marek.b Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Hej! Mam pewne wątpliwości związane z efektywnością chmielenia na aromat w ostatnich minutach gotowania brzeczki (15 - 0 min). Otóż przy mojej trzeciej warce wrzuciłem do gara we wspomnianym okresie ~38g chmieli centennial i cascade. W wiadrze po fermentacji burzliwej trochę czuć było te aromaty, ale po tygodniu cichej jak zaglądnąłem, żeby dorzucić jeszcze chmielu na zimno nie czułem praktycznie już nic. Wróciłem od razu myślami, do poprzedniej warki gdzie w końcowym produkcie również spodziewałem się większych aromatów niż faktycznie były. Macie pomysł gdzie mi mógł ten zapach uciec? Fermentory nówki sztuki. Może to wina temp? Obecnie jest koło 12 stopni w wiadrze. Może za wolno schładzałem? Trwało to z 40 min, ale na początku dolewałem zimnej mineralki, więc szybko zbijałem z wysokiej temp. W garze chmieliłem granulatem bez skarpet. Może to chmielenie na aromat w ostatnich minutach jest przereklamowane? pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Szybko chłodzić ale najleosze efejty to tylko na zimno Ps ilosc 40g nie powala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Też miałem z tym problem. W jednym piwie dałem 300g sybilli na 50 litrów a tu zapachu ni ma Teraz sypie 200g tylko w niższej temp, żeby cały aromat nie poleciał w kosmos tudzież w goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Ja w ogóle nie łapie pojęcia chmielenia na smak (niby jaki ten smak ma być, gorzki ?), tak samo na aromat przy planie chmielenia na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Smak ma być chmielowy. Chmiel to nie tylko gorycz. FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Taa, też to przeczytałem kiedyś, tylko nie bardzo znajduję ten smak, jak to ma smakować, jak granulat ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczur Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Żartujesz? Smak z chmielu może być bardzo wyraźny, szczególnie w wytrawnym piwie - amerykański daje mega owocowy smak, nie trzeba się domyślać. Zrób sobie DIPA w stylu west coast i pod koniec (15 - 0) walnij kilkaset gram chmielu - na pewno poczujesz Jak dla mnie dodatek na koniec to jest właśnie bardziej na smak niż aromat, bo najsilniejszy aromat i tak jest z dodatków na cichej. Edytowane 9 Stycznia 2017 przez Wilczur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 walnij kilkaset gram chmielu - na pewno poczujesz Głównie lekkość w portfelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczur Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Eee tam, jak się kupuje na kilogramy to nie jest tak źle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Nie rozumiem... wielokrotnie sypałem i 15 g na ostatnie minuty i zapach był wyczuwalny... zastanów się może, co mogło przykryć te aromaty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Ja uważam że jest sens chmielić pod koniec gotowania, powiem nawet więcej, kilka razy robiłem tak zwany hop stand i jakiegoś wielkiego WOW nie odczułem. zauważyłem natomiast różnice w odczuwaniu smaku chmielu, przy chmieleniu pod koniec gotowania ten smak jest wyczuwalny tak jak by w treści piwa a po chmieleniu w wirówce jak by retronosowo w związkach lotnych. Ja tak to odbieram nie wiem czy istnieje potwierdzona taka zależność. Poza tym 40g to mało aby oczekiwać owocowej bomby zakładając warkę 20L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 A moje AIPA miały zdecydowanie lepszy ( bardziej chmielowy ) aromat gdy uporałem się z problemami z utlenieniem, aldehydem, dms i diacetylem. Przez chwilę nie widziałem nawet sensu w chmieleniu na zimno ( bo i po co skoro aromat świetny?) Ale żeby przedstawić to w taki sposób kilkanaście warek zmian i ulepszeń procesu nastąpiło oraz nie jedna warka rozczarowań. Tym bardziej smakowało zaskoczenie sukcesu. cml 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syndi Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Proponuję tak: Jeśli chodzi o smak, to najlepsze efekty udało mi się uzyskać podczas chmielenia na whirpool, natomiast aromat daje chmielenie na zimno. Mój ulubiony styl chmielenia to: goryczka - część od początku gotowania i druga część na 15' przed końcem gotowania - tylko chmiele goryczkowe; smak - whirpool (przy ok. 80 st) - ok 50g na 20l warkę; aromat - na zimno - ok 50 g na 20l warkę; czasem, robię bardziej na smak i wtedy daję 100g chmielu na whirpool bez dodawania na zimno (też ciekawy efekt). trzeba pokombinować, bo z reguły każdy ma swoje indywidualne preferencje smakowe. maniacz i gregq 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Z mojego doświadczenia wynika, że chmielenie na "smak" daje pożądane efekty i jak najbardziej warto to robić. Chmiele na smak zwykle wrzucam na ostatnie 15 min. gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BEZ ZASAD Opublikowano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 A mój sposób to 80% chmielu, który idzie na warkę dodaję po schłodzeniu brzeczki do temp 80 st. jest smak i aromat... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczur Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 W najnowszej warce New England IPA dałem 200g Amarillo na 0'. Efekt... jakbym dostał to piwo w ciemno to bym sądził, że jest z sokiem lub dodatkiem owoców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się