dirk gently Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Oczywiście, a po zlaniu na cichą przy 11Blg to piwo będzie dofermentowywać nieznaną ilość czasu, który chmielowa zielenina spędzi w młodym piwie, co jakby zaprzecza celowi, czyli nieprzenoszeniu garbników do piwa.Ok, przy tym konkretnym przypadku nie będę się upierał, ale po 3 dniach miało już 7 blg i wtedy poszedł chmiel, a do piwa dodano też świeżych drożdży, więc nie jest tak źle. Głównym celem tej metody jest nie tyle nieprzenoszenie garbników co biotransformacja związków występujących w chmielu. No ok, z biotransformacją się nie będę sprzeczał, ale sam napisałeś że chodzi o uniknięcie "efektu trawiastości", czyli, jak rozumiem, garbników. No tak, mają kilka lat, to faktycznie szmat czasu w perspektywie historii piwowarstwa.Nawet ogromny, te parę lat temu to nawet nie było w Polsce piw rzemieślniczych. Pewnie Cię nie zdziwi jak napiszę, że do polskich piw rzemieślniczych mam stosunek bardzo krytyczny, głównie właśnie ze względu na nowinkarstwo, wymuszone kultem premier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczur Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 No ok, z biotransformacją się nie będę sprzeczał, ale sam napisałeś że chodzi o uniknięcie "efektu trawiastości", czyli, jak rozumiem, garbników. Efekt trawiastości nie do końca mi się kojarzy z garbnikami (może się mylę), mi garbniki kojarzą się bardziej z efektem ściągania języka, potęgowania odczucia goryczy, co mi akurat specjalnie nie przeszkadza, no w pewnych granicach oczywiście, ale raczej jestem do tego przyzwyczajony. Natomiast trawiastość to dosłownie odczucie trawiastego posmaku, które jednoznacznie kojarzy mi się z klasycznym chmieleniem na zimno, oczywiście nie występuje zawsze, ale jak dla mnie jest bardzo słabe i potrafi zupełnie zepsuć piwo. Pewnie Cię nie zdziwi jak napiszę, że do polskich piw rzemieślniczych mam stosunek bardzo krytyczny, głównie właśnie ze względu na nowinkarstwo, wymuszone kultem premier. Trochę zdziwi, bo to zbyt zero-jedynkowe podejście, ale to temat na zupełnie inną dyskusję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x-pac Opublikowano 17 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Od 3 dni jest 7 blg, chyba już niżej nie zejdzie zastanawiam się czy nie zabutelkować, jak myślicie ? A jak butelkować to przy tak wysokim stężeniu cukru to dodawać glukozę do re fermentacji czy bezpieczniej bez niczego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Od 3 dni jest 7 blg, chyba już niżej nie zejdzie zastanawiam się czy nie zabutelkować, jak myślicie ? A jak butelkować to przy tak wysokim stężeniu cukru to dodawać glukozę do re fermentacji czy bezpieczniej bez niczego ? jak we wiadrze nie chce zejść niżej to w butelce też nie zejdzie.... Refermentuj standardowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Tak czytam czytam i się uczę przy okazji na błędach i problemach u innych bo zaraz mam w planach swoją pierwszą warkę. Apropo tego chmielenie na zimno. Z tego co rozumiem powinno się go już wrzucić na cichej kiedy blg nie spada i na jakieś 2-3 dni tak? Miałem w planie chmiel wrzucić od razu przy przelewaniu na cichą żeby niepotrzebnie za dużo tam nie zaglądać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Z tego co rozumiem powinno się go już wrzucić na cichej kiedy blg nie spada i na jakieś 2-3 dni tak? Miałem w planie chmiel wrzucić od razu przy przelewaniu na cichą żeby niepotrzebnie za dużo tam nie zaglądać Jedno drugiego nie wyklucza. Sypiesz chmiel, zalewasz piwem, trzymasz 3 dni, butelkujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Jedno drugiego nie wyklucza. Sypiesz chmiel, zalewasz piwem, trzymasz 3 dni, butelkujesz Dla pewności wolałbym potrzymać chociaż z tydzień na cichej. Więc wrzucać chmiel od razu czy wrzucać na te 3 dni przed planowanym butelkowaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Dla pewności wolałbym potrzymać chociaż z tydzień na cichej Dla pewności czego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Pewności pełnego odfermentowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 To potrzymaj dłużej zanim dodasz chmiel. dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Pewności pełnego odfermentowania Dla pewności odfermentowania chcesz zlewać na cichą? Skąd się biorą takie pomysły? Potrzymaj tydzień dłużej z drożdżami a przelewaj ja będziesz w 100% pewien, że już po fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Skąd się biorą takie pomysły? Pewnie z braku wiedzy i doświadczenia. Nie każdy ma 50 warek na koncie Czyli na cichej piwo już się tylko klaruje? Myślałem że dodatkowo drożdże dojadają sobie resztki na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Czyli na cichej piwo już się tylko klaruje? Jak nie przelejesz to też Ci się sklaruje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Na cichej dzieje się wiele różnych rzeczy ale nie trzeba z tego powodu przelewać do innego fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Ale chce zrobić chmielenie na zimno dlatego planuje też przelać na cichą. I wróćmy może spowrotem do pytania. Chmiel lepiej wrzucić na tydzień czy na 3 dni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Ale chce zrobić chmielenie na zimno dlatego planuje też przelać na cichą. Ale właśnie powinieneś wyjść od tego, że jak nie zbierasz gęstwy to nie musisz przelewać na cichą aby chmielić na zimno, bo ryzykujesz niepotrzebnie źródło infekcji + natlenienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paradox Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Ale chce zrobić chmielenie na zimno dlatego planuje też przelać na cichą. Ale właśnie powinieneś wyjść od tego, że jak nie zbierasz gęstwy to nie musisz przelewać na cichą aby chmielić na zimno, bo ryzykujesz niepotrzebnie źródło infekcji + natlenienie. A niekoniecznie, bo wielu mówi, ze chmielenie na zimno "nad drożdżami" jest mniej efektywne. W sensie, że gęstwa drożdżowa wiąże? zjada? część substancji z chmielu, w tym tych pożądanych. I właśnie chmielenie na zimno, zbieranie gęstwy i dodatkowe klarowanie to są przesłanki do zlewania do drugiego fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Panowie hamujmy konie... Wiem że są tutaj zwolennicy i przeciwnicy zlewania na cichą ale nie o to jest pytanie i odpuśćmy sobie ten temat a z czasem spróbuję obu sposobów. Powiedzmy że teraz mam kaprys że jednak będe zlewał na cichą i wtedy dopiero chmielił na zimno. Pytanie cały czas nie wyjaśnione. Kiedy chmielić? Edytowane 18 Stycznia 2017 przez krisangel Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Zlej na cichą do fermentora z wsypanym chmielem, jeśli przed zlaniem pozwolisz piwu dofermentować. Koło 5 dni "cichej" powinno wystarczyć. Ale to moje zdanie Edit: trochę sklarowałem swoje myśli. Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Edytowane 18 Stycznia 2017 przez Enethion krisangel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Na ostatnie X dni. np. 5. Jak we wszystkim na tym forum, są zwolennicy dawania nawet na 7, inni mówią, że trzy. Odpowiedź jest tylko i wyłącznie jedna. Zrób jak uważasz kilka razy i sam ocenisz jak najbardziej Ci pasuje i dojdziesz do optimum. Myślę, że nie ma lepszej odpowiedzi. EDIT: Jak już się dzielimy przemyśleniami. Proszę nie brać tego jako radę czy jakieś wytyczne. To tylko moje zdanie. Ja daję 5-6. Zdarzało mi się i 7. Edytowane 18 Stycznia 2017 przez Skajo krisangel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 I o to chodziło Wiem że dużo pytań i pewnie większość dla doświadczonych kolegów jest bezsensowna ale myślę że każdy rozumie że pierwsza warka to zawsze duże przeżycie. Dlatego cierpliwości i wyrozumiałości dla nowicjuszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Pamiętaj o najważniejszym, piwo musi być dofermentowane, to jest klucz do efektywnego chmielenia na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x-pac Opublikowano 19 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Piwko trafiło dzisiaj do butelek, zeszło do 6 BLG w smaku jest bardzo dobre, napisze jak będzie po 2 tygodniach leżakowania, tymczasem dziękuje wszystkim za pomoc w rozwiązaniu mojego problemu, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się