redlum Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Witam. Chciałbym zrobić swoje pierwsze New Zealand Pale Ale. Na warke 20l mam 50g Rakau 10.7% i Pacifica 5.5%. Planuję zasyp 90% pilzneński i 10% pszeniczny. IBU jakie mnie interesuje to ok 30. Chmielic tak jak APA czyli mocniejszy chmiel na goryczke, a resztę na 0? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 A na zimno nic nie chcesz dać? Chmieliłem kiedyś lekkie piwo amerykańskim chmielem na 0' bez zimnego chmielenia i aromat lekki był, ale po 2-3 miesiącach prawie nic nie zostało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 21 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 A na zimno nic nie chcesz dać? Chmieliłem kiedyś lekkie piwo amerykańskim chmielem na 0' bez zimnego chmielenia i aromat lekki był, ale po 2-3 miesiącach prawie nic nie zostało. A co Ci zostanie po 2-3 miesiącach z chmielenia na zimno? tyle samo albo mniej.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 (edytowane) A na zimno nic nie chcesz dać? Chmieliłem kiedyś lekkie piwo amerykańskim chmielem na 0' bez zimnego chmielenia i aromat lekki był, ale po 2-3 miesiącach prawie nic nie zostało. A co Ci zostanie po 2-3 miesiącach z chmielenia na zimno? tyle samo albo mniej.... Raczej nie. Chmieliłem kilka piw na zimno i po tym czasie chmiel nadal dobrze wyczuwalny. Nawet po ponad pół roku chmiel nadal był, słabszy, ale był. Wyraźniejszy niż w piwie bez zimnego chmielenia. No chyba, że mówimy o ilościach symbolicznych, bo ja mam na myśli 70g/20l i więcej. Edytowane 21 Stycznia 2017 przez kamilg20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 21 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 A na zimno nic nie chcesz dać? Chmieliłem kiedyś lekkie piwo amerykańskim chmielem na 0' bez zimnego chmielenia i aromat lekki był, ale po 2-3 miesiącach prawie nic nie zostało. A co Ci zostanie po 2-3 miesiącach z chmielenia na zimno? tyle samo albo mniej.... Raczej nie. Chmieliłem kilka piw na zimno i po tym czasie chmiel nadal dobrze wyczuwalny. Nawet po ponad pół roku chmiel nadal był, słabszy, ale był. Wyraźniejszy niż w piwie bez zimnego chmielenia. No chyba, że mówimy o ilościach symbolicznych, bo ja mam na myśli 70g/20l i więcej. tak czy inaczej chmielenie na zimno było by wskazane, a zacznijmy od tego ze 100 g chmielu to trochę za mało do NZPA . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 21 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 To nie ma być NZIPA tylko NZPA - słabsza wersja. Przy takiej ilości chmielu jakoś nie chce mi się bawić w chmielenie na zimno. Zrobię tak jak pisałem goryczką i na 0' plus przerwa whirpolowa podczas chłodzenia przy ok 75C. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Robiłem kilka dni temu bardzo podobne piwo i sypałem chmiel na 0' i sporo na whirlpool (Motueka i Rakau). Wczoraj zlewałem na cichą - chmielu prawie nie czuć i moim skromnym zdaniem sypanie dużych ilości na gorąco na aromat to marnotrawstwo. 50g bym dał na zimno i miałbym pewność, że chmiel będzie. Ale Twoje piwo i Twoje gusta, rób jak uważasz, masz większe doświadczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 22 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Parę warek w tył zapomniałem dać chmielu na 0 - więc dałem na cichą na 4 dni. Nie powiem że te piwo było jakoś mocno aromatyczne. Za to ostatnio robiłem podwójna warke. Jeden fermentor chmielilem na zimno a drugi nie i powiem że różnica była ogromna. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Parę warek w tył zapomniałem dać chmielu na 0 - więc dałem na cichą na 4 dni. Nie powiem że te piwo było jakoś mocno aromatyczne. Za to ostatnio robiłem podwójna warke. Jeden fermentor chmielilem na zimno a drugi nie i powiem że różnica była ogromna. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Można troszkę dokładniej?Coś się domyślam,ale mogę sie mylić. Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raban19 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 U mnie półroczne Pale Ale, 50g Citry było na cichej i aromat cały czas wyczuwalny. Wiadomo, że nie tak jak było 4-8 tygodniach ale nadal jest ok. Także ja tam polecam chmielenie na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się