malpitrzon Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Cześć, planuję zrobić AIPA 17BLG, nie był by to wielki problem ale chcę za jednym zamachem zrobić 40 litrów (gar 50 litrowy, taboret 8,5kW) no i zastanawiam się nad dwoma tematami - lepiej teraz się zastanowić niż w trakcie pracy:) 1) do filtrowania używam oplotu, czy mam rozdzielić zacier na 2 części i filtrować oddzielnie czy wpakować wszystko w jeden fermentor? Chodzi mi o to czy taka ilość (ciężar) nie zatka od razu oplotu? Zasypu ma być 13.1kg. 2) jak wspomniałem wcześniej ma być 13.1kg zasypu, jeśli dam wody x3 to wyjdzie prawie 40 litrów plus zasyp... zmieści się to do gara 50L? 50L to porawdopodobnie po zalaniu garnka równo z krawędzią A może wody dać 2 razy tyle co słodu a nie trzy? 3) kupiłem mieszadło magnetyczne i kolbę, chciałem przejść na startery... po wypowiedziach użytkowników kolby jednolitrowej kupiłem dwulitrową bo ponoć lepiej:) Teraz wchodzę na ten kalkulator: http://www.mrmalty.com/calc/calc.html wpisuję: Ale, 17 Plato, 40L, datę ustawiam na dziś, wybieram Stir Plate - kalkulator mówi żeby użyć 2 opakowań drożdży płynnych i ma być to 2.6 litrowy starter... ehhh... a co jak bym zrobił starter 1,5 litra (woda z ekstraktem) + dwa opakowania drożdży? Też da radę czy nie bardzo? Ehh same problemy... Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam, MT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 (edytowane) 1. Jak się zmieści to nie widzę problemu, sam filtrowałem 13kg zacieru i nie zaobserowałem problemów. 2. To nie dawaj wody w stosunku 3:1 tylko np. 2:1, czy 2,2:1 Otrzymasz tym sposobem mniejszą objętość zacieru ale gęstoś brzeczki przedniej będzie trochę wyższa, później możesz rozcieńczać brzeczkę do pożądanego ekstraktu. 3. Da radę, śmiało rób, nie musisz się idealnie co do cyfry trzymać kalkulatórów, najważniejsze aby drożdże były w najlepszej możliwej kondycji, no i logiczne że zadajesz więcej drożdzy niż do 20l warki, 1,5 wystarczy bez problemu. Edytowane 3 Stycznia 2017 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Ehh same problemy... Zrób na początek np. APA 12blg, przetrenujesz gar/filtrację 40L. Starter do 12blg dasz radę zrobić na sprzęcie, który masz, a gęstwa będzie w sam raz na następną warkę 17blg (nie wspominając, że to lepsza droga dla drożdży). I tym sposobem masz 80L nowofalowców bez problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Do zatarcia 13 kg w stosunki 1:3 potrzebujesz ok 48L pojemności, więc zatrzeć dasz radę ale w fermentorze tego nie pomieścisz, nawet zacierając w stosunku 1:2 potrzebujesz ok 35 l pojemności więc nie wróżę z tego nic dobrego. Tu masz taki kalkulatorek https://www.rackers.org/calcs.shtmli w zakładce Can I mash it? sobie wpisz co zamierzasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 3. Da radę, śmiało rób, nie musisz się idealnie co do cyfry trzymać kalkulatórów, najważniejsze aby drożdże były w najlepszej możliwej kondycji, no i logiczne że zadajesz więcej drożdzy niż do 20l warki, 1,5 wystarczy bez problemu. Taki starter byłby w porządku dla warki 20L o takim balingu, dla 40L to jest zdecydowanie za mało, powstrzymaj się przed takimi radami. Radziłbym zrobić tak jak pisze kolega Bączek, jest to najlepsze rozwiązanie. Jeżeli już na prawdę uprzesz się na starter to koniecznie kilkustopniowy. Stosunek wody do słodu ustaw tak, żeby Ci się w garze zmieściło i jedziesz. Co do filtracji, to dasz radę to zrobić na jednym wiadrze, ale uzbrój się w cierpliwość przy wysładzaniu, może sobie pomalutku spływać. Nawet jeżeli nie zmieścisz wszystkiego na raz we wiadrze, żaden problem stopniowo dolewać to co pozostało w garze zaciernym. Filtracja na dwa wiadra zapewni jednak oszczędność czasu, jeżeli go nie masz, to polecam takie rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malpitrzon Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Najpierw jak spojrzałem na te 80 litrów to się zaśmiałem... potem zacząłem przeliczać puste butelki:D Ale nie dam rady machnąć 80. Butelek w tym momencie mam na 53 litry a w weekend przelewam 20 litrów Kolsch'a więc zostaje mi 33, do 40 mogę uzbierać ale więcej to i tak nie wiem gdzie miałbym pomieścić Aktualnie plan mam taki, żeby zaczekać aż jeden Cornelius będzie pusty, wtedy zrobię 20 litrów APA 12Blg, wezmę gęstwę i zrobię 40 litrów AIPA 17Blg, które wpakuję do pozostałych butelek. Jeśli chodzi o wysładzanie to zrobię na jednym wiadrze tak jak piszecie tylko oplot dam 2 razy dłuższy żeby to jakoś leciało. Niestety wszystko przesunie mi się w czasie bo oba kegi muszą jeszcze z miesiąc leżakować a potem jeden trzeba będzie wypić. Zakupy robię w Piwnym Krafcie bo innego sklepu nie znam w stolicy a za przesyłkę płacić nie lubię więc jakie z dostępnych tam drożdży polecicie pod oba style? Myślę nad Amerykańskim Snem. Będą ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 Będą ok. Od siebie mogę polecić Irlandzkie Ciemności, bardzo fajne amerykańce na nich wychodzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyslavv Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Cześć, Podpinam się pod temat. Planuję zakupić mieszadło magnetyczne ponieważ kolbę mam już z odzysku - kolba 2L. Warki jakie robię chodzą w okolicach 32-38l. Chce przejść z suchych drożdży na płynne i moje pytanie brzmi. Czy z kolbą 2L i zakupem jednej ampułki drożdży przykładowo z Fermentum Mobile będę w stanie przygotować starter na dwa fermentory po 19l każdy ? Czy koniecznie dwa opakowania drożdży i większa kolba ? I jak ma się sprawa ze starterem z gęstwy ? Czy zebranie jej po fermentacji, ale tylko z jednego fermentora i ponowne przygotowanie startera da radę pociągnąć fermentacje w dwóch pojemnikach także po ok 19l każdy ? Piwa jakie robię zazwyczaj są w granicach od 11blg do max 14blg. pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 28 minut temu, Cyslavv napisał: Czy z kolbą 2L i zakupem jednej ampułki drożdży przykładowo z Fermentum Mobile będę w stanie przygotować starter na dwa fermentory po 19l każdy ? Tak, choć to zależy od ekstraktu początkowego brzeczki. Użyj kalkulatora do obliczeń, np: https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ Plus poczytaj: http://www.beerfreak.pl/startery-drozdzowe-kompendium/ 32 minuty temu, Cyslavv napisał: I jak ma się sprawa ze starterem z gęstwy ? Nie robi się go. Dlaczego? Poczytaj w linku przytoczonym powyżej. 33 minuty temu, Cyslavv napisał: Czy zebranie jej po fermentacji, ale tylko z jednego fermentora ... nawet w jednym fermentorze powinno być wystarczająco gęstwy, aby zadać ją do 38l piwa o podobnym Blg Cyslavv 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 35 minut temu, Cyslavv napisał: Cześć, Podpinam się pod temat. Planuję zakupić mieszadło magnetyczne ponieważ kolbę mam już z odzysku - kolba 2L. Warki jakie robię chodzą w okolicach 32-38l. Chce przejść z suchych drożdży na płynne i moje pytanie brzmi. Czy z kolbą 2L i zakupem jednej ampułki drożdży przykładowo z Fermentum Mobile będę w stanie przygotować starter na dwa fermentory po 19l każdy ? Czy koniecznie dwa opakowania drożdży i większa kolba ? I jak ma się sprawa ze starterem z gęstwy ? Czy zebranie jej po fermentacji, ale tylko z jednego fermentora i ponowne przygotowanie startera da radę pociągnąć fermentacje w dwóch pojemnikach także po ok 19l każdy ? Piwa jakie robię zazwyczaj są w granicach od 11blg do max 14blg. pozdrawiam, Znam browar rzemieślniczy który z jednej fiolki namnaża drożdże do swojego piwa. 2l to raczej mało. Z gęstwy nie robi sie startera Poczytaj http://www.beerfreak.pl/startery-drozdzowe-kompendium/ Cyslavv 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyslavv Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Ok dzięki za info. Różne źródła podają różne informacje, ale bardzo dziękuje za artykuł. Po przejrzeniu youtubea widzę że niektórzy potrafią kręcić startery z sucharów, a inni robią i polecają kręcić je z zebranej gęstwy co zaprzecza temu co przeczytałem w podesłanym linku. Podsumowując muszę pomyśleć o większej kolbie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Do warek ok 40l musisz robić starter dwustopniowy z jeden fiolki. Najpierw ok 1l a później drugi stopień ok 3 litrów. Gęstwy zawsze powinieneś mieć wystarczająca ilość nawet na mocarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyslavv Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 4 minuty temu, anatom napisał: Do warek ok 40l musisz robić starter dwustopniowy z jeden fiolki. Najpierw ok 1l a później drugi stopień ok 3 litrów. Gęstwy zawsze powinieneś mieć wystarczająca ilość nawet na mocarze. faktycznie kalkulator też tak pokazuje. Troszkę dłużej to będzie trwało, ale czasami trzeba coś pokombinować dziękuje wam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się