Jump to content

APA refermentacja


GOLO

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie

Pierwszy post i od razu prośba:)

 

Wczoraj otworzyłem moja 10 warkę i na dnie butelki ujrzałem gęsty osad...niby normalna rzecz, ale po schłodzeniu i przelaniu do szklanki zobaczyłem coś takiego (zdjęcia w załączeniu). 

 

Podejrzewam, że za szybko przelałem piwo do butelek (fermentacja burzliwa+cicha = 16 dni) i chyba drożdże nadal zdrowo hulają... Chociaż z pomiaru refraktometrem wynika, że fermentacja dobiegła końca. Pierwszy raz spotykam się z taką sytuacją...

(zdjęcie w załączniku)

 

 

 

Prośba o pomoc:

Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją?

Czy to, aby nie infekcja?

 

 

Jeszcze jedno: zastosowane drożdże FM 52

post-17158-0-69291600-1484667280_thumb.png

post-17158-0-46669500-1484667307_thumb.jpg

post-17158-0-69683300-1484667334_thumb.jpg

post-17158-0-98953500-1484667359_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Strasznie wysokie FG jak na APA, jeśli ci drożdże jeszcze pracują to będziesz miał granaty.

Jak długo to piwo stało w butelkach i czy było przegazowane przy otwieraniu?

To FG jest liczone za pomocą reflaktrometru ma zapewne koło 2.5 blg

 

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Jak piwo swoje odstoi to powinno to się ładnie sklarowac i osiasc na dnie. Zaś jeśli piwo jest niedofermentowane i teraz trwa fermentacja w butelkach - to już powinieneś mieć fontannę przy otwieraniu.

Mi to po prostu wygląda że zaciągnąłeś dużo drożdży z dna do butelkowania

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Moim zdaniem to brakujacy tydzien fermentacji opadl Ci na dnie. A piwo jest przegazowane?

 

Ostatnia butelka poszła do góry.

Ta na zdjęciu to druga i jest ok.

 

Strasznie wysokie FG jak na APA, jeśli ci drożdże jeszcze pracują to będziesz miał granaty.

Jak długo to piwo stało w butelkach i czy było przegazowane przy otwieraniu?

To FG jest liczone za pomocą reflaktrometru ma zapewne koło 2.5 blg

 

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

 

Dokładnie tak :)

Link to comment
Share on other sites

Jak piwo swoje odstoi to powinno to się ładnie sklarowac i osiasc na dnie. Zaś jeśli piwo jest niedofermentowane i teraz trwa fermentacja w butelkach - to już powinieneś mieć fontannę przy otwieraniu.

Mi to po prostu wygląda że zaciągnąłeś dużo drożdży z dna do butelkowania

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Odczyt z refraktometru nie wskazuje, że było niedoferrmentowane.

Z tym zaciągnięciem to może i tak było...Dwa dni przed butlekowaniem schłodziłem do 10 st i przelałem do kolejnego fermentora.

Wyszło fajnie klarowne...sądziłem, że bedzie ok :facepalm:

Link to comment
Share on other sites

Jak można zabutelkować piwo w  sumie po 16 dniach? Przecież jesteś już przy 10 warce a takie rzeczy robisz.... :wallbash:

Straciłem czujność po odczycie... :(

Piwo jest w butelkach od 10.12.2016r.

Chyba spróbuje odgazować patentem z monetą

Link to comment
Share on other sites

Jak można zabutelkować piwo w  sumie po 16 dniach? Przecież jesteś już przy 10 warce a takie rzeczy robisz.... :wallbash:

Jeśli fermentacja dawno się zakończyła (co oczywiście należy sprawdzić), to co w tym złego?

Link to comment
Share on other sites

 

 

Jeśli fermentacja dawno się zakończyła (co oczywiście należy sprawdzić), to co w tym złego?

Jak mogła się dawno zakończyć? Co najmniej 7 dni jest gruba piana na powierzchni, kolejne 5 dni BLG jeszcze schodzi w dół więc policz ile to w sumie trwa, nawet jeśli pokazuje niskie BLG to następny pomiar robisz dopiero po 1-2 dniach, nie wiem po co robić sobie na siłę takie stresy... :eusathink:

Link to comment
Share on other sites

 

Jeśli fermentacja dawno się zakończyła (co oczywiście należy sprawdzić), to co w tym złego?

Jak mogła się dawno zakończyć? Co najmniej 7 dni jest gruba piana na powierzchni, kolejne 5 dni BLG jeszcze schodzi w dół więc policz ile to w sumie trwa, nawet jeśli pokazuje niskie BLG to następny pomiar robisz dopiero po 1-2 dniach, nie wiem po co robić sobie na siłę takie stresy... :eusathink:

 

Chodzi mi o to że uczymy na forum prawidłowych zachowań (kontrola fermentacji na podstawie pomiarów Blg) a później zdziwienie że komuś wyszło, że po 16 dniach butelkuje.

Ja butelkowałem piwo i po 13 dniach, fermentacja była prawidłowa, piwo bez wad, i do tego ani jednego granatu.

 

Nie piję personalnie, po prostu wszystko zależy od wielu czynników i stwierdzenie że 16 dni to za mało to zbytnie uogólnienie. 

Link to comment
Share on other sites

Odczyt z refraktometru nie wskazuje, że było niedoferrmentowane.

Z tym zaciągnięciem to może i tak było...Dwa dni przed butlekowaniem schłodziłem do 10 st i przelałem do kolejnego fermentora.

Wyszło fajnie klarowne...sądziłem, że bedzie ok :facepalm:

 

 

Z ciekawości, jakich drożdży użyłeś?

 

Ja miałem podobny problem - po jakimś miesiącu trzymania piwa w fermentorze spodziewałem się, że co miało opaść to opadło, a tu niespodzianka - w butelkach po kilka mm osadu, i to takiego cholerstwa które nie chce się trzymać kupy, tylko po byle ruchu podnosi się z dna. Nie doceniłem że Mangrove Jack's M03 nie flokulują tak dobrze jak S-04 i mam za swoje :)

 

EDIT: a, widze że napisałeś w pierwszym poście - FM52. Producent podaje flokulację niską/średnią, więc bazując na moim wyżej opisanym problemie trzy razy upewniłbym się że opadły z piwa :)

Edited by paradox
Link to comment
Share on other sites

 

Odczyt z refraktometru nie wskazuje, że było niedoferrmentowane.

Z tym zaciągnięciem to może i tak było...Dwa dni przed butlekowaniem schłodziłem do 10 st i przelałem do kolejnego fermentora.

Wyszło fajnie klarowne...sądziłem, że bedzie ok :facepalm:

 

 

Z ciekawości, jakich drożdży użyłeś?

 

Ja miałem podobny problem - po jakimś miesiącu trzymania piwa w fermentorze spodziewałem się, że co miało opaść to opadło, a tu niespodzianka - w butelkach po kilka mm osadu, i to takiego cholerstwa które nie chce się trzymać kupy, tylko po byle ruchu podnosi się z dna. Nie doceniłem że Mangrove Jack's M03 nie flokulują tak dobrze jak S-04 i mam za swoje :)

 

EDIT: a, widze że napisałeś w pierwszym poście - FM52. Producent podaje flokulację niską/średnią, więc bazując na moim wyżej opisanym problemie trzy razy upewniłbym się że opadły z piwa :)

 

Nie ulega wątpliwości, że się pośpieszyłem. Upewniłem się czy drożdże o opadły, ale dopiero po schłodzeniu do 10 st przed rozlaniem.

I to był błąd... :thumbdown:

Najważniejsze, aby go już więcej nie powtórzyć...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.