Jump to content

Temperatura fermentacji

Recommended Posts

Witam 

Jutro chcę zrobić AIPA na drożdżach FM52 Amerykański sen. Zawsze robię tak, że warkę znoszę do piwnicy gdzie panuje temp. 16-18 C i tam fermentuje. Niestety po mrozach aktualna temperatura w piwnicy to 14 C. Według producenta zalecana temp to 16-22C. Wiadomo, że na początku fermentacji temperatura podskoczy o te 2-4 C. Jak myślicie da radę? Czy lepiej fermentacje przeprowadzić w pokoju z temp 20C? Z tego co wiem to w takim piwie powinno się trzymać dolną granice fermentacji więc chyba bardziej odpowiednia będzie piwnica.

Robiłem niedawno APE na tych drożdżach (starter). Trzymałem w piwnicy, w której panują o podobne temperatury jak u Ciebie. Drożdże ładnie pracowały. Piwo odfermentowało z jakichś 14-14,5 do 3 blg.

Dodam, że fermentor stał na styropianie.

Edited by ko_cur

ja ze sterownikiem zazwyczaj fermentuję wszystko co amerykańskie w 15st więc prawdopodobnie mniej niż będzie u Ciebie przy temperaturze otoczenia wynoszącej 14st, również zrobiłem 3-4 piwa na tych drożdżach w ten sposób i było okej, można powiedzieć, że masz idealne warunki dla tych drożdży i takiego piwa - moim skromnym zdaniem

Mam spiżarnię w której obecnie panuje 13-14 stopni i tam zaczynają w zasadzie wszytkie moje piwa. Później oczywiście stopniowo ją podnoszę, ale do tej pory wszytkie szczepy bardzo ładnie startowały więc nie ma co się martwić;)