michal9890 Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Witam Jutro chcę zrobić AIPA na drożdżach FM52 Amerykański sen. Zawsze robię tak, że warkę znoszę do piwnicy gdzie panuje temp. 16-18 C i tam fermentuje. Niestety po mrozach aktualna temperatura w piwnicy to 14 C. Według producenta zalecana temp to 16-22C. Wiadomo, że na początku fermentacji temperatura podskoczy o te 2-4 C. Jak myślicie da radę? Czy lepiej fermentacje przeprowadzić w pokoju z temp 20C? Z tego co wiem to w takim piwie powinno się trzymać dolną granice fermentacji więc chyba bardziej odpowiednia będzie piwnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Zaizoluj kocem. I wstaw do piwnicy na fermentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko_cur Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 (edytowane) Robiłem niedawno APE na tych drożdżach (starter). Trzymałem w piwnicy, w której panują o podobne temperatury jak u Ciebie. Drożdże ładnie pracowały. Piwo odfermentowało z jakichś 14-14,5 do 3 blg. Dodam, że fermentor stał na styropianie. Edytowane 27 Stycznia 2017 przez ko_cur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 27 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Hmm dobry pomysł, tak zrobię. Dzięki za rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Da radę bez problemu nawet bez żadnego koca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 ja ze sterownikiem zazwyczaj fermentuję wszystko co amerykańskie w 15st więc prawdopodobnie mniej niż będzie u Ciebie przy temperaturze otoczenia wynoszącej 14st, również zrobiłem 3-4 piwa na tych drożdżach w ten sposób i było okej, można powiedzieć, że masz idealne warunki dla tych drożdży i takiego piwa - moim skromnym zdaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Wstaw do tych 14C, po kilku dniach przenieś do 20C, idealne warunki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quick.Ben Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Mam spiżarnię w której obecnie panuje 13-14 stopni i tam zaczynają w zasadzie wszytkie moje piwa. Później oczywiście stopniowo ją podnoszę, ale do tej pory wszytkie szczepy bardzo ładnie startowały więc nie ma co się martwić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Piwko już fermentuje. Na fermentorze 19C więc póki co jest ok. Unosi się ładny zapach amerykańców w piwnicy. Żeby mi się tam nikt nie włamał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się