Stan Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Jak w temacie będzie pracować 'wolniej' czy w ogóle nie ruszy , bo nie mam gdzie w domu teraz postawić fermentatora a zostaje piwnica można tak nastawić czy zmuszony jestem poczekać aż w piwnicy temperatura podskoczy do 15°C ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Jak w temacie będzie pracować 'wolniej' czy w ogóle nie ruszy , bo nie mam gdzie w domu teraz postawić fermentatora a zostaje piwnica można tak nastawić czy zmuszony jestem poczekać aż w piwnicy temperatura podskoczy do 15°C ?? A jakie masz drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Myślę że i przy 15 będą miały ciężko , jak już gdzieś Tobie napisałem na razie warz dolniaki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stan Opublikowano 16 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 (edytowane) drożdże Safale S-04 a w tej chwili nie mam drożdży na dolną a same kupić to zdeko chore 9.5 zł drożdże a przesyłka ponad 10 zł to jak to jest z nagazowaniem skoro przenosi się w niższą temperaturę i niby pracują ale wolniej to ile powinny stać w ciepłym po zakapslowaniu ?? Edytowane 16 Lutego 2010 przez Stan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 No to nisko. Rekomendowane 15-24°C Obawiam się, że Ci to nie wystartuje. Pozostaje Ci rada Anteksa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 (edytowane) IMO jeżeli zaczniesz w pokojowej (~ 22°C ) a później przeniesiesz do pomieszczenia o niższej temp to mogą pójść. Ja bym spróbował ponieważ temp. 15- 24 °C jest temp. zalecaną (czyli przedział optimum) a co za tym idzie tą w której pracują najlepiej natomiast w niższej też powinny pójść. Jeżeli się zdecydujesz daj znać jak poszło. Zupełnie inaczej ma się sprawa z fermentacją drożdży "dolnych" w temp. "górnej", ale to już off topic... Edytowane 16 Lutego 2010 przez BaronVonZuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stan Opublikowano 16 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 więc robię ryzyk fizyk nastawie wieczorem a na 2 dzień na wieczór do piwnicy i zobaczymy w końcu jak zabutelkowane niby pracują no to taki nastaw ma lepsze warunki i może się uda na pewno napisze co z tego wyszło i podejrzewam że burzliwa się wydłuży do około 2 tygodni ale to nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 drożdże Safale S-04 a w tej chwili nie mam drożdży na dolną a same kupić to zdeko chore 9.5 zł drożdże a przesyłka ponad 10 zł Jak byś napisał w profilu gdzie mieszkasz to może okazało by się że za rogiem mieszka piwowar z gęstwą 10zł przesada , zagadaj z Tomkiem to może sie uda poleconym za 3,5zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Daj mi proszę info na PW bo jestem bardzo ciekawy wyników, a w roztargnieniu mogę pominąć dalszą część opowieści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitaferia Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Fermentowałem na S-04 w 13-14 °C i miałem kwacha, pierwszy raz od moich początków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Kwach nie jest determinowany tylko przez temperaturę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Fermentowałem na S-04 w 13-14 °C i miałem kwacha, pierwszy raz od moich początków. Tak z ciekawości jak długo fermentowało ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Kwach nie jest determinowany tylko przez temperaturę... Ale jak jeszcze dodać do tego plastikowe wiadro to uwzględniając wydłużony czas fermentacji - wszystko możliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitaferia Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Fermentowało 3 tyg. z tego co pamiętam - zapisków nie ma teraz pod ręką. 3 warki wtedy uwarzyłem i jeden kwach, co nie tak z plastikowym wiadrem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Ale jak jeszcze dodać do tego plastikowe wiadro to uwzględniając wydłużony czas fermentacji - wszystko możliwe. W plastiku uwarzyłem 155 warek , bywa że burzliwa z cichą trwa 2-3 miesiące i są pijalne , mało tego zajmują miejsca na podium w konkursach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 co nie tak z plastikowym wiadrem? A nie to tylko moje małe uprzedzenie. Uważam, że to może być powód różnych wad piwa, szczególnie tych o niskim blg, które pozostawione zbyt długo w plastiku (i chodzi mi głównie o szczelność) jest narażone na kontakt z powietrzem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Ale jak jeszcze dodać do tego plastikowe wiadro to uwzględniając wydłużony czas fermentacji - wszystko możliwe. W plastiku uwarzyłem 155 warek ' date=' bywa że burzliwa z cichą trwa [b']2-3 miesiące [/b] i są pijalne , mało tego zajmują miejsca na podium w konkursach He he gratuluję. Ja też trochę naważyłem i raz zrobiłem na próbę w beczce plastikowej 120 l, i trafiło się jak ślepej kurze... Dobrze że tylko tlenowiec. Nie ma widać reguły. Wychodzę tylko z założenia, że plastikowe wiadro jest dużo mniej szczelne, niż na przykład butla a kontakt z powietrzem dla piwa jest zabójczy. A u Ciecie te 2-3 miesiące to zapewne stały piwa o dość dużej mocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 (edytowane) He he gratuluję. Ja też trochę naważyłem i raz zrobiłem na próbę w beczce plastikowej 120 l, i trafiło się jak ślepej kurze... Dobrze że tylko tlenowiec. Nie ma widać reguły. Wychodzę tylko z założenia, że plastikowe wiadro jest dużo mniej szczelne, niż na przykład butla a kontakt z powietrzem dla piwa jest zabójczy. A u Ciecie te 2-3 miesiące to zapewne stały piwa o dość dużej mocy. Może zrobimy sondę kto warzy w plastiki i z jakim efektem ? A z piw długo fermentowanych /leżakowanych to faktycznie były portery - one nie kontaktują się z powietrzem ? Edytowane 16 Lutego 2010 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 He he gratuluję. Ja też trochę naważyłem i raz zrobiłem na próbę w beczce plastikowej 120 l' date=' i trafiło się jak ślepej kurze... Dobrze że tylko tlenowiec. Nie ma widać reguły. Wychodzę tylko z założenia, że plastikowe wiadro jest dużo mniej szczelne, niż na przykład butla a kontakt z powietrzem dla piwa jest zabójczy. A u Ciecie te 2-3 miesiące to zapewne stały piwa o dość dużej mocy.[/quote'] Może zrobimy sondę kto warzy w plastiki i z jakim efektem ? A z piw długo fermentowanych /leżakowanych to faktycznie były portery - one nie kontaktują się z powietrzem ? He he byk jak nic, klasyczny bym powiedział, biję się w pierś Chodzi mi o to, że piwa o większej zawartości alkoholu są wg mnie bardziej odporne na różne wynalazki z powietrza. Ale to tylko moja opinia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 (edytowane) Chodzi mi o to, że piwa o większej zawartości alkoholu są wg mnie bardziej odporne na różne wynalazki z powietrza. Ale to tylko moja opinia. Szanowny Belzebubie to nie tylko Twoja opinia ale również prawda objawiona Im więcej alkoholu, mniej powietrza, niższa temperatura, mniejsza AW, krótszy czas wystawienia na działanie czynników kontaminogennych tym mniejsze prawdopodbieństwo zakażenia. Edytowane 16 Lutego 2010 przez BaronVonZuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Przy obecnych temp . moje piwa fermentują 4-6 tyg i to żadne mocarze tylko zwykło 11-12 a ostatnio przez 3 miesiące leżakowało dziwne piwo - miała być pszenica ale pomyliłem drożdże i zadałem THG ( na cichej ponad 2 miesiące ) . Obawiając się że drożdże po tak długim okresie leżakowania w temp 4-10 °C nie podejma pracy , przed rozlaniem do butelek zadałem W34/70 . Piwo jest pyszne , zabiorę kilka butelek do ZG w celu degustacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Specjalnie nie przeczytałem Twojego pierwszego postu w tym temacie, jak i odpowiedzi. Kurw... zacznij czytać forum oraz wiki. Jak widzę taki temat napisany po Twoich wcześniejszych wypocinach rozgrzał mnie do czerwoności. Albo wiesz wszystko, albo zadajesz logiczne pytania. Jestem cierpliwym "ludziem", ale "są granice których przekroczyć nie można" . Możecie mnie wszyscy opier... ale przeczytam to w tym wątku dopiero za 3 dni. (emocje!!!) i z góry przepraszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Oh Jejski nie denerwuj się, "trzeba siać" wiedzę, sam to czyniłeś w swoich postach dla początkujących Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terry Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 (edytowane) Fermentowałem na S-04 w 13-14 °C i miałem kwacha, pierwszy raz od moich początków. Na zdrowy rozum to w niższej temperaturze ryzyko zakażenie powinno być mniejsze niż w wyższej... Co do późniejszych wpisów... mi również zdarzało się trzymać na cichej piwa dużo dłużej niż zalecane 1-2 tygodnie (f. górna/dolna). Kwasów nie było. Przy dobrej dezynfekcji, higienie pracy, "pewnych" drożdżach i zapewne odpowiedniej porze roku złapanie kwacha przez przedłużone trzymanie na cichej wydaje mi się wielkim pechem niezależnie czy to plastik czy butla. I jeżeli już do zakażenia doszła to przyczyn doszukiwałbym się w pierwszej kolejności gdzie indziej. Edytowane 16 Lutego 2010 przez Terry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stan Opublikowano 16 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 (edytowane) a wiesz co mnie to i te twoje gadki ... za 300 dni przeczytaj i w ogóle nie pisz i luz Edytowane 16 Lutego 2010 przez Stan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się