Jump to content

Piwo nie nagazowało się


Recommended Posts

Mam niestety problem 3 ostatnimi warkami.
Posłuchałem kolegę z pracy on dopiero 1 warkę ma na swoim koncie ale dużo czyta.
I zostawiłem fermentor na strychu gdzie temperatura zeszła poniżej 10 stopni warki zeszły rożnie 2 3 5 blg.
Problem jest taki że wszystkie butelki które otwarłem są bez gazu.

Podczas butelkowania dodałem cukier [ środkowa miarka] stało 3 dni w temperaturze powyżej 15 stopni,

teraz jest w piwnicy około 5 stopni.

Pierwsze  z tych 3 piw było butelkowane 14.12.2016.

W smaku piwo jest dobre.Taki napój alkoholowy nie gazowany.
Jestem ciekaw komentarzy.

Link to comment
Share on other sites

Środkowa miarka tzn ile było tego cukru? Jeżeli są kalkulatory i to proste to trochę bez sensu sypać na refermentację wg jakichś dziwnych miarek moim zdaniem. Chociaż jak widze to nie twoja pierwsza warka więc wcześniej się chyba udawało. Cukier napewno się rozpuścił w butelce?

Edited by krisangel
Link to comment
Share on other sites

Mam niestety problem 3 ostatnimi warkami.

Posłuchałem kolegę z pracy on dopiero 1 warkę ma na swoim koncie ale dużo czyta.

I zostawiłem fermentor na strychu gdzie temperatura zeszła poniżej 10 stopni warki zeszły rożnie 2 3 5 blg.

Problem jest taki że wszystkie butelki które otwarłem są bez gazu.

Podczas butelkowania dodałem cukier [ środkowa miarka] stało 3 dni w temperaturze powyżej 15 stopni,

teraz jest w piwnicy około 5 stopni.

Pierwsze  z tych 3 piw było butelkowane 14.12.2016.

W smaku piwo jest dobre.Taki napój alkoholowy nie gazowany.

Jestem ciekaw komentarzy.

Zabutelkowane piwo dla pewności lepiej jest potrzymać ten tydzień minimum do nagazowania w temp. pokojowej. 3 dni to zdecydowanie za mało, drożdże pewnie poszły spać.

 

PS. Dlaczego nie robisz syropu do refermentacji?

Edited by Mapak
Link to comment
Share on other sites

Przenosząc fermentor na strych zrobiłeś drożdżom tzw- coldcrash. Opadły na dno bo je uśpiłeś, tak się dzieje gdy wstawiasz do zimnego, dzięki temu poprawiasz też trochę klarowność piwa.
Później przy butelkowaniu mała ilość drożdży dostała się do butelek gdyż były one zbite na dnie przez schłodzenie.
Takie piwo może refermentować dużo dłużej niż tydzień, a nawet dłużej niż dwa.

Link to comment
Share on other sites

Warek mam 40.

Tak to są te plastikowe miarki.

Kwestia syropu jakoś nie przeszła u mnie egzaminu.

Co do kwestii 3 dni w temp. pow.15 stopni to do tej pory nie było problemu.

Problem może tkwić jak piszecie w niskiej temp. w piwnicy.

Fermentowało tę dłużej niż zwykle.

Dzisiaj kończy mi się antybiotyk to jutro sprawdzę te piwo z 14.12 jak i te następne 28 i 29 12.2016.

Edited by ireneuszj69
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.