michal9890 Posted January 27, 2017 Share Posted January 27, 2017 Witam Jutro chcę zrobić AIPA na drożdżach FM52 Amerykański sen. Zawsze robię tak, że warkę znoszę do piwnicy gdzie panuje temp. 16-18 C i tam fermentuje. Niestety po mrozach aktualna temperatura w piwnicy to 14 C. Według producenta zalecana temp to 16-22C. Wiadomo, że na początku fermentacji temperatura podskoczy o te 2-4 C. Jak myślicie da radę? Czy lepiej fermentacje przeprowadzić w pokoju z temp 20C? Z tego co wiem to w takim piwie powinno się trzymać dolną granice fermentacji więc chyba bardziej odpowiednia będzie piwnica. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapak Posted January 27, 2017 Share Posted January 27, 2017 Zaizoluj kocem. I wstaw do piwnicy na fermentację. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ko_cur Posted January 27, 2017 Share Posted January 27, 2017 (edited) Robiłem niedawno APE na tych drożdżach (starter). Trzymałem w piwnicy, w której panują o podobne temperatury jak u Ciebie. Drożdże ładnie pracowały. Piwo odfermentowało z jakichś 14-14,5 do 3 blg. Dodam, że fermentor stał na styropianie. Edited January 27, 2017 by ko_cur Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal9890 Posted January 27, 2017 Author Share Posted January 27, 2017 Hmm dobry pomysł, tak zrobię. Dzięki za rady Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted January 27, 2017 Share Posted January 27, 2017 Da radę bez problemu nawet bez żadnego koca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted January 27, 2017 Share Posted January 27, 2017 ja ze sterownikiem zazwyczaj fermentuję wszystko co amerykańskie w 15st więc prawdopodobnie mniej niż będzie u Ciebie przy temperaturze otoczenia wynoszącej 14st, również zrobiłem 3-4 piwa na tych drożdżach w ten sposób i było okej, można powiedzieć, że masz idealne warunki dla tych drożdży i takiego piwa - moim skromnym zdaniem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted January 28, 2017 Share Posted January 28, 2017 Wstaw do tych 14C, po kilku dniach przenieś do 20C, idealne warunki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quick.Ben Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 Mam spiżarnię w której obecnie panuje 13-14 stopni i tam zaczynają w zasadzie wszytkie moje piwa. Później oczywiście stopniowo ją podnoszę, ale do tej pory wszytkie szczepy bardzo ładnie startowały więc nie ma co się martwić Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal9890 Posted January 29, 2017 Author Share Posted January 29, 2017 Piwko już fermentuje. Na fermentorze 19C więc póki co jest ok. Unosi się ładny zapach amerykańców w piwnicy. Żeby mi się tam nikt nie włamał Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now