Jancewicz Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 To lipa. Wątpie żebym co tydzień robił warkę Nie robisz co tydzień warki.... zadajesz drożdże, fermentacja 3 tygodnie, zbierasz gęstwę, butelkujesz i za tydzień dwa nastawiasz kolejne... czyli masz ponad miesięczne przerwy.... w sam raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Dokładnie, ja się staram utrzymać taki właśnie cykl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 13 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Pewnie z czasem i wprawą tak jest i będzie ale na początek może być ciężko taki cykl trzymać. Z ciekawości spytam. Co miesiąc warzycie po 20l czy robicie częściej ale mniejsze warki? Jakby nie patrzeć to co miesiąc 40 butelek piwa na własny użytek + znajomi itd to spora ilość tego piwerka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Ja robię 11-12L. Szybciej i taniej i mniej nudno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Też robię po ~11l, ale mam wrażenie, że ani szybciej (zacieranie tyle samo, warzenie tyle samo, może filtracja szybciej), ani taniej w przeliczeniu na litr, zwłaszcza, ze np. mam wątpliwości czy bezpiecznie użyć pół paczki drożdży otwartych miesiac wcześniej. Pewnie bym robił te standardowe 20l, ale akurat 12l garnek już miałem. Chyba ze taniej miało się tyczy właśnie sprzętu, mniejszy garnek, i fermentory za 7zł z castroramy, Ale zgadzam się że mniej nudno, ileś się rozda, ale wypić 2 kraty tego samego to nie dla mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Ale przecież nie stoisz nad garnkiem godzinę patrząc jak słód się zaciera. Podgrzewanie wody szybsze, butelkowanie szybsze, zasadniczo wszystko co wymaga pracy i uwagi piwowara jest szybsze przy mniejszej warce. Co do taniej to tak, miałem na myśli sprzęt. Pomijając drożdże, które i tak wychodzą tanio (nie używam płynnych) surowce wychodzą tak samo w przeliczeniu na litr jak duże warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Z warki wychodzi mi ok 38 butelek 0,5l. Warząc co miesiąc wychodzi średnio 1-2 piwa dziennie.... Wcale nie tak wiele... A w weekend zwykle więcej schodzi. + Znajomi. Zwykle mam dwa, trzy rodzaje piwka więc nudy nie ma. Staram się urozmaicać style. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Jeszcze można uwarzyć coś co będzie leżakować dłużej (np. Porter Bałtycki), a zanim wszystko się ładnie w piwie ułoży trzeba coś pić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 14 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 (edytowane) Na portery i RISy przyjdzie jeszcze czas. Narazie AIPA i owsiany Stout jest w planach. Można fermentować mniejsze warki tj te 10-11l w 30 litrowym fermentorze? Edytowane 14 Stycznia 2017 przez krisangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Pewnie można, ale lepiej odżałować 10 zyla i kupić wiaderko w castoramie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 16 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Jak się domyślam same wiadro. Bez żadnych bajerów typu kranik czy pokrywa z bulbulatorem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Do samej fermentacji kranik czy bulkadełko są zbędne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 16 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Do samej fermentacji kranik czy bulkadełko są zbędne. Kranik zgoda ale bulbulator do czego jest potrzebny jak nie właśnie do fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Do samej fermentacji kranik czy bulkadełko są zbędne. Kranik zgoda ale bulbulator do czego jest potrzebny jak nie właśnie do fermentacji? Nie mówię, że jest potrzebny do czegoś innego, mówię że jest zbędny. Można go po prostu nie używać wcale. Ale nie zaczynajmy o tym bo to wielokrotnie wałkowany temat na forum. Są zwolennicy rurki i jej przeciwnicy, każdy ma swoje racje. Tyle w sprawie rurki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczur Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Na forum istnieje sekta "bezrurkowców". Co do mniejszych pojemników fermentacyjnych są jeszcze słoje (różne pojemności) z zamknięciem przystosowanym do fermentacji, ale to trochę droższa rzecz niż plastikowy fermentor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Na forum istnieje sekta "bezrurkowców". Czemu tak nieładnie ? Jakbyś potępiał tych bez rurki. Zaczynamy znowu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 16 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Więc jak jest z tym dużym wiadrem? Napewno zbędne 30 litrowe do małych warek ale czy jakiś negatywny wpływ to może mieć? KubaMik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Więc jak jest z tym dużym wiadrem? Napewno zbędne 30 litrowe do małych warek ale czy jakiś negatywny wpływ to może mieć? Moim zdaniem, o ile nie masz zamiaru co chwilę tam zaglądać, ruszać pokrywą itp. To CO2 zostanie na swoim miejscu i nie powinno być żadnego negatywnego wpływu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczur Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Czemu tak nieładnie ? Jakbyś potępiał tych bez rurki. Zaczynamy znowu ? Stwierdziłem jedynie żartobliwie, że istnieje grupa wyznawców pewnego poglądu. Co akurat jest zgodne z prawdą. Analogicznie istnieje druga grupa o przeciwnym poglądzie. Można to nazwać kościołem "rurki" i sektą "bezrurkowców" . Nie ma czego zaczynać, bo żadna ze stron drugiej nie przekona. Więc jak jest z tym dużym wiadrem? Napewno zbędne 30 litrowe do małych warek ale czy jakiś negatywny wpływ to może mieć? Nic się złego nie stanie, podczas burzliwej wydziela się dużo co2, co za tym idzie wolna przestrzeń zostanie wypełniona. Nie przejmowałbym się tym przesadnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 (edytowane) Uff, cieszę się że należę do prawdziwego kościoła a nie tej podłej heretyckiej sekty. Amen Nic się złego nie stanie, podczas burzliwej wydziela się dużo co2, co za tym idzie wolna przestrzeń zostanie wypełniona. Nie przejmowałbym się tym przesadnie.Lekkim problemem jest rozlew (przerabiałem to). Przy rozlewie małej warki z dużego wiadra dużo (procentowo) piwa zostaje w zbiorniku do rozlewu, poniżej poziomu kranika. Edytowane 16 Stycznia 2017 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Przy rozlewie małej warki z dużego wiadra dużo (procentowo) piwa zostaje w zbiorniku do rozlewu, poniżej poziomu kranika. przeca to nie problem nachylić powoli i z lekka fermentor Cezary Daniluk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Przy rozlewie małej warki z dużego wiadra dużo (procentowo) piwa zostaje w zbiorniku do rozlewu, poniżej poziomu kranika. przeca to nie problem nachylić powoli i z lekka fermentor też tak właśnie czynię.... przecież tam co najmniej ze 3 litry piwa się mieści!!!! Versaar 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 nawet jak przechylisz trochę zostaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 To przechyl jeszcze bardziej tak aby wszystko wycieklo. Ja do końcówki używam lejka i leje górą. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 23 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Witam Odgrzewam temat bo zestaw dotarł z dużym opóźnieniem. W zestawie jest: -30g Zeusa -30g Citra -30g Cascade -30g Simcoe Plus ja domówiłem 30 g Mosaica Tak jak obiecywałem wrzucam wam instrukcję z zestawu żebyście ocenili na ile jest poprawna. Na forum czytałem żeby jeden ekstrakt rozpuścić na początku a drugi na końcu gotowania a tutaj jest wszystko od razu. Możecie również ocenić instrukcję chmielenia i coś podpowiedzieć. 30 g Zeusa na godzinę zrobi dobrą goryczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się