Katharsis Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Witajcie, Postanowiłem wymacerować mieloną kawę i laskę wanilii w alkoholu. Rozcieńczyłem spirytus do 30% i zalałem składniki. Planuję to przefiltrować i dodać do stouta przed rozlewem. Z wanilią już tak robiłem i efekt był bardzo dobry. Pytanie jest takie: czy z kawy po tygodniu czy nawet dwóch tygodniach macerowania w temperaturze pokojowej nie zaczną przechodzić jakieś niefajne garbniki i nadmiar kwaśności? Próbował ktoś takich sposobów z kawą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Nie miałem akurat doświadczeń z kawą, ale macerowałem śrutę kakaową z płatkami dębowymi ok dwóch tygodni, przed dodaniem do piwa na cichą i mam pewien posmak w piwie który mi się nie podoba. Próbowałem piwa przy zlewaniu na cichą i nie było tego problemu. Z wanilią już tak robiłem i efekt był bardzo dobry. Zdradzisz jak robiłeś, ile i na ile piwa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Akurat ja macerowałem kawę w alkoholu robiąc nalewkę kawową, całe ziarna, gdzieś z miesiąc, nalewka wyszła dobra, chociaż nalewka to nalewka, więc nie wiem czy to można aż tak bezpośrednio przełożyć na dodatek do piwa. Jak masz mieloną, to na pewno ekstrakcja pójdzie szybko, wg mnie kilka dni to max. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katharsis Opublikowano 24 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zdradzisz jak robiłeś, ile i na ile piwa ? Na standardowe 20 litrów milk stouta 1 laska poszła. Oczywiście pestki wydłubane a sama laska posiekana. Zalana odrobiną białego rumu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 i że niby ta jedna laska wanilii efekt był bardzo dobry ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katharsis Opublikowano 24 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 i że niby ta jedna laska wanilii efekt był bardzo dobry ? Pytanie jakiej użyjesz. Są lepsze i gorsze, większe i mniejsze, świeższe i starsze. Z resztą nie mówię o trzaśnięciu w ryj aromatem wanilii zaraz po otwarciu butelki, tylko o przyjemnym dodatku do reszty aromatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Ale jest to wyczuwalny aromat czy trzeba go szukać i jak ktoś nie wie że była tam wanilia to nie znajdzie ? BrewDog w jednym swoim staucie z wanilią zaleca 10 pałeczek na 20 L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 (edytowane) Macerowałem całe ziarna kawy wraz z wanilią w whisky. Efekt powalający. Nie ma sensu mielić kawy! Wrzucamy na cichą całe ziarna! Uprzednio macerowane oczywiśćie. Nie musi to być spirol czy ordynarna wóda. Proponuję zabawę z bardziej wymagającymi trunkami jak burbon, koniak, brandy Edytowane 25 Stycznia 2017 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczur Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Macerowałem całe ziarna kawy wraz z wanilią w whisky. Efekt powalający. Jak taki dobry efekt, to napisz jeszcze jakie ilości dodawałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 250g kawy, 500 ml Jim Beam oraz dwie laski wanilii. Wilczur 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 250g kawy, 500 ml Jim Beam oraz dwie laski wanilii.Pół litra burbona? To alkohol w piwie podwoiles, a wanilia była zbędna bo burbon sam w sobie jest bardzo waniliowy. Nie czuję się przekonany, wolałbym osobno wypić piwo a osobno jimbeama. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczur Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Pół litra burbona? To alkohol w piwie podwoiles Co? Bzdura kompletna, jeżeli mówimy o 20 litrach piwa to nawet te pół litra podniosło alkohol o niecały 1%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 250g kawy, 500 ml Jim Beam oraz dwie laski wanilii.Pół litra burbona? To alkohol w piwie podwoiles, a wanilia była zbędna bo burbon sam w sobie jest bardzo waniliowy. Nie czuję się przekonany, wolałbym osobno wypić piwo a osobno jimbeama. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Tak, bourbon i bourbon z laskami wanilii na pewno smakuje i pachnie tak samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Kurde pół litra do macerowania, na bogatości Skoro wanilia jest sporna to jak aromat i smak kawy w piwie ? Piłeś już ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 ja moczyłem 3 duże laski naprawdę dobrej jakościowo wanilii w ok 50ml alko, oczywiście rozdrobniona i w 22l stout była wyczuwalna powiedzmy w 50% tego co bym chciał, dużo zależy od piwa jak będzie odbierana ale że by 3 dały dobry efekt, im więcej ciemnych słodów tym bardziej zanika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się