ciechuu Opublikowano 4 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 Cześć, za mną pierwsza warka, IPA wyszła całkiem niezła, teraz mam ochotę na piwo czekoladowe. Bazą będzie ta receptura, warka ok. 22-23 l: http://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-Milk-Stout-12-BLG-zestaw-ze-slodow/256 - Strzegom słód pale ale - 3,0 kg - Strzegom słód pilzneński - 1,0 kg - Strzegom jęczmień prażony - 0,30 kg - Strzegom słód czekoladowy ciemny- 0,4 kg - Strzegom słód barwiący - 0,30 - Castle Malting słód owsiany - 0,4kg - laktoza - 0,50 kg - Chmiel goryczkowy Tradition - 40g Zależy mi na wyczuwalnych nutach czekoladowych, chcę uniknąć znacznej paloności. Co powiecie na dodanie - odtłuszczonego kakao ok. 200 g do gotowania - na cichą 1 lub 2 lasek wanilii - ewentualnie zmodyfikować zasyp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 5 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 (edytowane) Polecam słód Pale Chocolate ze słodowni Fawcett, w moim Owsianym Stoutcie dał fajna czekoladę i lekka kawę. Zastosuj zamiast czekoladowego ze Strzegomia. Jeśli nie chcesz odczuć zbytniej paloności i kwasowości, to palone słody wrzuć na podgrzewanie zacieru do mash outu, a na cały czas zacierania wrzuć tylko ten czekoladowy Fawcett. Edytowane 5 Stycznia 2017 przez Versaar qbsu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 5 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 Popieram to co kolega powiedział w sprawie pale chocolate. Plus dodam, że carafa II special na mashout też robi robotę jeśli chcemy efekt czekoladowy. Całkowicie bym sobie odpuścił na Twoim miejscu barwiący i czekoladowy na rzecz pale chocolate i carafy. Wtedy carafa i jęczmień palony na mashout. Z wanilią ani kakao nie mam doświadczenia więc się nie wypowiem. W jakim celu jest tutaj ten słód owsiany ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 5 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 Zamiast palonego jęczmienia pomyśl nad prażoną pszenicą. Jest bardziej czekoladowa i mniej popiołowa niż jęczmień. W sumie stosowałem tylko dwa razy ale byłem bardzo zadowolony. Wysłane za pomocą mTalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciechuu Opublikowano 5 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 @skajo słód owsiany był w przepisie ze sklepu, i cytat od nich "nadaje piwu charakterystyczną jedwabistość oraz poprawia konsystencje piwa. Używany jako dodatek smakowy, uwypukla smak ciastek w piwie i nadaje mu niepowtarzalny kremowy posmak" Dzięki za rady, trochę pozmieniałem i powstałoby takie coś: Warka ~ 22l, blg 12-14 - Strzegom słód pale ale - 3,0 kg - Strzegom słód pilzneński - 1,0 kg - Prażona pszenica - 0,30 kg - tutaj rozumiem, że chodzi o taką > 1000 EBC, bo widziałem też taką 5-7 EBC - Pale Chocolate Fawcett - 0,4 kg - Carafa II Special - 0,30 kg - Castle Malting słód owsiany - 0,4kg - laktoza - 0,50 kg - Chmiel lubelski - 40g Woda do zacierania 5,4 kg * 3 ~ 16 l Podgrzewam do 68 i wsypuję słody jasne + pale chocolate, zacieranie 60 min Podgrzew do 72, wsypuję słody ciemne, zacieranie 10 min Podgrzew do 78 i filtracja Wysładzanie Gotowanie 60 min Chmiel lubelski 60 min - 40 g Laktoza 0 min - 0,5 kg Drożdże np. Fermentis Safale S-04 Na pierwszą warkę stouta rezygnuję z kakao, czekolady i wanilii, zobaczymy co wyjdzie Ewentualnie proszę o rady do tej receptury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 5 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 (edytowane) @skajo słód owsiany był w przepisie ze sklepu, i cytat od nich "nadaje piwu charakterystyczną jedwabistość oraz poprawia konsystencje piwa. Używany jako dodatek smakowy, uwypukla smak ciastek w piwie i nadaje mu niepowtarzalny kremowy posmak" Dzięki za rady, trochę pozmieniałem i powstałoby takie coś: Warka ~ 22l, blg 12-14 - Strzegom słód pale ale - 3,0 kg - Strzegom słód pilzneński - 1,0 kg - Prażona pszenica - 0,30 kg - tutaj rozumiem, że chodzi o taką > 1000 EBC, bo widziałem też taką 5-7 EBC - Pale Chocolate Fawcett - 0,4 kg - Carafa II Special - 0,30 kg - Castle Malting słód owsiany - 0,4kg - laktoza - 0,50 kg - Chmiel lubelski - 40g Woda do zacierania 5,4 kg * 3 ~ 16 l Podgrzewam do 68 i wsypuję słody jasne + pale chocolate, zacieranie 60 min Podgrzew do 72, wsypuję słody ciemne, zacieranie 10 min Podgrzew do 78 i filtracja Wysładzanie Gotowanie 60 min Chmiel lubelski 60 min - 40 g Laktoza 0 min - 0,5 kg Drożdże np. Fermentis Safale S-04 Na pierwszą warkę stouta rezygnuję z kakao, czekolady i wanilii, zobaczymy co wyjdzie Ewentualnie proszę o rady do tej receptury. Może się nie znam, ale... czy nie za dużo tych ciemnych słodów? Laktozę dałbym nie na 0' a przynajmniej na kilka minut gotowania. Książkowo powinno być ok. 15 minut z tego, co czytałem i widziałem nie raz na forum. Co do tej ciasteczkowości i kremowości ze słodu owsianego to ja ostatnio w tym celu robiłem tak: 15% zasypu w stoucie to płatki owsiane prażone. 150°C i 30 minut w piekarniku. Takie płatki przez 2 doby odpoczywały po czym przystąpiłem do warzenia. Rzeczywiście oprócz kremowości typowej dla owsu prażenie dało również wyraźny efekt ciasteczkowy. W przypadku wanilii zdecydowanie lepiej 2 laski niż jedna i pokrój je na kawałki przed dodaniem i podgrzej na patelni - ostrożności nigdy za wiele, a o infekcję nie trudno. Edytowane 5 Stycznia 2017 przez kamilg20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciechuu Opublikowano 9 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Ostatecznie zmniejszyłem ilość ciemnych słodów, aby nie przekraczały 5% zasypu i zmieniłem słód owsiany na płatki owsiane błyskawiczne i wyszło takie coś: - Strzegom słód pale ale - 3,0 kg - Strzegom słód pilzneński - 1,0 kg - Prażona pszenica - 0,20 kg > 1000 EBC - Pale Chocolate Fawcett - 0,2 kg - Carafa II Special - 0,20 kg - Płatki owsiane błyskawiczne - 0,8 kg - laktoza - 0,50 kg - Chmiel lubelski - 40g Gotowanie 60 min Lubelski 40 g na 60 min Laktoza 500 g na 10-15 min Edytowane 9 Stycznia 2017 przez ciechuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Ostatecznie zmniejszyłem ilość ciemnych słodów, aby nie przekraczały 5% zasypu i zmieniłem słód owsiany na płatki owsiane błyskawiczne i wyszło takie coś: - Strzegom słód pale ale - 3,0 kg - Strzegom słód pilzneński - 1,0 kg - Prażona pszenica - 0,20 kg > 1000 EBC - Pale Chocolate Fawcett - 0,2 kg - Carafa II Special - 0,20 kg - Płatki owsiane błyskawiczne - 0,8 kg - laktoza - 0,50 kg - Chmiel lubelski - 40g Gotowanie 60 min Lubelski 40 g na 60 min Laktoza 500 g na 10-15 min Nie wiem jak Ty liczysz te procenty, ale mi wyszło, że teraz ciemnych masz lekko ponad 10%. Liczyłem razem z pszenicą. Ale wygląda ok jak dla mnie. Mojego milk stouta robiłem tak, że 10% zasypu to były ciemne słody i po próbowaniu na cichej paloność subtelnie zaznaczona, a czekolada (taka mleczna) i kawa wyraźnie wyczuwalna (co prawda był z dodatkiem kawy). Ten słód owsiany można było zostawić. Opisałbyś nam efekty, bo sam jestem ciekaw tego słodu. Ale oczywiście płatki też się nadadzą. Pewnie o tym wiesz, ale pamiętaj żeby gotować bez przykrycia żeby DMSu nie było Gdyby Ci posmakował Twój milk stout to polecam uwarzenie kolejnego z receptury Michała Białozóra - laureata Kuźni Piwowarów 2016. Dokładną recepturę przedstawiłem na forum: http://www.piwo.org/topic/22649-milk-stout-z-ku%C5%BAni-piwowar%C3%B3w-2016/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciechuu Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 (edytowane) Nie wiem jak Ty liczysz te procenty, ale mi wyszło, że teraz ciemnych masz lekko ponad 10%. Liczyłem razem z pszenicą. Ale wygląda ok jak dla mnie. Mojego milk stouta robiłem tak, że 10% zasypu to były ciemne słody i po próbowaniu na cichej paloność subtelnie zaznaczona, a czekolada (taka mleczna) i kawa wyraźnie wyczuwalna (co prawda był z dodatkiem kawy). Ten słód owsiany można było zostawić. Opisałbyś nam efekty, bo sam jestem ciekaw tego słodu. Ale oczywiście płatki też się nadadzą. Pewnie o tym wiesz, ale pamiętaj żeby gotować bez przykrycia żeby DMSu nie było Gdyby Ci posmakował Twój milk stout to polecam uwarzenie kolejnego z receptury Michała Białozóra - laureata Kuźni Piwowarów 2016. Dokładną recepturę przedstawiłem na forum: http://www.piwo.org/topic/22649-milk-stout-z-ku%C5%BAni-piwowar%C3%B3w-2016/ Faktycznie można dwojako zrozumieć to co napisałem - chodziło mi o to, że stosunek każego słodu ciemnego z osobna do całości zasypu nie przekracza 5 % Jeszcze wprowadzę chyba jedną zmianę - marynka za lubelski. Pewnie skuszę się kiedyś na tego milka z receptury Michała Białozura - piłem go i jest rewelacyjny. Edytowane 10 Stycznia 2017 przez ciechuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teufel Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Raz dodałem dwie laski wanilii (na zimno) macerowane w rumie. Kompletnie nic to nie dało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 (edytowane) Raz dodałem dwie laski wanilii (na zimno) macerowane w rumie. Kompletnie nic to nie dało. a dodałeś te laski czy raczej macerat to w czym się moczyły? EDIT Edytowane 10 Stycznia 2017 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teufel Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Wlałem rum + laski (przekrojone) i pocięte na krótsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Podepnę się z pytaniem: Czy ktos próbowal dodawać wanilie lub wiórki kokosowe do gotowania np. 5-10min.? Dodałem kiedyś wanilie na zimno tylko do nalewki i tez nie bylo efektu zadnego. Wiec zastanawiam się czy jest sens dodawać na cichą do milk stouta, czy próbowac do gotowania dodac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matias Opublikowano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 Czy dodanie ziaren kakaowca na cichą coś zmieni w smaku ? Czy lepszy będzie słód Pale Chocolate Fawcett - 0,2 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 (edytowane) @Matias 5,5 kg pilzneński 4,4 kg monachijski 1,0 kg karmelowy 350 EBC 0,5 kg karmelowy bardzo ciemny 1kg kg jęczmień palony 0,9 kg słód barwiący 1,1 kg kg płatki owsiane U mnie wychodzi fajna czekolada. Możesz coś zastąpić czekoladowym albo go dorzucić i spoko. Osobiście dałbym spokój z ziarnami kakaowca. Płatki dobrze jest uprażyć w piekarniku i dać im odpocząć przez dzień/2dni, pozbędziesz się takiej specyficznej kwasowości i piwo będzie bardziej ciasteczkowe. Edytowane 28 Stycznia 2018 przez maciek1221 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nathandrel Opublikowano 29 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 Maciek, na ile litrów ten zasyp? 40? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 Wysladzam do 65litrow. Nathandrel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jun22 Opublikowano 1 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 Dnia 28.01.2018 o 22:17, Matias napisał: Czy dodanie ziaren kakaowca na cichą coś zmieni w smaku ? Czy lepszy będzie słód Pale Chocolate Fawcett - 0,2 kg W moim stoucie po dodaniu ziaren kakaowca na cichą uwydatnił się wyraźnie aromat gorzkiej czekolady . Wcześniejsze warki bez kakao tego aromatu nie miały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się