Jump to content

Fermentatory stożkowe 100l


prowokator

Recommended Posts

Cześć,

 

Jestem właśnie w trakcie oczekiwania na mój nowy kocioł (110l), stwierdziłem, że fermentacja warek w osobnych pojemnikach fermentacyjnych (dzielenie warki na 4 plastikowe fermentatory) będzie bardzo uciążliwa. Postawiłem na fermentatory stożkowe z KO.

 

Stworzyłem prymitywne modele 3D żeby zobrazować wymiary i obliczyć objętości.

 

IkFBgLm.jpgXMqEfKz.jpg

 

Mała legenda:

- Czerwone walce to zawory

- Żółty termometr

- w kolorze szarym KO

 

Moje warki z nowego kotła będą miały około 80 litrów, pojemność takich fermentatorów będzie wynosiła około 91 litrów. Nie będzie za mało?

Arkusz blachy ma rozmiar 1250 x 2500, z jednego arkusza uda się zrobić 4 walce. Liczyłem tak aby mieć jak najmniej straty na materiale.

 

Rodzi mi się jednak pytanie na temat rozmiarów zaworów, jaki zawór do spuszczania drożdży, jaki do rozlewu piwa? Na jakiej wysokości dać ten drugi? Finalnie rozlew piwa nie odbywa się przez ten dolny zawór?

 

Koszt takiego fermentatora wyniesie między 500 a 600 zł, może ktoś będzie zainteresowany na taki? Materiały kupiłem na 4 sztuki, ale 4 nie potrzebuję i chętnie odsprzedam w kosztach produkcji.

 

BTW. W Browamatorze fermentator KO 100 litrów kosztuje 1700 zł :fool:

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Koszt takiego fermentatora wyniesie między 500 a 600 zł

Kolega liczy chyba koszt wykonania samych walcy ? Do tago dojdzie jeszcze stożek i górne zamknięcie ,a z jednego arkusza to chyba 4 kpl nie wytniesz. Do tego dochodzi zwinięcie na walcach i spawanie ( chyba że sam to zrobisz )  

Link to comment
Share on other sites

Walce jeden arkusz, stożki 2gi. I jeszcze zamknięcia, które nie bardzo wiem jak rozwiązać. Sama blacha KO to będzie koszt około 1000 - 1200 zł, zależy jak uda się ograniczyć straty blachy.

+ Do tego profile na nogi, zawory KO. Liczę koszta materiału w granicach 400 zł + koszta spawania.

Jakiś pomysł jak rozwiązać temat zamknięcia? Jakaś guma uszczelniająca?

Link to comment
Share on other sites

Bylbym zainteresowany jedna sztuka. 

Na Dole do spuszczania drozdzy 2" zawor dwuczesciowy(wiele wiekszy przeplyw od jednoczesciowego) a na gorze do spuszczania piwa 1" wystarczy.

Odleglosc gornego zaworu od dna fermentora 10cm max.

Pamietaj, ze przy piwach gornych fermentacji musisz przyjac okolo 20% zapasu na piane wiec takie bezpieczny nastaw moim zdaniem bedzie rzedu 70l w zaleznosci od gatunku piwa

Przewidzialbym jeszcze na gorze glowice do stacji mycia CIP

i przystosowal fermentor do sztucznego gazowania piwa. W solidzie lub innym podobnym programie inzynierskim mozesz zrobic wizualizacje i sprawdzic jaka grubosc blachy ew. dodatkowe przetloczenia beda potrzebne.

Im mniej katow prostych w fermentorze tym lepiej wiec dobrze zrobic wyoblona gore i pamietaj o spawach spozywczych bo o ile przy kadzi zaciernej czy warzelnej to jeszcze nie jest az tak wazne to przy fermentorze juz tak...

temat zamkniecia fermentora najlepiej zalatwic uzywajac klapy podobnej jak w linku https://www.alibaba.com/product-detail/Sanitary-Manways-BLS-_1794072685.html?spm=a2700.7724838.0.0.lBX9qi

Link to comment
Share on other sites

I właśnie teraz z małego prostego projektu, robi nam się coś bardziej konkretnego.

 

Koszt takiej klapy, podnosi koszt fermentatora o co najmniej 300 zł, a nie ukrywam, że idziemy tutaj budżetowo. 

Na spawaniu się nie znam, więc co masz na myśli pisząc "spawy spożywcze"? Z tego co się orientuje będzie to spawane TIG'iem.

 

Pokrywa raczej będzie zapinana na zatrzaski typu "kandahar" szukam właśnie jakiś w rozsądnej cenie, bo aktualnie to wygląda tak, że te zatrzaski będą droższe od materiału na walec i stożek :fool: 

 

Jakiś konkretny gatunek stali KO polecacie? Do tej pory brałem pod uwagę AISI 304.

Link to comment
Share on other sites

...

Na spawaniu się nie znam, więc co masz na myśli pisząc "spawy spożywcze"

...

 
Chodzi o uzyskanie spoiny o odpowiednich własnościach wytrzymałościowych oraz, co jest szczególnie istotne, uzyskanie
spoiny o odpowiedniej estetyce i higienie.
Link to comment
Share on other sites

Już się wystraszyłem, że muszę szukać kogoś co spożywkę spawa...

 

 

 

uzyskanie spoiny o odpowiedniej estetyce i higienie.

 

To akurat będziemy mogli określić jak dostanę swój kocioł zacierno-warzelny, bo będzie spod ręki tego samego spawacza. Ale generalnie gość jest dobry, bo ostatnio spawał mi balustradę. Elektrodą położył taki spaw, co połowa pseudo spawaczy nie dała by rady MIG'iem :)

Link to comment
Share on other sites

Na czym ten problem ma polegać ? Gęstwa długo spływa ? czy nie spływa w całości ? Wydaje mi się, że jeżeli lej jest pod odpowiednim kątem to nie powinno być problemów nawet przy zaworze 1"

Link to comment
Share on other sites

 

 

Chodzi o uzyskanie spoiny o odpowiednich własnościach wytrzymałościowych oraz, co jest szczególnie istotne, uzyskanie spoiny o odpowiedniej estetyce i higienie.

Chodzi bardziej o to iż po spawaniu nie może być żadnych karbów , rys i innych takich historii . ,aby nie było potencjalnych miejsc , zakamarków do zasiedlenia się bakterii . Spoina powinna być zeszlifowana i miejsce wypolerowane ( a wtedy będzie estetycznie i higienicznie  ) .

Link to comment
Share on other sites

 

 

Wydaje mi się, że jeżeli lej jest pod odpowiednim kątem to nie powinno być problemów nawet przy zaworze 1"

Obstawiam, że Ci się tylko wydaje :D

Link to comment
Share on other sites

Bylbym zainteresowany jedna sztuka. 

Na Dole do spuszczania drozdzy 2" zawor dwuczesciowy(wiele wiekszy przeplyw od jednoczesciowego) a na gorze do spuszczania piwa 1" wystarczy.

Odleglosc gornego zaworu od dna fermentora 10cm max.

Pamietaj, ze przy piwach gornych fermentacji musisz przyjac okolo 20% zapasu na piane wiec takie bezpieczny nastaw moim zdaniem bedzie rzedu 70l w zaleznosci od gatunku piwa

Przewidzialbym jeszcze na gorze glowice do stacji mycia CIP

i przystosowal fermentor do sztucznego gazowania piwa. W solidzie lub innym podobnym programie inzynierskim mozesz zrobic wizualizacje i sprawdzic jaka grubosc blachy ew. dodatkowe przetloczenia beda potrzebne.

Im mniej katow prostych w fermentorze tym lepiej wiec dobrze zrobic wyoblona gore i pamietaj o spawach spozywczych bo o ile przy kadzi zaciernej czy warzelnej to jeszcze nie jest az tak wazne to przy fermentorze juz tak...

temat zamkniecia fermentora najlepiej zalatwic uzywajac klapy podobnej jak w linku https://www.alibaba.com/product-detail/Sanitary-Manways-BLS-_1794072685.html?spm=a2700.7724838.0.0.lBX9qi

Wydaje się że to ma byc mały fermentor do domowego użycia. A Ty byś chciał CIP, ciśnieniówkę może jeszcze płaszcz chłodzący? Wiesz że przy ciścieniówce to już trzeba mieć papiery? Chyba że kolega Grzegorz weźmie na siebie odpowiedzialność w razie niemca

Link to comment
Share on other sites

 

Wydaje mi się, że jeżeli lej jest pod odpowiednim kątem to nie powinno być problemów nawet przy zaworze 1"

Obstawiam, że Ci się tylko wydaje :D

 

 

Poprzesz czymś swoje obstawianie ? ;)

Edited by chemiczny
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.