Skocz do zawartości

NZPA


redlum

Rekomendowane odpowiedzi

A na zimno nic nie chcesz dać? Chmieliłem kiedyś lekkie piwo amerykańskim chmielem na 0' bez zimnego chmielenia i aromat lekki był, ale po 2-3 miesiącach prawie nic nie zostało.

A co Ci zostanie po 2-3 miesiącach z chmielenia na zimno? tyle samo albo mniej....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

A na zimno nic nie chcesz dać? Chmieliłem kiedyś lekkie piwo amerykańskim chmielem na 0' bez zimnego chmielenia i aromat lekki był, ale po 2-3 miesiącach prawie nic nie zostało.

A co Ci zostanie po 2-3 miesiącach z chmielenia na zimno? tyle samo albo mniej....

 

Raczej nie. Chmieliłem kilka piw na zimno i po tym czasie chmiel nadal dobrze wyczuwalny. Nawet po ponad pół roku chmiel nadal był, słabszy, ale był. Wyraźniejszy niż w piwie bez zimnego chmielenia. No chyba, że mówimy o ilościach symbolicznych, bo ja mam na myśli 70g/20l i więcej.

Edytowane przez kamilg20
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A na zimno nic nie chcesz dać? Chmieliłem kiedyś lekkie piwo amerykańskim chmielem na 0' bez zimnego chmielenia i aromat lekki był, ale po 2-3 miesiącach prawie nic nie zostało.

A co Ci zostanie po 2-3 miesiącach z chmielenia na zimno? tyle samo albo mniej....

 

Raczej nie. Chmieliłem kilka piw na zimno i po tym czasie chmiel nadal dobrze wyczuwalny. Nawet po ponad pół roku chmiel nadal był, słabszy, ale był. Wyraźniejszy niż w piwie bez zimnego chmielenia. No chyba, że mówimy o ilościach symbolicznych, bo ja mam na myśli 70g/20l i więcej.

 

tak czy inaczej chmielenie na zimno było by wskazane, a zacznijmy od tego ze 100 g chmielu to trochę za mało do NZPA .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To nie ma być NZIPA tylko NZPA - słabsza wersja. Przy takiej ilości chmielu jakoś nie chce mi się bawić w chmielenie na zimno. Zrobię tak jak pisałem goryczką i na 0' plus przerwa whirpolowa podczas chłodzenia przy ok 75C.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robiłem kilka dni temu bardzo podobne piwo i sypałem chmiel na 0' i sporo na whirlpool (Motueka i Rakau). Wczoraj zlewałem na cichą - chmielu prawie nie czuć i moim skromnym zdaniem sypanie dużych ilości na gorąco na aromat to marnotrawstwo. 50g bym dał na zimno i miałbym pewność, że chmiel będzie. Ale Twoje piwo i Twoje gusta, rób jak uważasz, masz większe doświadczenie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Parę warek w tył zapomniałem dać chmielu na 0 - więc dałem na cichą na 4 dni. Nie powiem że te piwo było jakoś mocno aromatyczne.

Za to ostatnio robiłem podwójna warke. Jeden fermentor chmielilem na zimno a drugi nie i powiem że różnica była ogromna.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Parę warek w tył zapomniałem dać chmielu na 0 - więc dałem na cichą na 4 dni. Nie powiem że te piwo było jakoś mocno aromatyczne.

Za to ostatnio robiłem podwójna warke. Jeden fermentor chmielilem na zimno a drugi nie i powiem że różnica była ogromna.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Można troszkę dokładniej?Coś się domyślam,ale mogę sie mylić.

 

Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.