Mis__Koralgol Posted January 15, 2017 Share Posted January 15, 2017 RIS 29 blg zjechał mi do 10 BLG na WLP001 california ale, jak go smakowałem to ma solidną goryczkę która kontruje słodkość. Zlałem to na cichą i myślę czy to nie zbyt płytkie odfermentowanie i czy nie potraktować tego bayanusami? Jak myślicie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pessos Posted January 15, 2017 Share Posted January 15, 2017 A jak długo piwo było na burzliwej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mis__Koralgol Posted January 15, 2017 Author Share Posted January 15, 2017 A jak długo piwo było na burzliwej? Od 18 grudnia. Będzie jeszcze stało 3 tyg na cichej płatkami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowalczyka Posted January 15, 2017 Share Posted January 15, 2017 (edited) To może nie być koniec. Producent podaje odfermentowanie w przedziale 73-80%. Mam obecnie american barleywine na tych drożdżach. Blg wyjściowe 26.3. Po 5 tygodniach fermentacji było 9.5.Wydalo mi się to trochę za wysoko bo FFT zszedł do okolic 5.5 czyli do maksymalnej wartości odfermentowania podanej przez producenta, ale był on zrobiony z mega overpitchingiem. Dlatego zamieszalem całość i postawiłem przy grzejniku. Pojawiła się piana fernentacyjna i po tygodniu zeszło do 8.5. I dalej czekam. Na Twoim miejscu zrobilbym podobnie i nie spieszyl się z przelewaniem na cichą. Edited January 15, 2017 by kowalczyka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mis__Koralgol Posted January 15, 2017 Author Share Posted January 15, 2017 Już i tak za późno. Zlałem na cichą na 3 tygodnie i zobaczę. Przy zlewaniu trochę napowietrzyło się. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted January 15, 2017 Share Posted January 15, 2017 (edited) czy nie potraktować tego bayanusami? Bayanusy nic Ci nie dadzą bo one marnie jedzą tricukry, kiedyś Milda na nich robiłem to 8,5°Blg --> 3coś°Blg zeszły, nie skąd ten mit o wszystkożerności Bayanusów tak się powtarza, one mają tylko dużą odporność na alkohol i podobno są żywotne ale to nie są drożdże wyhodowane pod kątem fermentacji brzeczki piwnej. Edited January 15, 2017 by kantor Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now