Mis__Koralgol Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 RIS 29 blg zjechał mi do 10 BLG na WLP001 california ale, jak go smakowałem to ma solidną goryczkę która kontruje słodkość. Zlałem to na cichą i myślę czy to nie zbyt płytkie odfermentowanie i czy nie potraktować tego bayanusami? Jak myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pessos Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 A jak długo piwo było na burzliwej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mis__Koralgol Opublikowano 15 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 A jak długo piwo było na burzliwej? Od 18 grudnia. Będzie jeszcze stało 3 tyg na cichej płatkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 (edytowane) To może nie być koniec. Producent podaje odfermentowanie w przedziale 73-80%. Mam obecnie american barleywine na tych drożdżach. Blg wyjściowe 26.3. Po 5 tygodniach fermentacji było 9.5.Wydalo mi się to trochę za wysoko bo FFT zszedł do okolic 5.5 czyli do maksymalnej wartości odfermentowania podanej przez producenta, ale był on zrobiony z mega overpitchingiem. Dlatego zamieszalem całość i postawiłem przy grzejniku. Pojawiła się piana fernentacyjna i po tygodniu zeszło do 8.5. I dalej czekam. Na Twoim miejscu zrobilbym podobnie i nie spieszyl się z przelewaniem na cichą. Edytowane 15 Stycznia 2017 przez kowalczyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mis__Koralgol Opublikowano 15 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Już i tak za późno. Zlałem na cichą na 3 tygodnie i zobaczę. Przy zlewaniu trochę napowietrzyło się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 (edytowane) czy nie potraktować tego bayanusami? Bayanusy nic Ci nie dadzą bo one marnie jedzą tricukry, kiedyś Milda na nich robiłem to 8,5°Blg --> 3coś°Blg zeszły, nie skąd ten mit o wszystkożerności Bayanusów tak się powtarza, one mają tylko dużą odporność na alkohol i podobno są żywotne ale to nie są drożdże wyhodowane pod kątem fermentacji brzeczki piwnej. Edytowane 15 Stycznia 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się