Luis Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 (edytowane) Czaje sie do risa >30 blg i chcialbym uzyskac te 15-16 alko. Bede mial gestwe s-04 a dalej kombinacja i pytanie: czy ktos wie/domysla sie jak to zrobil mikkeller w black'u? Szampanskie od razu z piwnymi czy dopiero po przejedzeniu czesci cukrow? Albo w ogole same szampanskie? Gdzies w internetach wyczytalem, ze Czeslaw Dzielak w zeszłym roku warzyl takiego risa, wiadomo jak to sie udalo? Edytowane 13 Stycznia 2017 przez Luis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadi Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Gdzies w internetach wyczytalem, ze Czeslaw Dzielak w zeszłym roku warzyl takiego risa, wiadomo jak to sie udalo? Zawsze go możesz zapytać. O ile dobrze pamiętam jest na tym forum używając nicka: dagome Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Mówiąc szampańskie masz na myśli bayanusy? Bo jeśli tak to stanowczo odradzam, do mojego risa używałem FM52 + bayanus i co prawda jest wytrawny ale posmaki od drożdży bardzo nieprzyjemne. Jeśli będziesz miał dużo gęstwy i dobrze napowietrzoną brzeczkę to nawet US-05 dadzą radę. NP. Tokyo Black Horizon jest chyba na Wyeast 1272. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Mi S-04 przy 32 BLG padły jak doszły do około 9-10% alko. Ale na dlaszą fermentację polecam WLP High Gravity, tylko uprzedzam, że potrafią nisko zejść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Z 30Blg ciężko Ci będzie uzyskać 15% alkoholu. Raczej bliżej 40 musisz celować. Drożdże spróbuj SHG. S-04 choćbyś nie wiem ile dał gęstwy i tak z 10Blg Ci zostawią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Z 30Blg ciężko Ci będzie uzyskać 15% alkoholu. Raczej bliżej 40 musisz celować. Drożdże spróbuj SHG. S-04 choćbyś nie wiem ile dał gęstwy i tak z 10Blg Ci zostawią. Z 30 musi zejść do 5 blg końcowego żeby uzyskać 15% alko. Przy takich wysokich ballingach nie ma zastosowania standardowy wzór na obj alkoholu. Z 30 do 5 fakt, ciężko zejść, ale nie jest to jakiś ekstremalny wyczyn. Z 20 spokojnie mi piwa schodziły do 2-3 blg.Kwestia odpowiedniego szczepu oraz kondycji drożdży, no i oczywiście zasypu i zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 spróbuj najpierw na 04 a potem dorzuć gęstwy z jakiś belgów, one mają wysoką tolerancję na alko, powinny dojeść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 spróbuj najpierw na 04 a potem dorzuć gęstwy z jakiś belgów, one mają wysoką tolerancję na alko, powinny dojeść. Z belgów? Narobią niepotrzebnych fenoli tylko. A poza tym jeśli już to nie "dorzuć gęstwy" tylko zahartuj na dużym starterze. Zrobiłem tak bez hartowania w moim RISie i zdechły zaraz po wrzuceniu ich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Na kilku końcowych blg raczej nie powinny narobić za dużo fenoli. I hartować owszem, na tym piwie, do którego mają być dodane, stopniowo dolewając do startera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Czołem! Ano robiłem coś w tym stylu. W tym roku też robię. Piwo jest właśnie na drugiej fermentacji, szampańskimi. Najpierw fermentuję drożdżami piwowarskimi brzeczkę bez dodatku żadnego cukru. Kiedy fermentacja się skończy, ściągam do drugiego wiadra (można też przy okazji sklarować, np żelatyną), dodaję solidną porcję glukozy i świeży starter drożdży szampańskich (na soku). Druga fermentacja trwa długo, nawet dwa miesiące. Na końcu w butelki i standardowa refermentacja. W zeszłym roku robiłem piwo o "ciężarze gatunkowym" 35 Blg, w tym będzie coś około 39 Blg Czy drożdże będą w stanie jeszcze to nagazować - nie wiem. Tak czy inaczej wypiję Marcin_K, Juniorek, fost i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luis Opublikowano 15 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Dzięki za konkretną odpowiedź i ta ścieżką spróbuje podążyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Czołem! Ano robiłem coś w tym stylu. W tym roku też robię. Piwo jest właśnie na drugiej fermentacji, szampańskimi. Najpierw fermentuję drożdżami piwowarskimi brzeczkę bez dodatku żadnego cukru. Kiedy fermentacja się skończy, ściągam do drugiego wiadra (można też przy okazji sklarować, np żelatyną), dodaję solidną porcję glukozy i świeży starter drożdży szampańskich (na soku). Druga fermentacja trwa długo, nawet dwa miesiące. Na końcu w butelki i standardowa refermentacja. W zeszłym roku robiłem piwo o "ciężarze gatunkowym" 35 Blg, w tym będzie coś około 39 Blg Czy drożdże będą w stanie jeszcze to nagazować - nie wiem. Tak czy inaczej wypiję Super, myślę że wiele osób skorzysta z takiej konkretnej informacji. Mam tylko pytanie co to są konkretnie za drożdże? ja używałem Bayanus g995 i była lipa. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Do tej pory używałem suchych Enartis Perlage. Można powiedzieć, że jestem zadowolony. Są bezproblemowe, w miarę czyste w profilu ( w sensie nie dają dużo ostrej alkoholowości czy siarki ). Dają za to lekką i przyjemną owocowość kojarzącą się z winem. Od paru miesięcy w Browamatorze dostępne są płynne szczepy szampańskie z White Labs. Do RISa jeszcze nie używałem (tylko do cydru), ale następnym razem na pewno spróbuję. Smul&Sons 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
śmiechal Opublikowano 8 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 temat z zeszłego roku, mam jednak pytanie. Czy jeżeli wrzucacie drożdże na dofermentowanie, to ponownie napowietrzacie brzeczke? Zrobiłem milkstouta 17blg i niestety zeszło do 9blg(zakładam 2 blg laktoza).Chciałbym zejść tak do 5-6 blg jako max.Dorzuciłem drożdże bayanus(wcześniej zadałem do wody na około 25 min).Dopiero 10h po zadaniu, jednak nic się nie dzieje. Prośba i info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 8 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Czym mierzysz? Bo 9 blg brzmi jak nieprzeliczony wynik z refraktometru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
śmiechal Opublikowano 8 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Mierzyłem balingometrem po fermentacji burzliwej(po 7dniach i drugi raz po kolejnych 2 dniach 9blg bez zmian) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 8 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 9 godzin temu, śmiechal napisał: Zrobiłem milkstouta 17blg i niestety zeszło do 9blg(zakładam 2 blg laktoza).Chciałbym zejść tak do 5-6 blg jako max.Dorzuciłem drożdże bayanus(wcześniej zadałem do wody na około 25 min).Dopiero 10h po zadaniu, jednak nic się nie dzieje. Nic się nie dzieje, bo Bayanusy nie jedzą tricukrów, one mają tylko wysoką odporność na alkohol (dobre są np do refermentacji mocno alkoholowych piw) Jak chcesz żeby piwo zeszło niżej to trzeba dodać jakieś drożdże o tendencji do głębokiego odfermentowania, czyli najlepiej Bretty/belgijskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
śmiechal Opublikowano 8 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Rozumiem, myślałem jednak że jakieś cukry proste zostały.(skoro jest aż 9blg) Czy jest możliwość, że po dodaniu gęstwy z tych samych drożdży, którymi fermentowałem(s-04) fermentacja ruszy dalej?Dodanie bretów mnie nie urzadza, bo musi być stylowy milk stout. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 8 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Cukry proste zazwyczaj lecą pierwsze Raczej nie, to pewnie koniec, kiedyś miałem odfermetowanie na S-04 z 12°Blg do 5,5°Blg, Twoje jest podobne. Moje piwo wyszło dobre, jak Twoje jest słabe i koniecznie chcesz coś zmieniać ale żeby było w miarę w stylu, to ja bym uwarzył jakiegoś lżejszego i wytrawniejszego stouta na nich i zblendował. Zresztą 17°Blg to nie jest stylowy milk stout Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
śmiechal Opublikowano 8 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Tak, celowałem w 14,5 blg , jednak nie policzyłem laktozy.? Nic dzięki za poświęcony czas.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się