Jump to content

NZPA


redlum

Recommended Posts

Witam. Chciałbym zrobić swoje pierwsze New Zealand Pale Ale. Na warke 20l mam 50g Rakau 10.7% i Pacifica 5.5%.

Planuję zasyp 90% pilzneński i 10% pszeniczny. IBU jakie mnie interesuje to ok 30. Chmielic tak jak APA czyli mocniejszy chmiel na goryczke, a resztę na 0?

Link to comment
Share on other sites

A na zimno nic nie chcesz dać? Chmieliłem kiedyś lekkie piwo amerykańskim chmielem na 0' bez zimnego chmielenia i aromat lekki był, ale po 2-3 miesiącach prawie nic nie zostało.

Link to comment
Share on other sites

A na zimno nic nie chcesz dać? Chmieliłem kiedyś lekkie piwo amerykańskim chmielem na 0' bez zimnego chmielenia i aromat lekki był, ale po 2-3 miesiącach prawie nic nie zostało.

A co Ci zostanie po 2-3 miesiącach z chmielenia na zimno? tyle samo albo mniej....

Link to comment
Share on other sites

 

A na zimno nic nie chcesz dać? Chmieliłem kiedyś lekkie piwo amerykańskim chmielem na 0' bez zimnego chmielenia i aromat lekki był, ale po 2-3 miesiącach prawie nic nie zostało.

A co Ci zostanie po 2-3 miesiącach z chmielenia na zimno? tyle samo albo mniej....

 

Raczej nie. Chmieliłem kilka piw na zimno i po tym czasie chmiel nadal dobrze wyczuwalny. Nawet po ponad pół roku chmiel nadal był, słabszy, ale był. Wyraźniejszy niż w piwie bez zimnego chmielenia. No chyba, że mówimy o ilościach symbolicznych, bo ja mam na myśli 70g/20l i więcej.

Edited by kamilg20
Link to comment
Share on other sites

 

 

A na zimno nic nie chcesz dać? Chmieliłem kiedyś lekkie piwo amerykańskim chmielem na 0' bez zimnego chmielenia i aromat lekki był, ale po 2-3 miesiącach prawie nic nie zostało.

A co Ci zostanie po 2-3 miesiącach z chmielenia na zimno? tyle samo albo mniej....

 

Raczej nie. Chmieliłem kilka piw na zimno i po tym czasie chmiel nadal dobrze wyczuwalny. Nawet po ponad pół roku chmiel nadal był, słabszy, ale był. Wyraźniejszy niż w piwie bez zimnego chmielenia. No chyba, że mówimy o ilościach symbolicznych, bo ja mam na myśli 70g/20l i więcej.

 

tak czy inaczej chmielenie na zimno było by wskazane, a zacznijmy od tego ze 100 g chmielu to trochę za mało do NZPA .

Link to comment
Share on other sites

To nie ma być NZIPA tylko NZPA - słabsza wersja. Przy takiej ilości chmielu jakoś nie chce mi się bawić w chmielenie na zimno. Zrobię tak jak pisałem goryczką i na 0' plus przerwa whirpolowa podczas chłodzenia przy ok 75C.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Robiłem kilka dni temu bardzo podobne piwo i sypałem chmiel na 0' i sporo na whirlpool (Motueka i Rakau). Wczoraj zlewałem na cichą - chmielu prawie nie czuć i moim skromnym zdaniem sypanie dużych ilości na gorąco na aromat to marnotrawstwo. 50g bym dał na zimno i miałbym pewność, że chmiel będzie. Ale Twoje piwo i Twoje gusta, rób jak uważasz, masz większe doświadczenie :)

Link to comment
Share on other sites

Parę warek w tył zapomniałem dać chmielu na 0 - więc dałem na cichą na 4 dni. Nie powiem że te piwo było jakoś mocno aromatyczne.

Za to ostatnio robiłem podwójna warke. Jeden fermentor chmielilem na zimno a drugi nie i powiem że różnica była ogromna.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Parę warek w tył zapomniałem dać chmielu na 0 - więc dałem na cichą na 4 dni. Nie powiem że te piwo było jakoś mocno aromatyczne.

Za to ostatnio robiłem podwójna warke. Jeden fermentor chmielilem na zimno a drugi nie i powiem że różnica była ogromna.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Można troszkę dokładniej?Coś się domyślam,ale mogę sie mylić.

 

Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.