piotrekpietrek Opublikowano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Do tej pory (4 warki) wysładzam na raty dolewając po 4-5 l wody. I tak kilka razy z ułożeniem złoża do uzyskania założonej objętości. Czyli standard. Zastanawiam czy nie dolać więcej wody po pierwszym spuszczeniu brzeczki tak około 9-10L.Wymieszać z młótem i odczekać 40 minut i spuszczać dalej. Zyskam tym na czasie ale czy nie stracę na wydajności? pewna ilość wody będzie ponad złożem ale przy filtracji przez nie przejdzie i zabierze co trzeba ze sobą. Ktoś tak robił? Dodam że docelowa ilość piwa to 21 L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Ja spuszczam najpierw całość brzeczki z zacierania, potem nalewam wody tyle ile potrzebuję do objętości przed gotowaniem, mieszam wszystko i za 5 minut spuszczam ponownie całość, poprzedzając oba kroki jakimś niewielkim zawróceniem brzeczki, 2l max. Wydajność 80% liczone wg BeerSmith2, jeśli tyle Cię satysfakcjonuje to polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Mi w tym programie wyłazi 90% bez takich manewrów, kompletnie nie przykładam wagi do wysładzania, woda z kranu, lana na młóto bezpośrednio, na bieżąco uzupełniam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bielo Opublikowano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Ciągłe wysładzanie jest najbardziej efektywne jeżeli chodzi o wydajność. Ponadto jeżeli dbamy o to, aby w wężyku był stale płyn to wówczas pojawia się dodatkowa siła ssąca. Nie potrafię tego wytłumaczyć dokładnie, ale sprawdza się - nawet przy bardzo gęstych zacierach, czy też piwach 100 procent słodu pszenicznego filtracja nie zatyka się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 (edytowane) Ponadto jeżeli dbamy o to, aby w wężyku był stale płyn to wówczas pojawia się dodatkowa siła ssąca. Nie potrafię tego wytłumaczyć dokładnie, ale sprawdza się ot taka fizyka - podciśnienie robi swoje. Edytowane 14 Stycznia 2017 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekpietrek Opublikowano 17 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Masakra wysładzanie tego Gose. Jakieś 8h samego wysładzania. 26 litrów przefiltrowane a leciało jak "krew z nosa". Udało się jednak osiągnąć zamierzone efekty czyli 11blg a nawet 12 brzeczki przedniej. Dodałem trochę wody dla wyrównania. Wysładzanie robiłem stylem "mieszanym" raz mieszając młóto z wodą, kolejną porcję wody dolałem jak młóto było jeszcze zalane. Koniec końców udało się. Przy okazji przestrzegam/informuję tych, którzy jeszcze nie robili tego stylu żeby zarezerwowali sobie cały dzień i wieczór. Mi to zajęło 14h a chłodzenie za pomocą chłodnicy (25 min) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Czyżbyś jako źródło kwasu użył dużego zasypu słodu zakwaszającego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekpietrek Opublikowano 17 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 0,8 kg zakwaszającego na 1.5 kg jęczmienia i 1.7kg pszenicy + płatki owsiane 0.4kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 No to jak wyjdzie to będziesz pił z namaszczeniem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekpietrek Opublikowano 28 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Zatrzymał mi się fermentacja na 5 BLG, a według przepisu powinno na 2-3 stopniach. Tydzień temu podniosłem temp z 18 do 21C, zamieszałem wiadrem i nic, cały czas 5 stopni. Pytanko: czy mogę jeszcze dodać drożdży żeby dojadły resztę czy już butelkować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Ile trwa już fermentacja ? Nic nie dodawaj żadnych drożdży. Skąd drożdże miały wiedzieć, że mają zejść do 2 ? One nie czytały instrukcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekpietrek Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 (edytowane) fermentacja trwa 15 dni. Co mogło pójść nie tak, że zeszło tylko do 5 stopni? Nie grozi to granatami? Edytowane 29 Stycznia 2017 przez piotrekpietrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Zostaw jeszcze na tydzień, jak nie ruszy to w butelki. Jak drożdże skończyły robotę to nie będzie granatów. Jakie to drożdże tak nawiasem ? S-33 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekpietrek Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Zostaw jeszcze na tydzień, jak nie ruszy to w butelki. Jak drożdże skończyły robotę to nie będzie granatów. Jakie to drożdże tak nawiasem ? S-33 ? tak S-33. powodem może być to że drożdże zadałem bezpośrednio rozsypując na brzeczkę, bez uwodnienia. Zostawię jak mówisz tym bardziej, że coś tam w rurce się jeszcze dzieje, ale jak na razie bez wpływu na poziom BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Zdarza się, że S-33 tak słabo schodzą. Ja na Twoim miejscu bym dał im jeszcze z tydzień. Podbił temperaturę o jakieś 2 stopnie i czekał. Jak nic się nie zmieni to do butelek i wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quick.Ben Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Mi S-33 w Kolschu i Alcie zeszły z 12 do 5 i to przy dobrej kondycji drożdży i długiej fermentacji więc podejrzewam, że mogą już niżej nie zjechać Ale fakt, poczekał bym tydzień dla pewności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się