Muchomorek Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Cześć, Pod koniec października popełniłem portera ( początkowe 22blg, zszedł do 7), drożdże Wyeast 1728 Scottish Ale. Mam teraz dwa pytania:Z racji, że piwo powinno się ułożyć zostawiłem je w spokoju na trzy miesiące. Na początku grudnia spróbowałem jedną butelkę- piwo jeszcze nie ułożone, ale piana i gaz były. Wczoraj otworzyłem dwie butelki i ... piany przy nalewaniu oraz gazu nie ma.1)Nieszczelne kapsle czy coś mogło się w środku podziać? Na kilku butelkach w szyjce widoczny jest taki osad jak na załączonym zdjęciu.2)W butelkach na dnie także bardzo mało osadu drożdżowego, wręcz pół-przezroczysta warstwa. Drożdże na cichej bardzo mocno zbiły się na dnie fermentora więc piwo było klarowne przy nalewaniu do butelek. Co to może być ten nalot i czy macie pomysł o co może chodzić z gazem? Infekcja?Roztwór cukru dokładnie zmieszałem z całym piwem więc ten aspekt pomijam. Piwo miało pianę, która po leżakowaniu zanikła. Czy dodatek płatków owsianych może mieć na to wpływ? Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Przetrzyj butelkę przed zrobieniem zdjęcia bo nic nie widać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchomorek Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Przetrzyj butelkę przed zrobieniem zdjęcia bo nic nie widać Chodzi o ten pierścień powyżej linii piwa (ponad pianą). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchomorek Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 (edytowane) Niestety nie jestem w stanie swoim telefonem zrobić lepszego zdjęcia. Osad w dużej części unosi się na powierzchni w butelce, jest tylko w części butelek. Jeszcze jedno pytanie laika: Czy możliwe jest "wyjście" infekcji w butelkach dopiero po prawie 3 miesiącach od zabutelkowania- to znaczy że wszystko było ok, a potem infekcja się rozwinęła? Edytowane 10 Stycznia 2017 przez Muchomorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zdjęcia były by dużo lepsze w dobrze oświetlonym miejscu i gdybyś wyczyścił butelkę. Nic nie wydać na tym co wysyłasz. I tak, jest możliwość by infekcją rozwiała się bardzo powoli. Tylko że wtedy piwo było by przegazowane, a nie niedogazowane. Przyczyny szukał bym raczej w złej ilości surowca do refermentacji, złym rozmieszaniu oraz zamałej ilości drożdży. Przy takich piwach warto wzburzyć trochę osadu z dna (gęstwy drożdżowej) przed butelkowaniem aby ułatwić nagazowanie. Później i tak to wszystko opada na dno butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 ,,Roztwór cukru dokładnie zmieszałem z całym piwem więc ten aspekt pomijam'' Na pewno nie zrobiłeś za gęstego syropu cukrowego do refermentacji? Ile cukru i w jakiej ilości wody rozpuściłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Wyłącz lampę błyskową i podświetl z boku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Taki pierścień po refermentacji to normalna rzecz. Ja bym chyba obstawiał nieszczelne kapsle, bo po prawie 200 warkach nigdy nie miałem takiej sytuacji, że jedno piwo było normalnie nagazowane, a drugie w ogóle, owszem spore różnice się zdarzały ale nigdy nie takiej ogromnej różnicy nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 (edytowane) W życiu na oczy nieszczelnego kapsla nie widziałem Prędzej jednak źle rozmieszany surowiec. To mi się podoba, gdzie dwóch forumowiczów tam trzy opinie Edytowane 10 Stycznia 2017 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 może nie tyle kapsel nie szczelny co słabo zaciśnięty ? a butelki nie były tupu twist ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 W życiu na oczy nieszczelnego kapsla nie widziałem Ja też nie, ale widziałem już kapsle źle "nałożone", czyli nie do końca zagiętę i one po wzroście ciśnienie lekko podnoszą się po jednej stronie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 No to miałem na myśli, ale nigdy nie byłem świadkiem. Może jak ktoś ma bardzo rozklekotaną kapslownicę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Mnie się zdarzyły też pęknięcia na szyjce butelki, jak kapslowałem jeszcze Gretą. Nie zawsze było widać i kilka butelek było bez gazu. Od czasu jak używam stołowej problem zniknął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 11 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 (edytowane) Mi piwo przy wysyłce cieklo przy kapsle, więc źle zalozony/nie szczelny, gaz w takim razie też może się przecisnąć. Edytowane 11 Stycznia 2017 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się