dzogan Posted January 25, 2017 Share Posted January 25, 2017 (edited) Temat stary jak świat, chodzi o przyciemnienie koloru piwa bez dodawania aromatów i posmaków palonych. Chyba za dużo (albo za mało) się na ten temat naczytałem, bo mam teraz mętlik w głowie i stąd urodziło się kilka pytań: 1. Czy użyć Carafa I czy pszenicy prażonej? To akurat jest w sklepie, w którym się zaopatruję. Nie wiem czy dobrze kombinuję, ale skoro pszenica nie ma plewy i ma ciemniejszy kolor lepiej się do tego zadania zda.Być może lepiej pójść w koszta i zamówić coś innego w inny sklepie? 2. Kiedy zastosować słód? Wrzucić go na ostatnie 5 minut ostatniej przerwy, na pierwsza minutę mash-out'u, dopiero do wysładzania czy też bezpieczniej go ekstrahować zimną wodą i dodać do wysładzania sama wodę? 3. Czy bezpiecznie jest użyć w zasypie maksymalnie 5% słodów palonych? 4. Czy niezależnie od momentu zastosowania słodu palonego uzyskamy mniej więcej taką samą skuteczność zabarwienia piwa? Edited January 25, 2017 by dzogan Link to comment Share on other sites More sharing options...
unknown000 Posted January 25, 2017 Share Posted January 25, 2017 (edited) 1. Czy użyć Carafa I czy pszenicy prażonej? To akurat jest w sklepie, w którym się zaopatruję. Nie wiem czy dobrze kombinuję, ale skoro pszenica nie ma plewy i ma ciemniejszy kolor lepiej się do tego zadania zda.Być może lepiej pójść w koszta i zamówić coś innego w inny sklepie? Carafa I ale w wersji Special która nie posiada łuski daje nuty kawy, kakao i czekolady ale bez aromatów palonych. 2. Kiedy zastosować słód? Wrzucić go na ostatnie 5 minut ostatniej przerwy, na pierwsza minutę mash-out'u, dopiero do wysładzania czy też bezpieczniej go ekstrahować zimną wodą i dodać do wysładzania sama wodę? Ja zawsze wrzucam na ostatnie 10 minut ostatniej przerwy jak mam osobno a jak mam śrutowane razem wszystko to na całe zacieranie. Ciemne słody nie wnoszą enzymów wiec możesz je dodać na 5-10 minut ostatniej przerwy. Nie próbowałem innych propozycji które sugerujesz. 3. Czy bezpiecznie jest użyć w zasypie maksymalnie 5% słodów palonych? Czego się obawiasz ? Edited January 25, 2017 by unknown000 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted January 25, 2017 Share Posted January 25, 2017 Ciemne słody nie wnoszą enzymów wiec możesz je dodać na 5-10 minut ostatniej przerwy. Wytłumacz proszę, jaki to ma związek ze sobą? Wg mnie to są jakieś bzdury, a Ty z takim przekonaniem doradzasz, że ktoś gotów w nie uwierzyć Link to comment Share on other sites More sharing options...
unknown000 Posted January 25, 2017 Share Posted January 25, 2017 Strzegom nie słoduje ciemnych słodów wiec ciemne słody nie oddają enzymów same w sobie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzogan Posted January 25, 2017 Author Share Posted January 25, 2017 . Czy bezpiecznie jest użyć w zasypie maksymalnie 5% słodów palonych? Czego się obawiasz ? Może źle zrozumiałem, iż użycie większej ilości wprowadzi aromaty palone bez względu na czas dodania słodu palonego. Carafa I ale w wersji Special która nie posiada łuski daje nuty kawy, kakao i czekolady ale bez aromatów palonych. Pszenica też nie posiada łuski (czyli plewy) czy wpłynie podobnie jak carafa I special? Link to comment Share on other sites More sharing options...
koval_blazej Posted January 25, 2017 Share Posted January 25, 2017 Strzegom nie słoduje ciemnych słodów wiec ciemne słody nie oddają enzymów same w sobie. Jeśli to słody, to są słodowane. Palone nie maja skrobi (bo się spaliła) i to dlatego można je dodawać na koniec zacierania. Karmelowe też nie są aktywne enzymatycznie a jakoś dodaje się je na początku. Enethion and marek- 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
łysy ĄĘ Posted January 25, 2017 Share Posted January 25, 2017 A czy późne dodawanie palonych nie ma związku z próbami jodowymi? Że tak spytam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Enethion Posted January 25, 2017 Share Posted January 25, 2017 Też Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts