konrados78 Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Witam, zamierzam niedługo uwarzyć RIS-a ok 25 BLG. Zamierzam wykorzystać gęstwę po jakimś piwie ok 12 BLG. Zastanawiam się jakie drożdże będą lepsze US-05 cz S-04. Macie jakieś doświadczenia, sugestie? A może zamiast US -05 albo S -04 wybrać jakieś inne drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 (edytowane) Najlepsza wg mnie będzie gęstwa po US-05. Jeśli już drożdże płynne to: Wyeast 1056 American Ale lub White Labs WLP-001 California Ale. EDIT: Są jeszcze płynne: Wyeast 1084 Irish Ale oraz Amerykański sen FM52, czy Irlandzkie ciemności FM13 z Fermentum Mobile. Może ktoś coś o nich powie. Ja polecam te o czystym profilu. Edytowane 17 Stycznia 2017 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Płynne zawsze lepiej. Na suchych robiłem na S-04 było bardzo dobrze. Najważniejsze by dobrze schłodzić brzeczkę przed zadaniem drożdży, żeby temperatura nie uciekła za bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 FM52 Amerykański sen od siebie mogę polecić do RISa, ale na US-05 czy S-04 też będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Gdzieś na forum czytałem, że FM Irlandzkie ciemności się świetnie nadają do tego typu piw. Dobrze wytrzymują alkohol, http://www.piwo.org/topic/15500-fermentum-mobile-fm13-irlandzkie-ciemnosci/page-2. Co do suchych robiłem na S-04, pierwsze oględziny sugerują, że piwo będzie ciekawe, ale to na pewno stwierdzę za pół roku, RIS 24 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AresREAL Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Mam na koncie dwa RISy na FM52, oba na gęstwie, oba zacierane w 68-67 stopniach i dla obu uzyskałem około 70% odfermentowanie - dla 23 blg do około 7 blg, dla 27 blg do około 8 blg. Przy rozlewie do każdego dodałem 40 ml świeżej gęstwy - piwa nagazowały się po mniej więcej 5 tygodniach. Profil faktycznie mają czysty i podbijają akcenty słodowe. I tak jak pisał karczmarz ważne jest, żeby przy takim ekstrakcie pilnować temepratury zwłaszcza na początku fermentacji. W planie mam RISa na WLP090 gdzieś za półtora miesiąca. Jak nie zapomne to podzielę się wrażeniami czy ten szczep ma sens ^^ Na deser możesz poczytać na ten temat tutaj - http://tobrewabeer.com/index.php/2016/02/04/building-behemoth-reddit-ris-survey/ Znajdziesz tam sporo informacji na ten temat. Np. taką ankietę: Edytowane 18 Stycznia 2017 przez AresREAL konrados78 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrados78 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Postanowiłem zrobić dwunastkę Pale Ale na US 05 i gęstwę dodać do RIS-a. Ile powinno jej być. Standardowo z fermentora można zebrać ok 500 ml gęstwy. Czy do RIS-a zadać całość? Czy macie jakieś doświadczenia z płatkami na cichą fermentacje? Jakie i ile na ok 20 litrów piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Postanowiłem zrobić dwunastkę Pale Ale na US 05 i gęstwę dodać do RIS-a. Ile powinno jej być. Standardowo z fermentora można zebrać ok 500 ml gęstwy. Czy do RIS-a zadać całość? Czy macie jakieś doświadczenia z płatkami na cichą fermentacje? Jakie i ile na ok 20 litrów piwa? Sądzę, że zabieranie się za RIS-a (skąd taka popularność nagle? i to najczęściej wśród początkujących) nie posiadając elementarnej wiedzy. Popatrz tutaj: http://mrmalty.com/calc/calc.html o płatkach tematów jest miliard na forum (skąd takie lenistwo wśród początkujących piwowarów?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AresREAL Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 (edytowane) Co do ilości drozdzy użyj tego kalkulatora - www.mrmalty.com/calc/calc.htmlJa do swojego RISa 23 blg dałem 3,5 grama srednio opiekanych na litr na jeden miesiąc. Dały wyraźny aromat. Ale tutaj tez zależy jakie dasz płatki, na jak długo itd. Jeżeli masz możliwość to podziel warke na pół i do jednej dodaj płatków a do drugiej nie będziesz miał fajne porównanie.Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Edit: BuDeX byłeś szybszy Edytowane 20 Stycznia 2017 przez AresREAL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Ja przeważnie z warki 25l zbieram 1l gęstwy. Robię piwo już ponad rok na koncie mam ok 50 warek ale ciągle się wziąść za RIS-a. Wiec tez się zastanawiam skąd ludzie biorą pomysł aby swoje jedno z pierwszych piw zrobić risa. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 21 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 A ja się zastanawiam co jest takiego strasznego w zrobieniu RIS, wszystko jest w Internecie, czytasz/pytasz i robisz jak każde inne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 A ja się zastanawiam co jest takiego strasznego w zrobieniu RIS, wszystko jest w Internecie, czytasz/pytasz i robisz jak każde inne piwo. Dokładnie. Zrobiłem risa jako 5 warke. Układa się, ale już jest fajny. Fajnie czuć płatki debowe i troszkę słód wędzony. Łatwo nie było, ale tragedii też nie było. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 21 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 Po ogarnięciu sprzętu można robić spokojnie risa czy innego mocarza. A na ogarnięcie wiele nie potrzeba. Bardziej bym się obawiał czegoś z dużą ilością żyta. Zdrawko 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi