Katharsis Posted January 24, 2017 Share Posted January 24, 2017 Witajcie, Postanowiłem wymacerować mieloną kawę i laskę wanilii w alkoholu. Rozcieńczyłem spirytus do 30% i zalałem składniki. Planuję to przefiltrować i dodać do stouta przed rozlewem. Z wanilią już tak robiłem i efekt był bardzo dobry. Pytanie jest takie: czy z kawy po tygodniu czy nawet dwóch tygodniach macerowania w temperaturze pokojowej nie zaczną przechodzić jakieś niefajne garbniki i nadmiar kwaśności? Próbował ktoś takich sposobów z kawą? Link to comment Share on other sites More sharing options...
unknown000 Posted January 24, 2017 Share Posted January 24, 2017 Nie miałem akurat doświadczeń z kawą, ale macerowałem śrutę kakaową z płatkami dębowymi ok dwóch tygodni, przed dodaniem do piwa na cichą i mam pewien posmak w piwie który mi się nie podoba. Próbowałem piwa przy zlewaniu na cichą i nie było tego problemu. Z wanilią już tak robiłem i efekt był bardzo dobry. Zdradzisz jak robiłeś, ile i na ile piwa ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted January 24, 2017 Share Posted January 24, 2017 Akurat ja macerowałem kawę w alkoholu robiąc nalewkę kawową, całe ziarna, gdzieś z miesiąc, nalewka wyszła dobra, chociaż nalewka to nalewka, więc nie wiem czy to można aż tak bezpośrednio przełożyć na dodatek do piwa. Jak masz mieloną, to na pewno ekstrakcja pójdzie szybko, wg mnie kilka dni to max. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Katharsis Posted January 24, 2017 Author Share Posted January 24, 2017 Zdradzisz jak robiłeś, ile i na ile piwa ? Na standardowe 20 litrów milk stouta 1 laska poszła. Oczywiście pestki wydłubane a sama laska posiekana. Zalana odrobiną białego rumu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted January 24, 2017 Share Posted January 24, 2017 i że niby ta jedna laska wanilii efekt był bardzo dobry ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Katharsis Posted January 24, 2017 Author Share Posted January 24, 2017 i że niby ta jedna laska wanilii efekt był bardzo dobry ? Pytanie jakiej użyjesz. Są lepsze i gorsze, większe i mniejsze, świeższe i starsze. Z resztą nie mówię o trzaśnięciu w ryj aromatem wanilii zaraz po otwarciu butelki, tylko o przyjemnym dodatku do reszty aromatów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
unknown000 Posted January 25, 2017 Share Posted January 25, 2017 Ale jest to wyczuwalny aromat czy trzeba go szukać i jak ktoś nie wie że była tam wanilia to nie znajdzie ? BrewDog w jednym swoim staucie z wanilią zaleca 10 pałeczek na 20 L Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted January 25, 2017 Share Posted January 25, 2017 (edited) Macerowałem całe ziarna kawy wraz z wanilią w whisky. Efekt powalający. Nie ma sensu mielić kawy! Wrzucamy na cichą całe ziarna! Uprzednio macerowane oczywiśćie. Nie musi to być spirol czy ordynarna wóda. Proponuję zabawę z bardziej wymagającymi trunkami jak burbon, koniak, brandy Edited January 25, 2017 by mat Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wilczur Posted January 25, 2017 Share Posted January 25, 2017 Macerowałem całe ziarna kawy wraz z wanilią w whisky. Efekt powalający. Jak taki dobry efekt, to napisz jeszcze jakie ilości dodawałeś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted January 26, 2017 Share Posted January 26, 2017 250g kawy, 500 ml Jim Beam oraz dwie laski wanilii. Wilczur 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 28, 2017 Share Posted January 28, 2017 250g kawy, 500 ml Jim Beam oraz dwie laski wanilii.Pół litra burbona? To alkohol w piwie podwoiles, a wanilia była zbędna bo burbon sam w sobie jest bardzo waniliowy. Nie czuję się przekonany, wolałbym osobno wypić piwo a osobno jimbeama. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wilczur Posted January 28, 2017 Share Posted January 28, 2017 Pół litra burbona? To alkohol w piwie podwoiles Co? Bzdura kompletna, jeżeli mówimy o 20 litrach piwa to nawet te pół litra podniosło alkohol o niecały 1%. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted January 28, 2017 Share Posted January 28, 2017 250g kawy, 500 ml Jim Beam oraz dwie laski wanilii.Pół litra burbona? To alkohol w piwie podwoiles, a wanilia była zbędna bo burbon sam w sobie jest bardzo waniliowy. Nie czuję się przekonany, wolałbym osobno wypić piwo a osobno jimbeama. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Tak, bourbon i bourbon z laskami wanilii na pewno smakuje i pachnie tak samo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
unknown000 Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 Kurde pół litra do macerowania, na bogatości Skoro wanilia jest sporna to jak aromat i smak kawy w piwie ? Piłeś już ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted January 31, 2017 Share Posted January 31, 2017 ja moczyłem 3 duże laski naprawdę dobrej jakościowo wanilii w ok 50ml alko, oczywiście rozdrobniona i w 22l stout była wyczuwalna powiedzmy w 50% tego co bym chciał, dużo zależy od piwa jak będzie odbierana ale że by 3 dały dobry efekt, im więcej ciemnych słodów tym bardziej zanika Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now