roberto_g Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Cześć, Mam następujący temat/rozterkę dot. Temperatury fermentacji (górnej fermentacji). Do tej pory fermentowałem w domu, próbując zbijać obkładaniem PET’ami temperaturę z 22‘C do 19-20‘C. Coś tam się udawało, ale szału nie było, o 18‘C można było pomarzyć. Pomysł jest taki: Mam w garażu lodówkę do celów piwowarskich. Mogę w niej umieścić fermentory (dwa pionowo) i sterując kablem grzewczym podnieść temperaturę wewnątrz z 6’C do 18’C. Lodówka będzie oczywiście odłączona od zasilania, będzie tylko działać jako szczelny pojemnik na fermentory, podtrzymujący ciepło. Grzać będzie wymieniony wyżej kabel grzewczy (albo coś podobnego). Dylemat jest następujący: Czy utrzymam podobną temperaturę w obu fermentorach? Czy nie będzie tak, że ciepło pójdzie do góry i górny fermentor bedzie miał 20’C, a dolny np. 17’C? Nie byloby pewnie takiego problemu gdyby fermentory były w otwartej przestrzeni, luzem w garażu jeden na drugim. Ale w zamkniętym ogrzewanym pojemniku to się obawiam czy ciepło nie pójdzie do góry... Pozdrawiam, Robertus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 (edytowane) mogą być jak podłoga jest zimna albo podgrzewana Edytowane 23 Stycznia 2017 przez Gawon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 23 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 (edytowane) Nie, nie, fermentory będą stać w lodówce, na dodatek dodam coś tam pod spód dolnego fermentora, np, deskę czy styropian. Jednakże boję, się czy podgrzewanie grzałką w lodówce nie spowoduje gromadzenia ciepła na górze – bez dodatkowej cyrkulacji. Edytowane 23 Stycznia 2017 przez roberto_g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 (edytowane) Zastosować możesz wentylator komputerowy do mieszania powietrza. To dość proste i tanie rozwiązanie. Edytowane 23 Stycznia 2017 przez ras13 roberto_g i pan_czarny 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 23 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Zastosować możesz wentylator komputerowy do mieszania powietrza. To dość proste i tanie rozwiązanie. Hmm, nawet mam taki wentylator, tylko musiałbym pokombinować nad zasilaniem, bo nie wiem czy jest sens walczyć z całym zasilaczem od komputera, który jest dość duży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Prawa fizyki powodują że zawsze czym wyżej w pomieszczeniu tym ciepłej. No chyba że masz jakieś wiatraki. Przerabialem ten temat na forum budowlanym murator i nawet było parę niedowiarkow co mierzył temperaturę na paru wysokościach i potwierdzili to stwierdzenie. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka roberto_g 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Zasilacz nastawny/ regulowany 1,5-12 V da radę. Tego typu: http://www.anprel.sklep.pl/galerie/z/zasilacz-regulowany-lext_5474_k.jpg roberto_g 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 23 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Prawa fizyki powodują że zawsze czym wyżej w pomieszczeniu tym ciepłej. No chyba że masz jakieś wiatraki. Przerabialem ten temat na forum budowlanym murator i nawet było parę niedowiarkow co mierzył temperaturę na paru wysokościach i potwierdzili to stwierdzenie. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Zgadza się. Pytanie o ile cieplej, czy to będzie 1-2 stopnie różnucy czy może 4-5... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 4-5 na pewno nie. Jak masz czas i chęci to przetestuj na wodzie. Wiatraczek na pewno wspomoże równomierne rozprowadzanie ciepła. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka roberto_g 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 24 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Przemyślałem i i zrobię wiatraczek. Dodatkowy problem do rozwiązania: Czy może stać jeden fermentor na drugim podczas fermentacji? Czy gazy bez problemu się wydostaną z tego dolnego, gdy będzie nacisk górnego? Fakt, że górny będzie lżejszy, tak może max. 12 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Czy gazy bez problemu się wydostaną z tego dolnego, gdy będzie nacisk górnego? Jeżeli masz idealnie szczelne wieko fermentora... To będę nieziemsko zdumiony, że takie zdobyłeś. A jeśli nawet jest bardzo szczelne i ciśnienie wewnątrz fermentora będzie się kumulować - zawsze można rozszczelnić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 a masz możliwość lekko przesunąć jedno wiadro względem drugiego? jeżeli tak - wywierć dziurkę na bulk-rurkę z boku pokrywy i temat z głowy Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 24 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 a masz możliwość lekko przesunąć jedno wiadro względem drugiego? jeżeli tak - wywierć dziurkę na bulk-rurkę z boku pokrywy i temat z głowy Tylko, że górne wiadro odkształcałoby pokrywę. A więc przy późniejszym podnoszeniu górnego wiadra w dolnym pokrywa by się prostowała. W wyniku tego stworzyłoby się podciśnienie w dolnym i cała zawartość bulk-rurki znalazłaby się w fermentorze ;-) Ostatnio fermentowałem bez rurek i jakoś działało. Zawsze trochę się bałem, żeby nie zassać do środka wody z rurki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 a masz możliwość lekko przesunąć jedno wiadro względem drugiego? jeżeli tak - wywierć dziurkę na bulk-rurkę z boku pokrywy i temat z głowy Tylko, że górne wiadro odkształcałoby pokrywę. A więc przy późniejszym podnoszeniu górnego wiadra w dolnym pokrywa by się prostowała. W wyniku tego stworzyłoby się podciśnienie w dolnym i cała zawartość bulk-rurki znalazłaby się w fermentorze ;-) Ostatnio fermentowałem bez rurek i jakoś działało. Zawsze trochę się bałem, żeby nie zassać do środka wody z rurki... A jaki to problem, wyjąć na chwilę rurkę z dolnego? Z górnego też musisz wyjąć rurkę, żeby nie zassało przy przenoszeniu. Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 24 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 a masz możliwość lekko przesunąć jedno wiadro względem drugiego? jeżeli tak - wywierć dziurkę na bulk-rurkę z boku pokrywy i temat z głowy Tylko, że górne wiadro odkształcałoby pokrywę. A więc przy późniejszym podnoszeniu górnego wiadra w dolnym pokrywa by się prostowała. W wyniku tego stworzyłoby się podciśnienie w dolnym i cała zawartość bulk-rurki znalazłaby się w fermentorze ;-) Ostatnio fermentowałem bez rurek i jakoś działało. Zawsze trochę się bałem, żeby nie zassać do środka wody z rurki... A jaki to problem, wyjąć na chwilę rurkę z dolnego? Z górnego też musisz wyjąć rurkę, żeby nie zassało przy przenoszeniu. Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru W sumie to masz rację ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 A musisz lać wodę do rurki?, wystarczy zatkać ją watą, dodatkowo można prysnąć na nią środka dezynfekującego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi