Jump to content

Dwa fermentory jeden na drugim, czy są różnice temperatur?


Recommended Posts

Cześć,

Mam następujący temat/rozterkę dot. Temperatury fermentacji (górnej fermentacji).

 

Do tej pory fermentowałem w domu, próbując zbijać obkładaniem PET’ami temperaturę z 22‘C do 19-20‘C. Coś tam się udawało, ale szału nie było, o 18‘C można było pomarzyć.

 

Pomysł jest taki:

Mam w garażu lodówkę do celów piwowarskich.

Mogę w niej umieścić fermentory (dwa pionowo) i sterując kablem grzewczym podnieść temperaturę wewnątrz z 6’C do 18’C.

Lodówka będzie oczywiście odłączona od zasilania, będzie tylko działać jako szczelny pojemnik na fermentory, podtrzymujący ciepło. Grzać będzie wymieniony wyżej kabel grzewczy (albo coś podobnego).

 

Dylemat jest następujący:

Czy utrzymam podobną temperaturę w obu fermentorach?

Czy nie będzie tak, że ciepło pójdzie do góry i górny fermentor bedzie miał 20’C, a dolny np. 17’C?

 

 

Nie byloby pewnie takiego problemu gdyby fermentory były w otwartej przestrzeni, luzem w garażu jeden na drugim.

Ale w zamkniętym ogrzewanym pojemniku to się obawiam czy ciepło nie pójdzie do góry...

 

 

Pozdrawiam,

Robertus

Link to comment
Share on other sites

Nie, nie, fermentory będą stać w lodówce, na dodatek dodam coś tam pod spód dolnego fermentora, np, deskę czy styropian.

Jednakże boję, się czy podgrzewanie grzałką w lodówce nie spowoduje gromadzenia ciepła na górze – bez dodatkowej cyrkulacji.

Edited by roberto_g
Link to comment
Share on other sites

Zastosować możesz wentylator komputerowy do mieszania powietrza. To dość proste i tanie rozwiązanie.

 

Hmm, nawet mam taki wentylator, tylko musiałbym pokombinować nad zasilaniem, bo nie wiem czy jest sens walczyć z całym zasilaczem od komputera, który jest dość duży.

Link to comment
Share on other sites

Prawa fizyki powodują że zawsze czym wyżej w pomieszczeniu tym ciepłej. No chyba że masz jakieś wiatraki.

Przerabialem ten temat na forum budowlanym murator i nawet było parę niedowiarkow co mierzył temperaturę na paru wysokościach i potwierdzili to stwierdzenie.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Prawa fizyki powodują że zawsze czym wyżej w pomieszczeniu tym ciepłej. No chyba że masz jakieś wiatraki.

Przerabialem ten temat na forum budowlanym murator i nawet było parę niedowiarkow co mierzył temperaturę na paru wysokościach i potwierdzili to stwierdzenie.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

 

Zgadza się.

Pytanie o ile cieplej, czy to będzie 1-2 stopnie różnucy czy może 4-5...

Link to comment
Share on other sites

Przemyślałem i i zrobię wiatraczek.

 

Dodatkowy problem do rozwiązania:

Czy może stać jeden fermentor na drugim podczas fermentacji?

Czy gazy bez problemu się wydostaną z tego dolnego, gdy będzie nacisk górnego? Fakt, że górny będzie lżejszy, tak może max. 12 litrów.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Czy gazy bez problemu się wydostaną z tego dolnego, gdy będzie nacisk górnego?

 

Jeżeli masz idealnie szczelne wieko fermentora... To będę nieziemsko zdumiony, że takie zdobyłeś. A jeśli nawet jest bardzo szczelne i ciśnienie wewnątrz fermentora będzie się kumulować - zawsze można rozszczelnić ;)

Link to comment
Share on other sites

a masz możliwość lekko przesunąć jedno wiadro względem drugiego? jeżeli tak - wywierć dziurkę na bulk-rurkę z boku pokrywy i temat z głowy

 

Tylko, że górne wiadro odkształcałoby pokrywę. A więc przy późniejszym podnoszeniu górnego wiadra w dolnym pokrywa by się prostowała. W wyniku tego stworzyłoby się podciśnienie w dolnym i cała zawartość bulk-rurki znalazłaby się w fermentorze ;-)

Ostatnio fermentowałem bez rurek i jakoś działało. Zawsze trochę się bałem, żeby nie zassać do środka wody z rurki...

Link to comment
Share on other sites

 

a masz możliwość lekko przesunąć jedno wiadro względem drugiego? jeżeli tak - wywierć dziurkę na bulk-rurkę z boku pokrywy i temat z głowy

Tylko, że górne wiadro odkształcałoby pokrywę. A więc przy późniejszym podnoszeniu górnego wiadra w dolnym pokrywa by się prostowała. W wyniku tego stworzyłoby się podciśnienie w dolnym i cała zawartość bulk-rurki znalazłaby się w fermentorze ;-)

Ostatnio fermentowałem bez rurek i jakoś działało. Zawsze trochę się bałem, żeby nie zassać do środka wody z rurki...

A jaki to problem, wyjąć na chwilę rurkę z dolnego? Z górnego też musisz wyjąć rurkę, żeby nie zassało przy przenoszeniu.

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

Link to comment
Share on other sites

 

 

a masz możliwość lekko przesunąć jedno wiadro względem drugiego? jeżeli tak - wywierć dziurkę na bulk-rurkę z boku pokrywy i temat z głowy

Tylko, że górne wiadro odkształcałoby pokrywę. A więc przy późniejszym podnoszeniu górnego wiadra w dolnym pokrywa by się prostowała. W wyniku tego stworzyłoby się podciśnienie w dolnym i cała zawartość bulk-rurki znalazłaby się w fermentorze ;-)

Ostatnio fermentowałem bez rurek i jakoś działało. Zawsze trochę się bałem, żeby nie zassać do środka wody z rurki...

A jaki to problem, wyjąć na chwilę rurkę z dolnego? Z górnego też musisz wyjąć rurkę, żeby nie zassało przy przenoszeniu.

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

 

W sumie to masz rację ;-)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.