amrish Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Drożdże zadane w środę rano, rehydratacja+mocne napowietrzenie, ekstrakt 16, 26L. Po powrocie z pracy na dnie zrobił się osad wygądający jak namnożone drożdże oraz piana na brzeczce. Jednak ona wyglądała jak piana mydlana. Biała, bardzo duże oczka, tylko 1cm wysokości. Wczoraj rano (6dni po zadaniu drożdży) opadła i na bokach fermentora pojawiły się takie zacieki. Nad zaciekami pojawiły się bąble jak rybie oczy. Wieczorem ruszyła burzliwa pelną gębą. Jest to moja druga fermentacja w przezroczystym wiadrze i takie zacieki widziałem tylko przy infekcji. Co to byla za piana wcześniej? Ponoć te drożdże są leniwe. Fermentor wyparzyłem wrzątkiem, potem oxi, na koniec zalałem wrzącą brzeczką i pozwoliłem wystygnąć aby wyparzyć dla pewności. Niestety nie sprawdzałem blg w czasie mydlanej piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Wygląda jak by wszystko było ok. Może to mydlane ALE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 dla mnie wygląda jak odczyt z echosondy ja tam raz użyłem drożdży MJ i dziękuję za nie p.s po co ci całe wiadro kawy z mlekiem tam z tyłu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amrish Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 dla mnie wygląda jak odczyt z echosondy ja tam raz użyłem drożdży MJ i dziękuję za nie p.s po co ci całe wiadro kawy z mlekiem tam z tyłu ? green tea apa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amrish Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Wygląda jak by wszystko było ok. Może to mydlane ALE teraz wygląda prawilnie tylko co działo się przez 6 dni zanim widoczna burzliwa odpaliła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 U mnie jak przez 4 dni M44 nie wystartowały - to niestety dzikusy się trochę rozpanoszyły. Skończyło się niestety apteka (pomimo że piwo było bardzo klarowne) i wylaniem całej warki. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Wygląda jak by wszystko było ok. Może to mydlane ALE teraz wygląda prawilnie tylko co działo się przez 6 dni zanim widoczna burzliwa odpaliła Moim skromnym zdaniem piana jest oznaką burzliwej fermentacji. co rozumiesz przez określenie "widoczna burzliwa"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Użyłem z 4 szczepy MJ, szkoda nerwów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Używałem ich sporo różnych drożdży. Tylko M44 miał wolny start i to z mojej winy. Temperatura otoczenia była 12.5C. Na szczęście drugi fermentor z M54 California larger ładnie wystartował w tej temperaturze w niecałe 24h. Jeśli się jeszcze kiedyś zdecyduje na M44 to na pewno zrobię z nich starter. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amrish Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Chodzi mi o to czy ktoś ma pomysł co to była za mydlana piana przez 6 dni zanim wystartowała burzliwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Jeśli piwo wyjdzie ok - to możesz przyjąć że to było coś co powstało przy namnażaniu drożdży w pierwszym etapie fermentacji. Zaś jeśli nie wyjdzie to chyba się domyślasz co się stało... (tego oczywiście nie życzę) Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Miałem podobną akcję na S-04. Warzyłem jakąś 12-stkę, zadałem drożdże w dość wysokiej temperaturze, piwo stało w pomieszczeniu 16 stopni, ale drożdże ruszyły tak szybko, że brzeczka w fermentorze (miała coś około 26-27°C) nie zdążyła wystygnąć. Generalnie jednokomórkowce tak szybko zjadły piwo, że nie zanotowałem ich pracy. Po bodajże trzech dniach, zaniepokojony brakiem oznak fermentacji zmierzyłem blg i okazało się, że fermentacja była skończona w około 80-90%. Wniosek, sprawdzałeś blg? PS w akcie desperacji nawet pisałem do fermentisa o pomoc i mówili, mi że chill będzie git. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonDamiano Opublikowano 5 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 Na 10 warek 7 razy użyłem MJ's (5 rodzajów) i ani razu nie było z nimi problemu. Przy większym Blg użyłem 2 opakowań. Start do 12 godzin i szybka fermentacja.Wydaje mi się że trik polega na odpowiedniej temperaturze w czasie startu - nie za zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amrish Opublikowano 6 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 wspaniałe drożdże, wczoraj wyszła taka siara, że w całym domu czuć kanałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonDamiano Opublikowano 6 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 Kiedyś, za czasów warzenia z kolegą, S-04 też dawały siarą ale przy butelkowaniu wszystko było już OK. Może jeszcze nie wszystko stracone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 6 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 wspaniałe drożdże, wczoraj wyszła taka siara, że w całym domu czuć kanałem Kiedyś, za czasów warzenia z kolegą, S-04 też dawały siarą ale przy butelkowaniu wszystko było już OK. Może jeszcze nie wszystko stracone? Niech koledzy odwiedzą wiki i poczytają o siarkowodorze w dziale "Cechy sensoryczne", tam jest wszsytko na temat jaj i siarki "H2S jest gazem bardzo lotnym i dzięki temu jest dość dobrze usuwany wraz z dwutlenkiem węgla podczas fermentacji." Mi też nieraz wali jajem, ale w gotowym piwie nigdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 6 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 Siarkowodór w gotowym (przynajmniej w teorii dojrzałym, wysłanym na konkurs itp.) piwie to nie jest znowu aż taka rzadkość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Jeśli siarkowodór nie chce zniknąć, wystarczy do wiadra wrzucić trochę miedzi, np. rozizolowaną żyłę przewodu elektrycznego. Sprawdzone, zniknie nawet najbardziej paskudne jajco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amrish Opublikowano 9 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Jeśli siarkowodór nie chce zniknąć, wystarczy do wiadra wrzucić trochę miedzi, np. rozizolowaną żyłę przewodu elektrycznego. Sprawdzone, zniknie nawet najbardziej paskudne jajco ile gram na 26 l piwa? akurat mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Ja mam zwiniątko z 1,5 metra jednej żyły przewodu 1,5mm2. Dało radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amrish Opublikowano 9 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 2 rurki 5cm poszły po wygotowaniu, zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się