dzogan Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 (edytowane) Temat stary jak świat, chodzi o przyciemnienie koloru piwa bez dodawania aromatów i posmaków palonych. Chyba za dużo (albo za mało) się na ten temat naczytałem, bo mam teraz mętlik w głowie i stąd urodziło się kilka pytań: 1. Czy użyć Carafa I czy pszenicy prażonej? To akurat jest w sklepie, w którym się zaopatruję. Nie wiem czy dobrze kombinuję, ale skoro pszenica nie ma plewy i ma ciemniejszy kolor lepiej się do tego zadania zda.Być może lepiej pójść w koszta i zamówić coś innego w inny sklepie? 2. Kiedy zastosować słód? Wrzucić go na ostatnie 5 minut ostatniej przerwy, na pierwsza minutę mash-out'u, dopiero do wysładzania czy też bezpieczniej go ekstrahować zimną wodą i dodać do wysładzania sama wodę? 3. Czy bezpiecznie jest użyć w zasypie maksymalnie 5% słodów palonych? 4. Czy niezależnie od momentu zastosowania słodu palonego uzyskamy mniej więcej taką samą skuteczność zabarwienia piwa? Edytowane 25 Stycznia 2017 przez dzogan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 (edytowane) 1. Czy użyć Carafa I czy pszenicy prażonej? To akurat jest w sklepie, w którym się zaopatruję. Nie wiem czy dobrze kombinuję, ale skoro pszenica nie ma plewy i ma ciemniejszy kolor lepiej się do tego zadania zda.Być może lepiej pójść w koszta i zamówić coś innego w inny sklepie? Carafa I ale w wersji Special która nie posiada łuski daje nuty kawy, kakao i czekolady ale bez aromatów palonych. 2. Kiedy zastosować słód? Wrzucić go na ostatnie 5 minut ostatniej przerwy, na pierwsza minutę mash-out'u, dopiero do wysładzania czy też bezpieczniej go ekstrahować zimną wodą i dodać do wysładzania sama wodę? Ja zawsze wrzucam na ostatnie 10 minut ostatniej przerwy jak mam osobno a jak mam śrutowane razem wszystko to na całe zacieranie. Ciemne słody nie wnoszą enzymów wiec możesz je dodać na 5-10 minut ostatniej przerwy. Nie próbowałem innych propozycji które sugerujesz. 3. Czy bezpiecznie jest użyć w zasypie maksymalnie 5% słodów palonych? Czego się obawiasz ? Edytowane 25 Stycznia 2017 przez unknown000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Ciemne słody nie wnoszą enzymów wiec możesz je dodać na 5-10 minut ostatniej przerwy. Wytłumacz proszę, jaki to ma związek ze sobą? Wg mnie to są jakieś bzdury, a Ty z takim przekonaniem doradzasz, że ktoś gotów w nie uwierzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Strzegom nie słoduje ciemnych słodów wiec ciemne słody nie oddają enzymów same w sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzogan Opublikowano 25 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 . Czy bezpiecznie jest użyć w zasypie maksymalnie 5% słodów palonych? Czego się obawiasz ? Może źle zrozumiałem, iż użycie większej ilości wprowadzi aromaty palone bez względu na czas dodania słodu palonego. Carafa I ale w wersji Special która nie posiada łuski daje nuty kawy, kakao i czekolady ale bez aromatów palonych. Pszenica też nie posiada łuski (czyli plewy) czy wpłynie podobnie jak carafa I special? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Strzegom nie słoduje ciemnych słodów wiec ciemne słody nie oddają enzymów same w sobie. Jeśli to słody, to są słodowane. Palone nie maja skrobi (bo się spaliła) i to dlatego można je dodawać na koniec zacierania. Karmelowe też nie są aktywne enzymatycznie a jakoś dodaje się je na początku. Enethion i marek- 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 A czy późne dodawanie palonych nie ma związku z próbami jodowymi? Że tak spytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Też Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się