INTseed Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Witam. Mam w tej chwili 5kg pale ale oraz 0.5kg karmelowego czerwonego 300 Chmiele jakie mam to: target 50g oraz northdown 50g Chciałbym nie przesadzić z goryczką jak w mojej pierwszej warce. Czy chmielenie takie to dużo: 60min - 10g target 60min - 10g northdown 10min - 10g target 10min - 10g northdown 0min - 20g target 0min - 20g northdown Target - 8% alfakwasów Northdown - 7.8% alfakwasów Chciałbym mieć 25l piwa. Nie wiem czy mieszczać te chmiele czy zostać przy jednym. Zacieranie na lenia 72-65C przez 1.0-1.5h Drożdze us-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Cześć, Goryczka wyjdzie minimalna, coś około 20 IBU. Masz zamiar dać te 500 g karmelu 300? Jak tak, to wyjdzie Ci piwo mocno słodowe, orzechowo-karmelowe i wpadające w brąz/bordo. PS. Wyszukaj sobie jakiś fajny kalkulator do tworzenia receptur, wszystko będziesz miał podane jak na tacy np. brewness czy coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 (edytowane) Zrobiłem dopiero jedno piwo i tam chmiel chyba wyszedło 150 ibu w ipie. Nigdy takiej goryczki nie piłem. Plusem jest to że jest tak nie pijalne przez to że zostanie na długo. Bez ciastka do piwa nie podchodzę. Teraz nie chce przesadzić z goryczką. Nawet nie wiem czy bawić się tymi chmielami na raz czy wykorzystać jeden. Jeśli by miała wyjść z tego goryczka w okolicy 40IBU to jak to zmienić. Na 60min dać po 20g? Edytowane 8 Stycznia 2017 przez INTseed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Faktycznie 150 IBU (O ile się da wykręcić taki poziom) to wykręca mordkę przy lżejszym piwie No tak, daj po 20 g obu chmieli i będzie mniej więcej 2 razy bardziej gorzkie. Planujesz uwarzyć jakiś konkretny styl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zrobiłem dopiero jedno piwo i tam chmiel chyba wyszedło 150 ibu w ipie. Nigdy takiej goryczki nie piłem. Plusem jest to że jest tak nie pijalne przez to że zostanie na długo. Bez ciastka do piwa nie podchodzę. Teraz nie chce przesadzić z goryczką. Nawet nie wiem czy bawić się tymi chmielami na raz czy wykorzystać jeden. Jeśli by miała wyjść z tego goryczka w okolicy 40IBU to jak to zmienić. Na 60min dać po 20g? A weź to wklep w kalkulator... http://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/ Ja bym pomieszał te chmiele czyli użył obu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 (edytowane) Chce aby było pijalne. Chyba przy tych słodach to żaden styl. Karmelowy chce dać bo sobie wymyśliłem że będzie słodsze. Pewnie drożdze alkohol z tego zrobią. Co znaczy w tym kalkulatorze boil size oraz batch size? Edytowane 8 Stycznia 2017 przez INTseed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Boil to ile idzie do gotowania, batch to partia czyli ilość gotowego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Batch size to rozmiar warki a boil size to ile litrów idzie do gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Czyli boil to jest ilość początkowa przed załączeniem palnika, a batch to jest ilość przed dodaniem drożdzy? Przy 5.5kg chce dać od razu 20l, a później wysładzać 10l Czy to nie za mało na wysladzanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Dobrze rozumiesz. Daj stosunek 3:1 i wysładzaj do zakładanej objętości, jeżeli nie planujesz konkretnego blg No i polece Ci Beersmith 2 albo brewness.com, bardzo fajne programy dla piwowarów, co prawda potrzeba chwile żeby je ogarnąć na początku ale później nie podejdziesz do warzenia bez tego programu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 (edytowane) Mam plik w exelu. Czyli co. 16.5l ze słodami. A później wysładzam 14l? Ilość piwa końcowwgo zmieniłem na 20l Według kalkulatora mam podnieść te 16.5l do temp. 75% i wsypać słód. Temperatura ma spaść do 68C. Jeszcze pytanie o chmiele. Nie za dużo? Czy to dobrze wpisałem: Edytowane 8 Stycznia 2017 przez INTseed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Karmelowy chce dać bo sobie wymyśliłem że będzie słodsze.Pewnie drożdze alkohol z tego zrobią. karmelowy jest od koloru nie od słodyczy jak chmieliłeś pierwszą warkę i jakie Blg miała ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Nie widzę na ile dany chmiel chcesz wrzucić więc nic Ci nie pomogę z tym Jeżeli trzymasz słód w cieple(np w kuchni 22 stopnie) to wystarczy, że wodę zagrzejesz do 70-71 stopni, jeżeli chcesz zacierać od 68 stopni. Wrzuć to co masz i chmie jakie masz do brewness.com i będziesz wszystko wiedział. IMO najprostszy program na początek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 (edytowane) Była to ipa chmieliłem według instrukcji. Jednak tak się zastanawiam czy nie dłużej chmiel był niż te 60min. Nie pamiętam. Wyszło bardzo goryczkowe. Piłem ostatnio takie na etykiecie napisali 120IBU Moje ma w smaku więcej. Ale ciekawe jest to że wczoraj kosztowałem drożdze z dna butelki i tam jakby ta goryczka jest intensywniejsza. Możliwe że za wcześnie je kosztowałem No i jeszcze ciekawoska. Jak niose butelke z piwnicy, jest klarowne, a po wyciągnięciu z lodówki jakby mniej widać przez tą butelkę. W banie też daje za bardzo ;( No nic jutro drugie. Oby lepiej wyszło. Tak się zastanawiam czy goryczka mojego pierwszego piwa nie wzięła się dla tego że chmiel filtrowałem przez woreczek muślinowy i piwo stało na balkonie 10h zanim temp. spadła. Edytowane 8 Stycznia 2017 przez INTseed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 no jak nasypałeś chmielu na aromat na 10-5 czy 0 dużo z dużą ilością AA no to za nim spadła temperatura o te 20-30C to mogła minąć i godzina więc nie ma co się dziwić że taka goryczka wyszła ja w praktyce to on bardziej na 60 niż na 0 był Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 (edytowane) Filtrowałem chmiel od razu po gotowaniu. Możliwe że zostało coś tam po filtracji. Pije właśnie teraz to piwko i jest mniej goryczki, albo się przyzwyczajam Mam ostatnie pytanie. Czy jest sens dodawać chmiel na zapach i smak pod koniec gotowania jeśli będę trzymał fermentor na balkonie aż się oziębi do tych 18C? Edytowane 8 Stycznia 2017 przez INTseed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Jeśli filtrujesz gorąca brzeczke - to czas chłodzenia nie wpłynie goryczke, smak i aromat. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 redlum, czyli że jak stygnie 3,4,5 godzin to nie ma to wpływu na aromat ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Wyjdzie z tego ładne ESB. Nie kombinuj, daj 250-500g karmelowego.Na goryczkę daj Targeta żeby wyszło 40-45IBU, cały Northdown na flameout albo na zimno i narazie. Tak jak tu, tylko podwoić ilości wszystkiego i przeliczyć IBU: http://www.piwo.org/topic/16321-esb-13blg/ karmelowy jest od koloru nie od słodyczy Co? Edytowane 9 Stycznia 2017 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 redlum, czyli że jak stygnie 3,4,5 godzin to nie ma to wpływu na aromat ?A co ma się stać z aromatem? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Wyparuje sobie w czasie stygnięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 9 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Wyjdzie z tego ładne ESB. Nie kombinuj, daj 250-500g karmelowego. Na goryczkę daj Targeta żeby wyszło 40-45IBU, cały Northdown na flameout albo na zimno i narazie. karmelowy jest od koloru nie od słodyczy Co? Za późno przeczytałem twój wpis. Dałem targeta 15g i nortthdown 15g na 60min Na ostatnie 15min dałem po 10, a na 0 po 15g Wąchając te dwa chmiele to northdown mocniejszy jest. Jednak co z tego wyjdzie zobaczymy Co do tego sypania na aromat. To wydaje mi się że źle chłodzę je. Daje na balkon z rurką i ona bulka. Wtedy pewnie aromaty ulatują u mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Wyparuje sobie w czasie stygnięcia.Jeśli całość ma stygnac 4h to pierwsze 20C wystygnie w paręnaście minut. Wątpię aby potem była jakąś duża różnica. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Ja tam nie wiem, przytaczałem tylko obiegową opinię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Daje na balkon z rurką i ona bulka. Wtedy pewnie aromaty ulatują u mnie.Ona bulka, ale jak się przyjrzysz to rurka zassysa powietrze, bo zawartość wiadra stygnie i zmniejsza się jej objętość. Także tą drogą z wiadra nic nie ulatuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się