,15 kg Jęczmień palony 0,1 kg Special W 0,05 kg Carafa I 0,05 kg Carared 0,05 kg Caramunich typ III 0,05 kg Caraaroma 0,5 kg Laktoza 0,1 kg Brazylijska kawa Carmo (drobno zmielona) 20 g Magnum 10,6 % AK 2015 Gęstwa Mangrove Jack's M44 US West Coast Oczekiwane: 20 L 13,5 blg 29,3 IBU; (26,2 Tinseth) Zacieranie: 66° C – 80 min 76° C – 10 min Gotowanie - 70 min: 60 min – 20 g Magnum 10,6 % AK 15 min – 0,5 kg Laktoza 1 min - 0,1 kg Kawa Otrzymane: 21,5 L 13,5 blg -> 5 blg 4,4 % alk. 27,2 IBU; (23,5 Tinseth) Opis: 2016.12.27 – Zacieranie i gotowanie. 2016.12.28 – [godz. 15] dodanie gęstwy drożdżowej. 2016.12.29 – [godz. 9] fermentacja pełną parą. 2017.01.10 – Przelanie na cichą fermentację; 5 blg. Zebranie gęstwy. 2017.01.20 – Butelkowanie z dodatkiem 80 gr cukru + 0,6 L wody (5 blg – 4,4 % alk.). 38 x 0,5 L + 7 x 0,33 L. Edytowane 20 Stycznia 2017 przez luk1999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 (edytowane) #37 Cascadian Dark Ale / Black IPA Składniki: 3,7 kg Pilzneński 0,25 kg Carafa III Special 0,25 kg Karmelowy ciemny 300 EBC 40 g Cascade 6,8 % AK 2015 15 g Magnum 10,6 % AK 2015 50 g Palisade 7,6 % AK 2015 10 g Rakau 10,7 % AK 2014 80 g Cukier biały Gęstwa Mangrove Jack's M44 US West Coast Oczekiwane: 16 L 15 blg 64,6 IBU; (56,5 Tinseth) Zacieranie: 66° C – 70 min (bez Carafa III Special) Dodanie Carafa III Special 76° C – 10 min Gotowanie - 85 min: 60 min – 15 g Magnum 10,6 % AK + 10 g Rakau 10,7 % AK 30 min – 15 g Palisade 7,6 % AK 15 min – 15 g Cascade 6,8 % AK 5 min – 80 g Cukier biały -15 min – 10 g Cascade 6,8 % AK + 15 g Palisade 7,6 % AK Otrzymane: 17 L 15 blg -> 2,5 blg 6,4 % alk. 60,8 IBU; (53,1 Tinseth) Opis: 2017.01.12 – Zacieranie i gotowanie. 2017.01.13 – [godz. 19] zadane gęstwą drożdżową. 2017.01.14 – [godz. 10] fermentacja pełną parą. 2017.01.31 – Chmielenie na zimno: 15 g Cascade 6,8 % AK + 20 g Palisade 7,6 % AK. 2017.02.04 – Butelkowanie z dodatkiem 85 gr cukru + 0,55 L wody (2,5 blg – 6,4 % alk.). 30 x 0,5 L + 3 x 0,4 L + 1 x 0,33 L. 2017.03.18 - Próbowałem to piwo w około 3 tygodnie po zabutelkowaniu i nie byłem zachwycony. Cascade i Palisade na aromat to trochę słaba kombinacja chmieli, przydałby się jakiś bardziej grejpfrutowy chmiel do zestawu (np. Amarillo lub Centennial ). Smak również wtedy nie powalał. Teraz piwo smakuje o niebo lepiej, choć jest nieco za mocno jak na styl palone - bardziej coś pomiędzy CDA a American Stoutem. Poza tym jest odrobinę kremowe oraz takie "gładkie" w smaku. Pomimo sporej goryczki dobrze pijalne. Z aromatu nie zostało zbyt wiele, więc nie przeszkadza tak bardzo, jak przy pierwszej próbie . Edytowane 21 Marca 2017 przez luk1999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 25 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 (edytowane) #38 Southern Brown Ale Składniki: 3,0 kg Pale Ale 0,25 kg Karmelowy ciemny 300 EBC 0,25 kg Karmelowy ciemny 600 EBC 0,1 kg Karmelowy jasny 150 EBC 30 g East Kent Goldings 4,7 % AK 2015 Łyżeczka gipsu piwowarskiego 2 x Mangrove Jack's M42 New World Strong Ale Oczekiwane: 23 L 10 blg 14,1 IBU; (13,5 Tinseth) Zacieranie (dodana łyżeczka gipsu piwowarskiego): 70° C – 70 min 76° C – 10 min Gotowanie - 65 min: 60 min – 20 g East Kent Goldings 4,7 % AK 15 min – 10 g East Kent Goldings 4,7 % AK Otrzymane: 24 L 10 blg -> 3 blg 3,6 % alk. 13,6 IBU; (13,2 Tinseth) Opis: 2017.01.25 – Zacieranie i gotowanie. 2017.01.26 – [godz. 21] Zadane uwodnionymi drożdżami. 2017.01.27 – [godz. 18] Wyraźna fermentacja. 2017.02.09 – Przelanie na cichą, 3 blg. Próbka lekko kawowa, trochę wodnista. Goryczka od chmielu wyraźna, trochę za wysoka jak na styl. 2017.02.19 – Butelkowanie z dodatkiem 120 gr cukru + 1,2 L wody (3 blg – 3,6 % alk.). 48 x 0,5 L + 1 x 0,33 L. Próbka smakuje teraz lepiej, goryczka wydaje się w sam raz. Trochę nie pasuje mi zauważalna paloność. Zobaczymy, co będzie za miesiąc. 2018.07.21 – Próbowałem to piwo w sumie trzy razy i nigdy nie byłem zadowolony. Mimo dużej ilości karmeli wydawało się dość płytkie w smaku (zapewne niskie nagazowanie też na to wpływało), wodniste. Ale pomimo tego rodzice wypili niemal cały zapas i pozytywnie się o nim wypowiadali... Na drugi raz trzeba spróbować zrobić coś typowo na angielskich składnikach (Maris Otter, Dark Crystal, Pale Chocolate). Edytowane 27 Lipca 2018 przez luk1999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 8 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 (edytowane) #39 English IPA Składniki: 3,0 kg Pale Ale 0,4 kg Pilzneński 0,25 kg Biscuit 0,25 kg Karmelowy jasny 50 EBC 0,15 kg Karmelowy jasny 30 EBC 50 g Challenger 5,8 % AK 2015 20 g East Kent Goldings 4,7 % AK 2015 30 g Styrian Goldings 4,6 % AK 2015 Łyżeczka mchu irlandzkiego Łyżeczka gipsu piwowarskiego Gęstwa Mangrove Jack's M42 New World Strong Ale Oczekiwane: 20 L 13 blg 45,8 IBU; (40,8 Tinseth) Zacieranie (dodana łyżeczka gipsu piwowarskiego): 66° C – 70 min 76° C – 10 min Gotowanie - 100 min: 60 min – 50 g Challenger 5,8 % AK 15 min – 20 g East Kent Goldings 4,7 % AK + łyżeczka mchu irlandzkiego -5 min – 30 g Styrian Goldings 4,6 % AK Otrzymane: 20 L 13 blg -> 2 blg 5,7 % alk. 45,8 IBU; (40,8 Tinseth) Opis: 2017.02.08 – Zacieranie i gotowanie. 2017.02.09 – Zadanie gęstwą drożdżową. 2017.02.10 – [godz. 7] Wyraźna fermentacja. 2017.02.21 – Przelanie na cichą, 2,5 blg. Próbka smakuje bardzo obiecująco. Wyraźna goryczka, ale dobrze komponuje się z piwem. 2017.03.06 – Butelkowanie z dodatkiem 100 gr cukru + 0,75 L wody (2 blg – 5,7 % alk.). 39 x 0,5 L + 1 x 0,4 L. 2017.03.31 – Piwo jest już klarowne. Piana jest raczej średnia, mogłaby być lepsza. Wyraźna, ale nie przeszkadzająca goryczka. Ogólnie piwo ma sporo ciała, sprawia wrażenie raczej 15-16 niż 13. Trochę przeszkadza mi taki jakby "słodko-palony" posmak. Zobaczymy, co będzie za miesiąc. 2017.08.05 – Całkiem niezła, trwała piana. Goryczka w sam raz, piwo całkiem pijalne, również w większych ilościach. Poziom "słodkości" zmniejszył się zdecydowanie, jednak na drugi raz lepiej nie dawać więcej niż 100 g Biscuita! Edytowane 9 Sierpnia 2017 przez luk1999 zielony07 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 20 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 (edytowane) #40 Extra Special Bitter Składniki: 3,0 kg – Pale Ale 0,5 kg – Monachijski 0,15 kg – Karmelowy 150 EBC Strzegom 0,1 kg – Karmelowy 30 EBC Strzegom 55 g – East Kent Goldings 4,7 % AK 2015 20 g – Styrian Goldings 4,6 % AK 2015 Łyżeczka gipsu piwowarskiego Gęstwa Mangrove Jack's M42 New World Strong Ale Oczekiwane: 20 L 12 blg 33,8 IBU; (31,9 Tinseth) Zacieranie (dodana łyżeczka gipsu piwowarskiego): 66° C – 70 min 76° C – 10 min Gotowanie - 60 min: 60 min – 35 g East Kent Goldings 4,7 % AK 30 min – 20 g Styrian Goldings 4,6 % AK 5 min – 20 g East Kent Goldings 4,7 % AK Otrzymane: 20 L 13 blg -> 3 blg 5,2 % alk. 33,4 IBU; (30,8 Tinseth) Opis: 2017.02.20 – Zacieranie i gotowanie. 2017.02.21 – Dodanie gęstwy drożdżowej. 2017.02.22 – [godz. 17] Wyraźna fermentacja. 2017.03.14 – Przelanie na cichą (blg 3). Piwo jest jeszcze mętne. 2017.03.19 – Butelkowanie z dodatkiem 40 gr cukru + 0,6 L wody (3 blg – 5,2 % alk.). 39 x 0,5 L + 1 x 0,4 L + 1 x 0,33 L. 2017.08.05 – Trochę za słabo nagazowane. Praktycznie brak piany. W smaku całkiem w porządku, dość dobry balans między słodowością a nachmieleniem. Gdyby tylko było trochę bardziej nagazowane... Na drugi raz zdecydowanie 5 g cukru na L. Edytowane 9 Sierpnia 2017 przez luk1999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 13 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 (edytowane) #41 Pale Ale Kolejne piwo, w którym chciałem wykorzystać resztki, stąd Spalter Select zamiast EKG czy Styrian Goldings. Składniki: 2,0 kg – Pale Ale 1,0 kg – Wiedeński 0,5 kg – Monachijski 70 g – Spalter Select 3,3 % AK Łyżeczka gipsu piwowarskiego Gęstwa Mangrove Jack's M42 New World Strong Ale Oczekiwane: 19 L 12 blg 28,5 IBU; (26,1 Tinseth) Zacieranie (dodana łyżeczka gipsu piwowarskiego): 66° C – 85 min (miało być 60 - 70 min, ale przegapiłem) 76° C – 10 min Gotowanie - 90 min: 60 min – 50 g Spalter Select 3,3 % AK 15 min – 20 g Spalter Select 3,3 % AK Otrzymane: 18 L 12,5 blg -> 2,5 blg 5,2 % alk. 29,9 IBU; (27,1 Tinseth) Opis: 2017.03.13 – Zacieranie i gotowanie. 2017.03.14 – [godz. 20] Zadanie gęstwą. 2017.03.16 – [godz. 21] Wyraźna fermentacja. 2017.03.22 – Przelanie na cichą. 2017.04.07 – Butelkowanie z dodatkiem 108 gr cukru + 0,86 L wody (2,5 blg – 5,2 % alk.). 35 x 0,5 L + 1 x 0,4 L + 1 x 0,33 L. 2017.04.21 – Pierwsza próba. Piwo ma kolor brudno zółty, jest już dość klarowne. Piana jest średnia, jednak redukuje się stosunkowo powoli. W smaku całkiem pełne (jak na niski ekstrakt), goryczka wyraźna. Ogólnie powinno być dobre piwko do spijania w dużych ilościach latem Edytowane 21 Kwietnia 2017 przez luk1999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 21 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 (edytowane) #42 Red IPA Trzecie podejście, tym razem planuję odrobinę mniejszy ekstrakt (14 blg), troszkę mniej karmeli i więcej (w miarę świeżych) chmieli. Składniki: 5,0 kg – Pale Ale 0,25 kg – Carared 0,25 kg – Caramunich III 0,25 kg – Caraaroma 50 g – Galaxy 13,3 % AK 2016 50 g – Mouteka 6,7 % AK 2016 50 g – Rakau 11,0 % AK 2016 50 g – Zeus 15,0 % AK 2015 Gęstwa Mangrove Jack's M42 New World Strong Ale Oczekiwane: 26 L 14 blg 44,2 IBU; (40,5 Tinseth) Zacieranie: 66° C – 70 min 76° C – 10 min Gotowanie - 80 min: 60 min – 10 Zeus 15,0 % AK 45 min – 10 g Rakau 11,0 % AK 30 min – 15 g Galaxy 13,3 % AK 15 min – 15 g Motueka 6,7 % AK -10 min – 10 g Zeus 15,0 % AK + 10 g Rakau 11,0 % AK + 5 g Galaxy 13,3 % AK + 5 g Motueka 6,7 % AK -20 min – 10 g Zeus 15,0 % AK + 10 g Rakau 11,0 % AK + 10 g Galaxy 13,3 % AK + 10 g Motueka 6,7 % AK Otrzymane: 26 L 14,5 blg -> 3,5 blg 5,7 % alk. 44 IBU; (39,7 Tinseth) Opis: 2017.03.21 – Zacieranie i gotowanie. Wyszło aż 32 litry po wysładzaniu. Na szczęście mam dodatkowy duży garnek . 2017.03.22 - [godz. 19] Zadanie gęstwą. 2017.03.23 - [godz. 7] Wyraźna fermentacja. 2017.03.23 - [godz. 19] Fermentacja pełną parą, drożdże zaczynają wchodzić na pokrywę. Z rurki dochodzi piękny, owocowy zapach. Temp. 19° C, trzeba trochę ją zbić. 2017.04.02 – Przelanie na cichą. 3,5 blg. 2017.04.11 – Dodanie chmielu na cichą: 20 g Zeus 15,0 % AK + 20 g Rakau 11,0 % AK + 20 g Galaxy 13,3 % AK + 20 g Motueka 6,7 % AK 2017.04.15 – Butelkowanie z dodatkiem 125 gr cukru + 0,86 L wody (3,5 blg – 5,7 % alk.). 51 x 0,5 L. 2017.05.01 - Piwo jest jeszcze trochę mętne. Piana - gęsta, dość trwała. Kolor - miedziany. Aromat wyraźny, można wyczuć głównie mix grejpfruta i może jeżyn (?) - prawdopodobnie Zeus i Galaxy przykryły dwa pozostałe chmiele. Goryczka dość czysta (poza niedużym wpływem Zeusa, który nadaje taką specyficzną, odrobinę orzechową), jest jej IMO w sam raz dla tego ekstraktu. Alkohol niewyczuwalny. Ogólnie trzecie podejście uważam za bardzo udane. Edytowane 2 Maja 2017 przez luk1999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Tak trzymaj ! Wyróżniasz się bo opisujesz co Ci wyszło. Nie jesteś zamulaczem forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 22 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 11 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 (edytowane) #43 AIPA Zwykła, nudna AIPA... Red IPA się już prawie skończyła, a pić coś trzeba. Składniki: 4,0 kg – Pilzneński Bruntal 0,25 kg – Karmelowy 30 - 40 EBC Viking Malt 50 g – Centennial 9,7 % AK 2016 50 g – Chinook 12,8 % AK 2016 50 g – Simcoe 13,3 % AK 2016 Łyżeczka mchu irlandzkiego Safale US-05 Oczekiwane: 18 L 14 blg 50,1 IBU; (45,7 Tinseth) Zacieranie: 66° C – 65 min 76° C – 10 min Gotowanie - 90 min: 60 min – 15 g Chinook 12,8 % AK 30 min – 10 g Simcoe 13,3 % AK 15 min – 10 g Centennial 9,7 % AK + łyżeczka mchu irlandzkiego 5 min – 5 g Chinook 12,8 % AK -15 min – 15 g Centennial 9,7 % AK + 15 g Simcoe 13,3 % AK (w czasie chłodzenia) Otrzymane: 18 L 14 blg -> 2,5 blg 5,9 % alk. 50,1 IBU; (45,7 Tinseth) Opis: 2017.09.07 –Zacieranie i gotowanie. Uzyskałem ok. 24 L brzeczki po wysładzaniu. 2017.09.08 godz. 19 – Zadanie uwodnionych drożdży do 18 L 14 blg. 2017.09.09 godz. 11 – Wyraźna fermentacja. 2017.09.25 – Przelanie na cichą fermentację. Zebranie gęstwy. 2017.09.27 – Dodanie chmieli: 25 g Centennial 9,7 % AK + 30 g Chinook 12,8 % AK + 25 g Simcoe 13,3 % AK. 2017.10.01 – Butelkowanie z dodatkiem 90 gr cukru + 0,64 L wody (2,5 blg – 5,9 % alk.). 34 x 0,5 L. 2017.10.06 – Dziś otworzyłem pierwszą butelkę. Wspaniały, mocny aromat - limonki, cytryny, trochę grapefruita - świetny. Piwo jeszcze jest trochę mętne, jasnożółte. Bardzo dobra piana - przez cały czas utrzymywała się warstwa na niecały centymetr, nagazowanie w sam raz. Goryczka raczej krótka, o owocowym posmaku. Pije się bardzo łatwo, jednak trochę brakuje mi większego smaku od słodów... Na drugi raz warto chyba dodać choć z 0,5 kg monachijskiego... Edytowane 6 Października 2017 przez luk1999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 24 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 (edytowane) #44 Pacific AIPA Składniki: 4,0 kg – Pale Ale Malteurop 0,25 kg – Karmelowy 30 - 40 EBC Viking Malt 0,25 kg – Melanoidynowy Weyermann 35 g – Pacific Jade 13,4 % AK 2017 135 g – Wai-iti 3,3 % AK 2017 100 g – Cukier biały Łyżeczka mchu irlandzkiego Gęstwa Safale US-05 Oczekiwane: 20 L 14 blg 54 IBU; (48,3 Tinseth) Zacieranie: 66° C – 70 min 76° C – 10 min Gotowanie - 120 min: 60 min – 20 g Pacific Jade 13,4 % AK 30 min – 10 g Pacific Jade 13,4 % AK 15 min – 5 g Pacific Jade 13,4 % AK + łyżeczka mchu irlandzkiego 5 min – 20 g Wai-iti 3,3 % AK -15 min – 30 g Wai-iti 3,3 % AK (w czasie chłodzenia) Otrzymane: 20 L 14 blg -> 3 blg 5,7 % alk. 54 IBU; (48,3 Tinseth) Opis: 2017.09.24 – Zacieranie. Uzyskałem ok. 27 L brzeczki. 2017.09.25 – Gotowanie. Przesadziłem z oczekiwaną wydajnością – uzyskałem 20 L 13,5 blg. Do podbicia ekstraktu dodałem 100 g cukru białego. Zadanie drożdży (około godz. 22). 2017.09.26 godz. 7 – Fermentacja pełną parą. 2017.10.12 – Przelanie na cichą - 2,5 blg. 2017.10.17 – Dodanie 85 g Wai-iti na cichą. 2017.10.21 – Butelkowanie z dodatkiem 100 g cukru i 0,75 L wody. Gęstość końcowa - 3 blg (poprzednim razem musiałem źle odczytać), co daje 5,7 % alk. Wyszło: 37 x 0,5 L + 2 x 0,33 L. 2017.11.25 – Piwo o kolorze jasno-bursztynowym. Z bardzo trwałą, kremową białą pianą. Wspaniały aromat - Wai-iti dał sporo cytrusów, ale trochę innych niż te od amerykańców. Więcej tutaj pomarańczy, niż grejpfruta. Lekki alkoholowy posmak, który był po dwóch tygodniach od butelkowania (chyba od cukru) już zniknął. Goryczka niezła, bez posmaków (choć Chinook sprawdziłby się chyba lepiej). Na przyszłość warto spróbować kombinacji Chinooka i Wai-iti. Edytowane 26 Listopada 2017 przez luk1999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 1 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 (edytowane) #45 Pale Ale Pale Ale udające Pilsa Składniki: 4,0 kg – Pilzneński Bruntal 0,25 kg – Carapils Weyermann 30 g – Premiant 8,1 % AK 2016 50 g – Saaz 4,5 % AK 2016 Łyżeczka mchu irlandzkiego Gęstwa Safale US-05 Oczekiwane: 21 L 12 blg 36 IBU; (32,2 Tinseth) Zacieranie: 64° C – 20 min 72° C – 50 min 76° C – 10 min Gotowanie - 90 min: 60 min – 30 g Premiant 8,1 % AK 15 min – 10 g Saaz 4,5 % AK + łyżeczka mchu irlandzkiego 5 min – 10 g Saaz 4,5 % AK -15 min – 30 g Saaz 4,5 % AK (w czasie chłodzenia) Otrzymane: 21 L 12 blg -> 1,5 5,4 % alk. 36 IBU; (32,2 Tinseth) Opis: 2017.10.11 – Zacieranie - uzyskałem 26 L brzeczki. Gotowanie – otrzymałem 21 L 12 blg. 2017.10.12 godz. 19 – Zadanie gęstwy. 2017.10.13 – Wyraźna fermentacja. 2017.11.11 – Przelanie na cichą. Na dnie było bardzo dużo drożdży i zapchał się kranik. Po przelaniu zostało 19 L. 2017.11.26 – Butelkowanie z dodatkiem 114 gr cukru + 0,95 L wody (1,5 blg – 5,4 % alk.). 38 x 0,5 L + 2 x 0,33 L. 2018.04.07 – Kolor jasnożółty, prawie idealnie klarowne. Piana dość szybko się redukuje. W smaku wyraźna, jednak dość delikatna goryczka. Przydałoby się chyba więcej gazu... 2018.07.27 – Piwo zaczyna nabierać lekkiego posmaku tektury/papieru, chyba po prostu już się "zestarzało". Dobrze, że to już ostatnie butelki... Edytowane 27 Lipca 2018 przez luk1999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 9 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2017 (edytowane) #46 AIPA Składniki: 4,0 kg – Pilzneński lager Malteurop 1,0 kg – Monachijski II Viking Malt 100 g – Equinox 16 (miało być 13,4 %) AK 2016 50 g – Mandarina Bavaria 9,8 % AK 2016 13 g – Pacific Jade 13,4 % AK 2017 20 g – Premiant 8,1 % AK 2016 15 g – Wai-iti 3,3 % AK 2017 Łyżeczka mchu irlandzkiego Gęstwa Safale US-05 Oczekiwane: 21 L 14 blg 56,1 IBU; (52,2 Tinseth); Zacieranie: 66° C – 85 min 76° C – 10 min Gotowanie - 120 min: 60 min – 20 g Premiant 8,1 % AK + 10 g Equinox 16 % AK 30 min – 13 g Pacific Jade 13,4 % AK 15 min – 10 g Equinox 16 % AK 5 min – 10 g Mandarina Bavaria 8,9 % AK + łyżeczka mchu irlandzkiego -15 min – 35 g Equinox 16 % AK (w czasie chłodzenia) Otrzymane: 24 L 14 blg -> ? blg ? % alk. 59 IBU; (53,4 Tinseth) Opis: 2017.11.09 – Zacieranie (miało być 70 minut, przedłużyło się do 85 minut). Otrzymałem aż 30 L 11,5 blg. Trzeba zmienić chmielenie (na szczęście mam jeszcze trochę Premianta) i odparować ze 6 L. 2017.11.10 – Gotowanie. Uzyskałem 24 L 14 blg. 2017.11.11 godz. 10 – Zadanie gęstwy drożdżowej. godz. 20 – Wyraźna fermentacja. 2017.11.26 – Przelanie na cichą. Znów drożdże zapchały kranik (masakra z tymi US-05) i zostało trochę ponad 21 L. Blg to 3. 2017.12.05 – Dodanie chmieli na cichą fermentację (45 g Equinox 16 % AK + 40 g Mandarina Bavaria 8,9 % AK + 15 g Wai-iti 3,3 % AK). Jak się okazało, Equinox (Equanot) ma jednak 16 % AK… Piwo będzie miało większą goryczkę, niż planowałem :). Edytowane 5 Grudnia 2017 przez luk1999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 10 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2018 (edytowane) #47 IIPA + APA W planie część (ok. 11 L) miało pójść na IIPĘ, a reszta - na lekką APĘ. Składniki: 5,0 kg – Pilzneński Viking Malt 0,5 kg – Karmelowy jasny 30 - 40 EBC Viking Malt 30 g – Cascade PL 5,5 % AK 2017 50 g – Chinook PL 8,6 % AK 2017 35 g – Iunga PL 11,0 % AK 2017 50 g – Vic Secret 18,4 % AK 2017 Pół łyżeczki gipsu piwowarskiego Łyżeczka mchu irlandzkiego 2 x Danstar Nottingham Zacieranie (5,0 kg Pilzneński + 0,4 kg Karmelowy jasny + pół łyżeczki gipsu piwowarskiego): 66° C – 70 min 76° C – 10 min IIPA Oczekiwane: 11 L 18 blg 78 IBU (62,5 Tinseth) Gotowanie - 90 min: 60 min – 20 g Iunga 11,0 % AK 30 min – 10 g Chinook 8,6 % AK 15 min – 10 g Chinook 8,6 % AK + mała łyżeczka mchu irlandzkiego 5 min – 10 g Chinook 8,6 -15 min – 20 g Chinook 8,6 % AK (w czasie chłodzenia) Otrzymane: 10 L 18 blg -> 3 blg 7,7 % alk. 85,8 IBU; (68,8 Tinseth) APA Dodatkowo zatarte w wodzie ok. 70 °C: 0,1 kg karmelowego jasnego Oczekiwane: 15 L 12 blg 34 IBU (30,8 Tinseth) Gotowanie - 90 min: 60 min – 15 g Iunga 11,0 % AK 15 min – 5 g Cascade 5,5 % AK + łyżeczka mchu irlandzkiego 5 min – 5 g Cascade 5,5 % AK -15 min – 20 g Cascade 5,5 % AK (w czasie chłodzenia) Otrzymane: 17 L 10 blg -> 1 blg 4,6 % alk. 30,7 IBU; (29,2 Tinseth) Opis: 2018.02.09 – Zacieranie. Pierwsze 10,5 L (ekstrakt 20 blg) poszło na IIPA. Reszta (23 L, nie zmierzyłem ekstraktu) do APA. Gotowanie. 2018.02.10 – IIPA - uzyskałem 10 L 18,5 blg. APA - uzyskałem 17 L 10 blg. APĘ zdecydowanie za mało odparowałem… Każde wiadro zadane jedną paczką drożdży (uwodnioną). 2018.02.11 – godz. 19: Wyraźna fermentacja w obu wiadrach. 2018.02.23 – APA - przelanie na cichą fermentację (1,5 blg - 4,4 % alk.). Zebranie gęstwy. 2018.03.03 – IIPA - przelanie na cichą fermentację (3,0 blg - 7,7 % alk.). Zebranie gęstwy. 2018.03.13 – Dodanie Vic Secret na cichą do IIPA. 2018.03.19 – Rozlanie do butelek. APA: 1 blg (4,6 % alk.) z dodatkiem 1 L wody i 96 g cukru; butelki: 34 x 0,5 L + 1 x 0,33 L (17,33 L). IIPA: 3 blg (7,7 % alk.) z dodatkiem 0,3 L wody i 50 g cukru; butelki: 7 x 0,5 L + 10 x 0,4 L + 5 x 0,33 L (9,15 L). 2018.04.14 – IIPA ciągle mętna, jednak już można pić. Kolor ciemnozółty. Wspaniała, kremowa piania, długo się otrzymuje. Do tego dochodzi powalający aromat Vic Secret (będzie to chyba mój ulubiony chmiel), owocowy, jednak zupełnie inny niż w przypadku typowych amerykanów. Goryczka mocna, wyraźna, ale krótka - w sam raz, przykrywa w większości posmaki alkoholu. Gdyby nie ta mętność, to piwo byłoby bardzo udane. 2018.04.14 – APA - piwo już niemal idealnie klarowne, ma kolor jasnożółty. Piana dość szybko się redukuje. Aromat ledwo wyczuwalny. Jeśli chodzi o smak, to delikatnie karmelowe, dość pełne jak na niski ekstrakt. Goryczka stosunkowo lekka. Ot, taka przepitka do przepłukania nerek latem. Edytowane 17 Kwietnia 2018 przez luk1999 Próbowanie piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 3 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 (edytowane) #48 Porter Bałtycki Z uwagi na brak warunków dla dolnej fermentacji fermentowany na Nottinghamach. Składniki: 4,0 kg – Monachijski I Viking Malt 1,0 kg – Pilzneński Malteurop 0,5 kg – Caraaroma Weyermann 0,25 kg – Karmelowy 30 - 40 EBC Viking Malt 0,15 kg – Czekoladowy 1100 - 1300 EBC Viking Malt 10 g – Iunga 11,0 % AK 2017 15 g – Iunga 9,5 % AK 2017 Gęstwa Danstar Nottingham Zacieranie: 62° C – 15 min 72° C – 50 min 76° C – 10 min Oczekiwane: 14 L 22 blg 39,2 IBU (27,1 Tinseth) Gotowanie - 90 min: 60 min – 10 g Iunga 11,0 % AK + 10 g Iunga 9,5 % AK 10 min – 5 g Iunga 9,5 % AK Otrzymane: 15 L 22 blg -> 7 blg 7,7 % alk. 36,6 IBU; (25,3 Tinseth) Opis: 2018.03.02 – Zacieranie. Uzyskałem około 18 L 18,5 blg. 2018.03.03 – Gotowanie. Otrzymałem 15 L 22 blg, trochę wiecej, niż się spodziewałem. Godz. 20:00 - zadanie gęstwy drożdżowej. 2018.03.04 – Godz. 19 - zauważalna fermentacja (temp. otoczenia - 14,5 °C ). 2018.03.18 - Temp. otoczenia podniesiona do około 17 °C. 2018.03.31 – Przelanie na cichą. 7 blg (7,7 % alk.). Smak świetny, trochę kawy, słodkości. Będzie dobrze. 2018.04.22 – 7 blg (7,7 % alk.). Butelkowanie z dodatkiem 75 g cukru (5 g / L). Wyszło: 30 x 0,33 L + 10 x 0,5 L. 2018.07.21 – Piwo ma ciemnobrązowy, idealnie porterowy kolor :). Do tego dochodzi trwała, lekko brązowa piana. Nagazownie idealne. W smaku: duuużo gorzkiej czekolady, jednak bez paloności, pojawiają się posmaki wiśniowe (Caraaroma?), mocno treściwe. Ogólnie bardzo dobry porterek wyszedł, choć może mógłby mieć troszkę mniej ciała... Może na przyszłość warto zrezygnować z jasnego karmelu/dać mniej karmelu przy takim wysokim ekstrakcie? Edytowane 27 Lipca 2018 przez luk1999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 16 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2018 (edytowane) #49 Barley Wine Niestety, ale gdy kupowałem składniki, nie były dostępne chmiele angielskie z 2017, więc musiała zostać Iunga i Styrian Goldings. Składniki: 5,0 kg – Pale Ale Maris Otter 4 - 6 EBC Fawcett 30 g – Iunga 9,5 % AK 2017 25 g – Styrian Goldings 2,8 % AK 2017 Łyżeczka mchu irlandzkiego Gęstwa Danstar Nottingham Zacieranie: 66° C – 80 min 76° C – 10 min Oczekiwane: 12 L 22 blg 64,4 IBU (43,7 Tinseth) Gotowanie - 90 min: 60 min – 30 g Iunga 9,5 % AK 15 min – 10 g Styrian Goldings 2,8 % AK + łyżeczka mchu irlandzkiego 5 min – 15 g Styrian Goldings 2,8 % AK Otrzymane: 12 L 22 blg -> 4 blg 9,3 % alk. 64,4 IBU (43,7 Tinseth) Opis: 2018.03.16 – Zacieranie i gotowanie. Uzyskałem 12 L 22 blg. 2018.03.17 – godz. 7 - zadanie drożdży. 2018.03.19 – godz. 7 - fermentacja pełną parą. Temp. otoczenia: 17 °C. 2018.04.28 – Przelanie na cichą. 2018.05.02 – Butelkowanie z dodatkiem 55 g cukru rozmieszanego w 0,25 L wody. FG: 4 blg (9,3 % alk.). 29 x 0,33 L + 3 x 0,4 L. Edytowane 18 Kwietnia 2020 przez luk1999 Maris Otter od Fawcett Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 (edytowane) #50 ESB Składniki: 5,0 kg – Pale Ale Maris Otter 4 - 6 EBC Fawcett 0,5 kg – Crystal 120 - 140 EBC Fawcett 100 g – East Kent Goldings 5,4 % AK 2017 Łyżeczka gipsu piwowarskiego Łyżeczka mchu irlandzkiego Gęstwa Danstar Nottingham Zacieranie (Łyżeczka gipsu piwowarskiego): 66° C – 75 min 76° C – 10 min Oczekiwane: 28 L 12,5 blg 38,3 IBU (35,5 Tinseth) Gotowanie - 60 min: 60 min – 60 g East Kent Goldings 5,4 % AK 15 min – 15 g East Kent Goldings 5,4 % AK + łyżeczka mchu irlandzkiego 5 min – 25 g East Kent Goldings 5,4 % AK Otrzymane: 30 L 12,5 blg -> 2,5 blg 5,2 % alk. 35,7 IBU (32,2 Tinseth) Opis: 2018.03.30 – Zacieranie. Uzyskałem ok. 35L brzeczki ? blg. Gotowanie w dwóch garnkach. 2018.03.31 – 26 L 14,5 blg zadane kilkoma łyżkami gęstwy. Otrzymałem mniej, ale o większej gęstości, niż zakładałem, więc najwyżej doleje się 4 L wody podczas przelewania na cichą. 2018.04.14 – Przelanie na cichą, dodanie 4 L wody. Zebranie gęstwy. 2018.05.05 – Butelkowanie z dodatkiem 150 g cukru rozmieszanego w 1,2 L wody. Blg końcowe: 2,5 (5,2 % alk.). 59 x 0,5 L. 2018.06.23 – Piwo jest już klarowne. Kolor - ciemnożółty. Piana niewysoka, redukuje się do 3-4 milimetrów i później jest już całkiem trwała. Nagazowanie jest stosunkowo niskie, typowe dla butelkowych/puszkowych bitterów. Jeśli chodzi o aromat, to jest trochę "brytyjskich" estrów, choć mogłoby być więcej (ale wiadomo - Nottinghamy). Piwo jest wyraźnie słodowe, z czystą goryczką. Ogólnie całkiem dobrze zbalansowane. Przypomina London's Pride z puszek, choć jest nieco "cięższe/gęstsze". Na drugi raz muszę dodać odrobinę (maks. 1 %) słodu czekoladowego lub Amber, powinien on nadać trochę ciekawych posmaków. 2018.11.10 – W porównaniu z poprzednimi próbami piwo straciło nieco na ciężkości i słodkości, przez co zwiększyła się pijalność. Nagazowanie jest dość niskie, jednak piana jest kremowa i trwała, choć niewysoka. Goryczka na idealnym poziomie. Szkoda tylko, że tak mało butelek zostało... Ale już niedługo będę warzył kolejnego ESB, tym razem z dodatkiem 100 g Amber. Edytowane 10 Listopada 2018 przez luk1999 Degustacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Dnia 9.11.2017 o 20:34, luk1999 napisał: #46 AIPA Składniki: 4,0 kg – Pilzneński lager Malteurop 1,0 kg – Monachijski II Viking Malt 100 g – Equinox 16 (miało być 13,4 %) AK 2016 50 g – Mandarina Bavaria 9,8 % AK 2016 13 g – Pacific Jade 13,4 % AK 2017 20 g – Premiant 8,1 % AK 2016 15 g – Wai-iti 3,3 % AK 2017 Łyżeczka mchu irlandzkiego Gęstwa Safale US-05 Oczekiwane: 21 L 14 blg 56,1 IBU; (52,2 Tinseth); Zacieranie: 66° C – 85 min 76° C – 10 min Gotowanie - 120 min: 60 min – 20 g Premiant 8,1 % AK + 10 g Equinox 16 % AK 30 min – 13 g Pacific Jade 13,4 % AK 15 min – 10 g Equinox 16 % AK 5 min – 10 g Mandarina Bavaria 8,9 % AK + łyżeczka mchu irlandzkiego -15 min – 35 g Equinox 16 % AK (w czasie chłodzenia) Otrzymane: 24 L 14 blg -> ? blg ? % alk. 59 IBU; (53,4 Tinseth) Opis: 2017.11.09 – Zacieranie (miało być 70 minut, przedłużyło się do 85 minut). Otrzymałem aż 30 L 11,5 blg. Trzeba zmienić chmielenie (na szczęście mam jeszcze trochę Premianta) i odparować ze 6 L. 2017.11.10 – Gotowanie. Uzyskałem 24 L 14 blg. 2017.11.11 godz. 10 – Zadanie gęstwy drożdżowej. godz. 20 – Wyraźna fermentacja. 2017.11.26 – Przelanie na cichą. Znów drożdże zapchały kranik (masakra z tymi US-05) i zostało trochę ponad 21 L. Blg to 3. 2017.12.05 – Dodanie chmieli na cichą fermentację (45 g Equinox 16 % AK + 40 g Mandarina Bavaria 8,9 % AK + 15 g Wai-iti 3,3 % AK). Jak się okazało, Equinox (Equanot) ma jednak 16 % AK… Piwo będzie miało większą goryczkę, niż planowałem :). Zastosuj wkładkę do kranika to zapobiega zasysaniu drożdży z dna fermentora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Chodzi o to https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/akcesoria/reduktor_osadow ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 (edytowane) #51 Dry Stout Składniki: 3,0 kg – Pale Ale Zero Viking Malt 0,6 kg – Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,45 kg – Jęczmień palony Weyermann 25 g – Iunga 11,0 % AK 2017 Łyżeczka gipsu piwowarskiego Gęstwa Danstar Nottingham Zacieranie (Łyżeczka gipsu piwowarskiego): 66° C – 70 min 76° C – 10 min Oczekiwane: 21 L 12,0 blg 36,8 IBU (32,9 Tinseth) Gotowanie - 60 min: 60 min – 25 g Iunga 11,0 % AK Otrzymane: 22,5 L 12 blg -> 3,5 blg 4,4 % alk. 34,3 IBU (30,7 Tinseth) Opis: 2018.04.13 – Zacieranie. Uzyskałem ok. 25 L brzeczki ? blg. Gotowanie. 2018.04.14 – Po gotowaniu uzyskałem 20,5 L 13,5 blg. Rozcieńczone 2 L wody do 22,5 L 12,0 blg i zadane kilkoma łyżkami gęstwy. 2018.05.09 – Przelanie na cichą. 3,5 blg (4,4 % alk.). 2018.05.24 – Butelkowanie z dodatkiem 112 gr cukru i 0,9 L wody. Blg końcowe 3,5 (4,4 % alk.). 44 x 0,5 L + 2 x 0,33 L. Edytowane 28 Czerwca 2018 przez luk1999 Butelkowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się