Jump to content

Macerowanie kawy w alkoholu.


Katharsis

Recommended Posts

Witajcie,

Postanowiłem wymacerować mieloną kawę i laskę wanilii w alkoholu. Rozcieńczyłem spirytus do 30% i zalałem składniki. Planuję to przefiltrować i dodać do stouta przed rozlewem. Z wanilią już tak robiłem i efekt był bardzo dobry. 

 

Pytanie jest takie: czy z kawy po tygodniu czy nawet dwóch tygodniach macerowania w temperaturze pokojowej nie zaczną przechodzić jakieś niefajne garbniki i nadmiar kwaśności?

Próbował ktoś takich sposobów z kawą?

Link to comment
Share on other sites

Nie miałem akurat doświadczeń z kawą, ale macerowałem śrutę kakaową z płatkami dębowymi ok dwóch tygodni, przed dodaniem do piwa na cichą i mam pewien posmak w piwie który mi się nie podoba. Próbowałem piwa przy zlewaniu na cichą i nie było tego problemu. 
 

Z wanilią już tak robiłem i efekt był bardzo dobry.

Zdradzisz jak robiłeś, ile i na ile piwa ?

Link to comment
Share on other sites

Akurat ja macerowałem kawę w alkoholu robiąc nalewkę kawową, całe ziarna, gdzieś z miesiąc, nalewka wyszła dobra, chociaż nalewka to nalewka, więc nie wiem czy to można aż tak bezpośrednio przełożyć na dodatek do piwa.

Jak masz mieloną, to na pewno ekstrakcja pójdzie szybko, wg mnie kilka dni to max.

Link to comment
Share on other sites

i że niby ta jedna laska wanilii

 

efekt był bardzo dobry

?

Pytanie jakiej użyjesz. Są lepsze i gorsze, większe i mniejsze, świeższe i starsze. Z resztą nie mówię o trzaśnięciu w ryj aromatem wanilii zaraz po otwarciu butelki, tylko o przyjemnym dodatku do reszty aromatów. ;)

Link to comment
Share on other sites

Ale jest to wyczuwalny aromat czy trzeba go szukać i jak ktoś nie wie że była tam wanilia to nie znajdzie ?

BrewDog w jednym swoim staucie z wanilią zaleca 10 pałeczek na 20 L

Link to comment
Share on other sites

Macerowałem całe ziarna kawy wraz z wanilią w whisky. Efekt powalający. Nie ma sensu mielić kawy! Wrzucamy na cichą całe ziarna! Uprzednio macerowane oczywiśćie. Nie musi to być spirol czy ordynarna wóda. Proponuję zabawę z bardziej wymagającymi trunkami jak burbon, koniak, brandy :)

Edited by mat
Link to comment
Share on other sites

250g kawy, 500 ml Jim Beam oraz dwie laski wanilii.

Pół litra burbona? To alkohol w piwie podwoiles, a wanilia była zbędna bo burbon sam w sobie jest bardzo waniliowy. Nie czuję się przekonany, wolałbym osobno wypić piwo a osobno jimbeama.

 

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

 

250g kawy, 500 ml Jim Beam oraz dwie laski wanilii.

Pół litra burbona? To alkohol w piwie podwoiles, a wanilia była zbędna bo burbon sam w sobie jest bardzo waniliowy. Nie czuję się przekonany, wolałbym osobno wypić piwo a osobno jimbeama.

 

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

 

Tak, bourbon i bourbon z laskami wanilii na pewno smakuje i pachnie tak samo. 

Link to comment
Share on other sites

ja moczyłem 3 duże laski naprawdę dobrej jakościowo wanilii w ok 50ml alko, oczywiście rozdrobniona i w 22l stout była wyczuwalna powiedzmy w 50% tego co bym chciał, dużo zależy od piwa jak będzie odbierana ale że by 3 dały dobry efekt, im więcej ciemnych słodów tym bardziej zanika

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.