Skocz do zawartości

górna fermentacja w 10°C ??


Stan

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie

będzie pracować 'wolniej' czy w ogóle nie ruszy , bo nie mam gdzie w domu teraz postawić fermentatora a zostaje piwnica

można tak nastawić czy zmuszony jestem poczekać aż w piwnicy temperatura podskoczy do 15°C ??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak w temacie

będzie pracować 'wolniej' czy w ogóle nie ruszy , bo nie mam gdzie w domu teraz postawić fermentatora a zostaje piwnica

można tak nastawić czy zmuszony jestem poczekać aż w piwnicy temperatura podskoczy do 15°C ??

A jakie masz drożdże?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

drożdże Safale S-04

a w tej chwili nie mam drożdży na dolną a same kupić to zdeko chore

9.5 zł drożdże a przesyłka ponad 10 zł

 

 

to jak to jest z nagazowaniem skoro przenosi się w niższą temperaturę i niby pracują ale wolniej

to ile powinny stać w ciepłym po zakapslowaniu ??

Edytowane przez Stan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

IMO jeżeli zaczniesz w pokojowej (~ 22°C ) a później przeniesiesz do pomieszczenia o niższej temp to mogą pójść. Ja bym spróbował ponieważ temp. 15- 24 °C jest temp. zalecaną (czyli przedział optimum) a co za tym idzie tą w której pracują najlepiej natomiast w niższej też powinny pójść.

Jeżeli się zdecydujesz daj znać jak poszło.

Zupełnie inaczej ma się sprawa z fermentacją drożdży "dolnych" w temp. "górnej", ale to już off topic... :lol:

Edytowane przez BaronVonZuk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

więc robię ryzyk fizyk nastawie wieczorem a na 2 dzień na wieczór do piwnicy i zobaczymy

w końcu jak zabutelkowane niby pracują no to taki nastaw ma lepsze warunki i może się uda

na pewno napisze co z tego wyszło i podejrzewam że burzliwa się wydłuży do około 2 tygodni ale to nic

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

drożdże Safale S-04

a w tej chwili nie mam drożdży na dolną a same kupić to zdeko chore

9.5 zł drożdże a przesyłka ponad 10 zł

Jak byś napisał w profilu gdzie mieszkasz to może okazało by się że za rogiem mieszka piwowar z gęstwą :lol:

10zł przesada , zagadaj z Tomkiem to może sie uda poleconym za 3,5zł

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale jak jeszcze dodać do tego plastikowe wiadro to uwzględniając wydłużony czas fermentacji - wszystko możliwe.

W plastiku uwarzyłem 155 warek , bywa że burzliwa z cichą trwa 2-3 miesiące i są pijalne , mało tego zajmują miejsca na podium w konkursach :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

co nie tak z plastikowym wiadrem?

A nie to tylko moje małe uprzedzenie. Uważam, że to może być powód różnych wad piwa, szczególnie tych o niskim blg, które pozostawione zbyt długo w plastiku (i chodzi mi głównie o szczelność) jest narażone na kontakt z powietrzem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale jak jeszcze dodać do tego plastikowe wiadro to uwzględniając wydłużony czas fermentacji - wszystko możliwe.

W plastiku uwarzyłem 155 warek ' date=' bywa że burzliwa z cichą trwa [b']2-3 miesiące [/b] i są pijalne , mało tego zajmują miejsca na podium w konkursach :lol:

He he gratuluję.

Ja też trochę naważyłem :/ i raz zrobiłem na próbę w beczce plastikowej 120 l, i trafiło się jak ślepej kurze... Dobrze że tylko tlenowiec.

Nie ma widać reguły. Wychodzę tylko z założenia, że plastikowe wiadro jest dużo mniej szczelne, niż na przykład butla a kontakt z powietrzem dla piwa jest zabójczy. A u Ciecie te 2-3 miesiące to zapewne stały piwa o dość dużej mocy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

He he gratuluję.

Ja też trochę naważyłem :lol: i raz zrobiłem na próbę w beczce plastikowej 120 l, i trafiło się jak ślepej kurze... Dobrze że tylko tlenowiec.

Nie ma widać reguły. Wychodzę tylko z założenia, że plastikowe wiadro jest dużo mniej szczelne, niż na przykład butla a kontakt z powietrzem dla piwa jest zabójczy. A u Ciecie te 2-3 miesiące to zapewne stały piwa o dość dużej mocy.

Może zrobimy sondę kto warzy w plastiki i z jakim efektem ?

A z piw długo fermentowanych /leżakowanych to faktycznie były portery - one nie kontaktują się z powietrzem ?

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

He he gratuluję.

Ja też trochę naważyłem :lol: i raz zrobiłem na próbę w beczce plastikowej 120 l' date=' i trafiło się jak ślepej kurze... Dobrze że tylko tlenowiec.

Nie ma widać reguły. Wychodzę tylko z założenia, że plastikowe wiadro jest dużo mniej szczelne, niż na przykład butla a kontakt z powietrzem dla piwa jest zabójczy. A u Ciecie te 2-3 miesiące to zapewne stały piwa o dość dużej mocy.[/quote']

Może zrobimy sondę kto warzy w plastiki i z jakim efektem ?

A z piw długo fermentowanych /leżakowanych to faktycznie były portery - one nie kontaktują się z powietrzem ?

He he byk jak nic, klasyczny bym powiedział, biję się w pierś :/

Chodzi mi o to, że piwa o większej zawartości alkoholu są wg mnie bardziej odporne na różne wynalazki z powietrza. Ale to tylko moja opinia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chodzi mi o to, że piwa o większej zawartości alkoholu są wg mnie bardziej odporne na różne wynalazki z powietrza. Ale to tylko moja opinia.

Szanowny Belzebubie :/ to nie tylko Twoja opinia ale również prawda objawiona :lol: Im więcej alkoholu, mniej powietrza, niższa temperatura, mniejsza AW, krótszy czas wystawienia na działanie czynników kontaminogennych tym mniejsze prawdopodbieństwo zakażenia.

Edytowane przez BaronVonZuk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy obecnych temp . moje piwa fermentują 4-6 tyg i to żadne mocarze tylko zwykło 11-12

a ostatnio przez 3 miesiące leżakowało dziwne piwo - miała być pszenica ale pomyliłem drożdże i zadałem THG ( na cichej ponad 2 miesiące ) . Obawiając się że drożdże po tak długim okresie leżakowania w temp 4-10 °C nie podejma pracy , przed rozlaniem do butelek zadałem W34/70 . Piwo jest pyszne , zabiorę kilka butelek do ZG w celu degustacji

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Specjalnie nie przeczytałem Twojego pierwszego postu w tym temacie, jak i odpowiedzi. Kurw... zacznij czytać forum oraz wiki. Jak widzę taki temat napisany po Twoich wcześniejszych wypocinach rozgrzał mnie do czerwoności. Albo wiesz wszystko, albo zadajesz logiczne pytania. Jestem cierpliwym "ludziem", ale "są granice których przekroczyć nie można" . Możecie mnie wszyscy opier... ale przeczytam to w tym wątku dopiero za 3 dni. (emocje!!!) i z góry przepraszam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fermentowałem na S-04 w 13-14 °C i miałem kwacha, pierwszy raz od moich początków.

Na zdrowy rozum to w niższej temperaturze ryzyko zakażenie powinno być mniejsze niż w wyższej...

 

Co do późniejszych wpisów... mi również zdarzało się trzymać na cichej piwa dużo dłużej niż zalecane 1-2 tygodnie (f. górna/dolna).

Kwasów nie było. Przy dobrej dezynfekcji, higienie pracy, "pewnych" drożdżach i zapewne odpowiedniej porze roku złapanie kwacha przez przedłużone trzymanie na cichej wydaje mi się wielkim pechem niezależnie czy to plastik czy butla. I jeżeli już do zakażenia doszła to przyczyn doszukiwałbym się w pierwszej kolejności gdzie indziej.

Edytowane przez Terry
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.