ciechuu Posted January 4, 2017 Share Posted January 4, 2017 Cześć, za mną pierwsza warka, IPA wyszła całkiem niezła, teraz mam ochotę na piwo czekoladowe. Bazą będzie ta receptura, warka ok. 22-23 l: http://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-Milk-Stout-12-BLG-zestaw-ze-slodow/256 - Strzegom słód pale ale - 3,0 kg - Strzegom słód pilzneński - 1,0 kg - Strzegom jęczmień prażony - 0,30 kg - Strzegom słód czekoladowy ciemny- 0,4 kg - Strzegom słód barwiący - 0,30 - Castle Malting słód owsiany - 0,4kg - laktoza - 0,50 kg - Chmiel goryczkowy Tradition - 40g Zależy mi na wyczuwalnych nutach czekoladowych, chcę uniknąć znacznej paloności. Co powiecie na dodanie - odtłuszczonego kakao ok. 200 g do gotowania - na cichą 1 lub 2 lasek wanilii - ewentualnie zmodyfikować zasyp Link to comment Share on other sites More sharing options...
Versaar Posted January 5, 2017 Share Posted January 5, 2017 (edited) Polecam słód Pale Chocolate ze słodowni Fawcett, w moim Owsianym Stoutcie dał fajna czekoladę i lekka kawę. Zastosuj zamiast czekoladowego ze Strzegomia. Jeśli nie chcesz odczuć zbytniej paloności i kwasowości, to palone słody wrzuć na podgrzewanie zacieru do mash outu, a na cały czas zacierania wrzuć tylko ten czekoladowy Fawcett. Edited January 5, 2017 by Versaar qbsu 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted January 5, 2017 Share Posted January 5, 2017 Popieram to co kolega powiedział w sprawie pale chocolate. Plus dodam, że carafa II special na mashout też robi robotę jeśli chcemy efekt czekoladowy. Całkowicie bym sobie odpuścił na Twoim miejscu barwiący i czekoladowy na rzecz pale chocolate i carafy. Wtedy carafa i jęczmień palony na mashout. Z wanilią ani kakao nie mam doświadczenia więc się nie wypowiem. W jakim celu jest tutaj ten słód owsiany ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał Pałka Posted January 5, 2017 Share Posted January 5, 2017 Zamiast palonego jęczmienia pomyśl nad prażoną pszenicą. Jest bardziej czekoladowa i mniej popiołowa niż jęczmień. W sumie stosowałem tylko dwa razy ale byłem bardzo zadowolony. Wysłane za pomocą mTalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciechuu Posted January 5, 2017 Author Share Posted January 5, 2017 @skajo słód owsiany był w przepisie ze sklepu, i cytat od nich "nadaje piwu charakterystyczną jedwabistość oraz poprawia konsystencje piwa. Używany jako dodatek smakowy, uwypukla smak ciastek w piwie i nadaje mu niepowtarzalny kremowy posmak" Dzięki za rady, trochę pozmieniałem i powstałoby takie coś: Warka ~ 22l, blg 12-14 - Strzegom słód pale ale - 3,0 kg - Strzegom słód pilzneński - 1,0 kg - Prażona pszenica - 0,30 kg - tutaj rozumiem, że chodzi o taką > 1000 EBC, bo widziałem też taką 5-7 EBC - Pale Chocolate Fawcett - 0,4 kg - Carafa II Special - 0,30 kg - Castle Malting słód owsiany - 0,4kg - laktoza - 0,50 kg - Chmiel lubelski - 40g Woda do zacierania 5,4 kg * 3 ~ 16 l Podgrzewam do 68 i wsypuję słody jasne + pale chocolate, zacieranie 60 min Podgrzew do 72, wsypuję słody ciemne, zacieranie 10 min Podgrzew do 78 i filtracja Wysładzanie Gotowanie 60 min Chmiel lubelski 60 min - 40 g Laktoza 0 min - 0,5 kg Drożdże np. Fermentis Safale S-04 Na pierwszą warkę stouta rezygnuję z kakao, czekolady i wanilii, zobaczymy co wyjdzie Ewentualnie proszę o rady do tej receptury. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted January 5, 2017 Share Posted January 5, 2017 (edited) @skajo słód owsiany był w przepisie ze sklepu, i cytat od nich "nadaje piwu charakterystyczną jedwabistość oraz poprawia konsystencje piwa. Używany jako dodatek smakowy, uwypukla smak ciastek w piwie i nadaje mu niepowtarzalny kremowy posmak" Dzięki za rady, trochę pozmieniałem i powstałoby takie coś: Warka ~ 22l, blg 12-14 - Strzegom słód pale ale - 3,0 kg - Strzegom słód pilzneński - 1,0 kg - Prażona pszenica - 0,30 kg - tutaj rozumiem, że chodzi o taką > 1000 EBC, bo widziałem też taką 5-7 EBC - Pale Chocolate Fawcett - 0,4 kg - Carafa II Special - 0,30 kg - Castle Malting słód owsiany - 0,4kg - laktoza - 0,50 kg - Chmiel lubelski - 40g Woda do zacierania 5,4 kg * 3 ~ 16 l Podgrzewam do 68 i wsypuję słody jasne + pale chocolate, zacieranie 60 min Podgrzew do 72, wsypuję słody ciemne, zacieranie 10 min Podgrzew do 78 i filtracja Wysładzanie Gotowanie 60 min Chmiel lubelski 60 min - 40 g Laktoza 0 min - 0,5 kg Drożdże np. Fermentis Safale S-04 Na pierwszą warkę stouta rezygnuję z kakao, czekolady i wanilii, zobaczymy co wyjdzie Ewentualnie proszę o rady do tej receptury. Może się nie znam, ale... czy nie za dużo tych ciemnych słodów? Laktozę dałbym nie na 0' a przynajmniej na kilka minut gotowania. Książkowo powinno być ok. 15 minut z tego, co czytałem i widziałem nie raz na forum. Co do tej ciasteczkowości i kremowości ze słodu owsianego to ja ostatnio w tym celu robiłem tak: 15% zasypu w stoucie to płatki owsiane prażone. 150°C i 30 minut w piekarniku. Takie płatki przez 2 doby odpoczywały po czym przystąpiłem do warzenia. Rzeczywiście oprócz kremowości typowej dla owsu prażenie dało również wyraźny efekt ciasteczkowy. W przypadku wanilii zdecydowanie lepiej 2 laski niż jedna i pokrój je na kawałki przed dodaniem i podgrzej na patelni - ostrożności nigdy za wiele, a o infekcję nie trudno. Edited January 5, 2017 by kamilg20 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciechuu Posted January 9, 2017 Author Share Posted January 9, 2017 (edited) Ostatecznie zmniejszyłem ilość ciemnych słodów, aby nie przekraczały 5% zasypu i zmieniłem słód owsiany na płatki owsiane błyskawiczne i wyszło takie coś: - Strzegom słód pale ale - 3,0 kg - Strzegom słód pilzneński - 1,0 kg - Prażona pszenica - 0,20 kg > 1000 EBC - Pale Chocolate Fawcett - 0,2 kg - Carafa II Special - 0,20 kg - Płatki owsiane błyskawiczne - 0,8 kg - laktoza - 0,50 kg - Chmiel lubelski - 40g Gotowanie 60 min Lubelski 40 g na 60 min Laktoza 500 g na 10-15 min Edited January 9, 2017 by ciechuu Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted January 10, 2017 Share Posted January 10, 2017 Ostatecznie zmniejszyłem ilość ciemnych słodów, aby nie przekraczały 5% zasypu i zmieniłem słód owsiany na płatki owsiane błyskawiczne i wyszło takie coś: - Strzegom słód pale ale - 3,0 kg - Strzegom słód pilzneński - 1,0 kg - Prażona pszenica - 0,20 kg > 1000 EBC - Pale Chocolate Fawcett - 0,2 kg - Carafa II Special - 0,20 kg - Płatki owsiane błyskawiczne - 0,8 kg - laktoza - 0,50 kg - Chmiel lubelski - 40g Gotowanie 60 min Lubelski 40 g na 60 min Laktoza 500 g na 10-15 min Nie wiem jak Ty liczysz te procenty, ale mi wyszło, że teraz ciemnych masz lekko ponad 10%. Liczyłem razem z pszenicą. Ale wygląda ok jak dla mnie. Mojego milk stouta robiłem tak, że 10% zasypu to były ciemne słody i po próbowaniu na cichej paloność subtelnie zaznaczona, a czekolada (taka mleczna) i kawa wyraźnie wyczuwalna (co prawda był z dodatkiem kawy). Ten słód owsiany można było zostawić. Opisałbyś nam efekty, bo sam jestem ciekaw tego słodu. Ale oczywiście płatki też się nadadzą. Pewnie o tym wiesz, ale pamiętaj żeby gotować bez przykrycia żeby DMSu nie było Gdyby Ci posmakował Twój milk stout to polecam uwarzenie kolejnego z receptury Michała Białozóra - laureata Kuźni Piwowarów 2016. Dokładną recepturę przedstawiłem na forum: http://www.piwo.org/topic/22649-milk-stout-z-ku%C5%BAni-piwowar%C3%B3w-2016/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciechuu Posted January 10, 2017 Author Share Posted January 10, 2017 (edited) Nie wiem jak Ty liczysz te procenty, ale mi wyszło, że teraz ciemnych masz lekko ponad 10%. Liczyłem razem z pszenicą. Ale wygląda ok jak dla mnie. Mojego milk stouta robiłem tak, że 10% zasypu to były ciemne słody i po próbowaniu na cichej paloność subtelnie zaznaczona, a czekolada (taka mleczna) i kawa wyraźnie wyczuwalna (co prawda był z dodatkiem kawy). Ten słód owsiany można było zostawić. Opisałbyś nam efekty, bo sam jestem ciekaw tego słodu. Ale oczywiście płatki też się nadadzą. Pewnie o tym wiesz, ale pamiętaj żeby gotować bez przykrycia żeby DMSu nie było Gdyby Ci posmakował Twój milk stout to polecam uwarzenie kolejnego z receptury Michała Białozóra - laureata Kuźni Piwowarów 2016. Dokładną recepturę przedstawiłem na forum: http://www.piwo.org/topic/22649-milk-stout-z-ku%C5%BAni-piwowar%C3%B3w-2016/ Faktycznie można dwojako zrozumieć to co napisałem - chodziło mi o to, że stosunek każego słodu ciemnego z osobna do całości zasypu nie przekracza 5 % Jeszcze wprowadzę chyba jedną zmianę - marynka za lubelski. Pewnie skuszę się kiedyś na tego milka z receptury Michała Białozura - piłem go i jest rewelacyjny. Edited January 10, 2017 by ciechuu Link to comment Share on other sites More sharing options...
teufel Posted January 10, 2017 Share Posted January 10, 2017 Raz dodałem dwie laski wanilii (na zimno) macerowane w rumie. Kompletnie nic to nie dało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted January 10, 2017 Share Posted January 10, 2017 (edited) Raz dodałem dwie laski wanilii (na zimno) macerowane w rumie. Kompletnie nic to nie dało. a dodałeś te laski czy raczej macerat to w czym się moczyły? EDIT Edited January 10, 2017 by Dr2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
teufel Posted January 10, 2017 Share Posted January 10, 2017 Wlałem rum + laski (przekrojone) i pocięte na krótsze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WithoutStress Posted January 15, 2017 Share Posted January 15, 2017 Podepnę się z pytaniem: Czy ktos próbowal dodawać wanilie lub wiórki kokosowe do gotowania np. 5-10min.? Dodałem kiedyś wanilie na zimno tylko do nalewki i tez nie bylo efektu zadnego. Wiec zastanawiam się czy jest sens dodawać na cichą do milk stouta, czy próbowac do gotowania dodac? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matias Posted January 28, 2018 Share Posted January 28, 2018 Czy dodanie ziaren kakaowca na cichą coś zmieni w smaku ? Czy lepszy będzie słód Pale Chocolate Fawcett - 0,2 kg Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek1221 Posted January 28, 2018 Share Posted January 28, 2018 (edited) @Matias 5,5 kg pilzneński 4,4 kg monachijski 1,0 kg karmelowy 350 EBC 0,5 kg karmelowy bardzo ciemny 1kg kg jęczmień palony 0,9 kg słód barwiący 1,1 kg kg płatki owsiane U mnie wychodzi fajna czekolada. Możesz coś zastąpić czekoladowym albo go dorzucić i spoko. Osobiście dałbym spokój z ziarnami kakaowca. Płatki dobrze jest uprażyć w piekarniku i dać im odpocząć przez dzień/2dni, pozbędziesz się takiej specyficznej kwasowości i piwo będzie bardziej ciasteczkowe. Edited January 28, 2018 by maciek1221 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nathandrel Posted January 29, 2018 Share Posted January 29, 2018 Maciek, na ile litrów ten zasyp? 40? Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek1221 Posted January 29, 2018 Share Posted January 29, 2018 Wysladzam do 65litrow. Nathandrel 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jun22 Posted February 1, 2018 Share Posted February 1, 2018 Dnia 28.01.2018 o 22:17, Matias napisał: Czy dodanie ziaren kakaowca na cichą coś zmieni w smaku ? Czy lepszy będzie słód Pale Chocolate Fawcett - 0,2 kg W moim stoucie po dodaniu ziaren kakaowca na cichą uwydatnił się wyraźnie aromat gorzkiej czekolady . Wcześniejsze warki bez kakao tego aromatu nie miały. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now