Vattever Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 Witam ostatnio robiłem piwo Pils 12blg. Specjalnie do tego piwa zamówiłem drożdże płynne, gdyż chcę potem gestwe zadać do portera. Był to jednak spory błąd, ponieważ nigdy wcześniej ich nie używałem i w trakcie warzenia piwa, zdałem sobię sprawę, że trzeba zrobić starter. Uruchomiłem drożdże zgniatjąc pożywkę w środku (drożdże wyeast) ale po kilku godzinach w cieple, nie było widać większych oznak reakcji. Wydaje mi się, że delikatnie napompowała się saszetka ale trudno powiedzieć. Zadałem drożdże do wczesniej zagotowanej i ostudzonej wody powysłodowej ok.7blg i często mieszałem. Po 5 godzinach zadałem je do ostudzonej brzeczki. Niestety minęło około 30 gidzin i nic. Czy mam się martwić czy po prostu czekać? Wiem, że bez startera drożdże wolniej zaczynają pracę, ale czy aż tak ? Pozdrawiam i czekam na odpowiedź Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 Witam. http://www.piwo.org/topic/21889-fermentacja-nierusza-w-zapasie-dro%C5%BCd%C5%BCy-brak/ http://www.piwo.org/topic/22094-trzeci-dzie%C5%84-po-zadaniu-dro%C5%BCd%C5%BCy-brak-%C5%BCycia/?hl=%2Blag+%2Bdro%C5%BCd%C5%BCe&do=findComment&comment=415202 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jastrzab93 Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 Witaj Saszetka drozdzy plynnych na standardowa warke 20L a do tego dolniakow nie wystarcza. Masz 100 mld komórek a potrzebujesz ok 360mld wiec to jest dość duży niedobór, szczegolnie jak nie pozwoliłes przynajmniej przez noc napeczniec saszetce i powiedzmy starter z wyslodzin miałeś tylko 5h. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 Górniaki z Wyeasta rzadko ruszają bez startera nawet jak paczka mocno spuchnie, a co dopiero dolniaki. Jak masz to zadaj sucharami lub gęstwą z innego piwa. Nie masz się co martwić, większość z nas przez to przechodziła - to najlepsza nauka na przyszłość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vattever Posted January 29, 2017 Author Share Posted January 29, 2017 Czyli polecacie dokupić drożdży i zadać je do brzeczki? Czy jest jeszcze jakaś szansa, że drozdze ruszą np za dzień czy dwa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 Przenieś do cieplejszego miejsca (ok.20℃) i poczekaj. Efekty takiej fermentacji nie będą powalające, ale piwo może wyjść dość smaczne, o lekko owocowym aromacie. Większość zrobiła ten błąd. Przy okazji zrobisz test czystości środowiska,w którym warzysz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vattever Posted January 29, 2017 Author Share Posted January 29, 2017 Dzięki za rady Jeżeli nie ruszy to zadam dodatkowo inne drożdże suche. Ale jestem dobrej myśli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jastrzab93 Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 Nawet jeśli ruszy to nie beda to za dobre efekty bo masz 2/3 drozdzy mniej niż potrzeba, piwo może niedofermentowac, za mała ilość drozdzy natworzy nieporzadanych dla pilsa substancji Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vattever Posted January 29, 2017 Author Share Posted January 29, 2017 No dobra Pils-pilsem. Ale gdy te drożdże ruszą i piwo jako takie wyjdzie, to czy mogę gęstwę zadać do Portera? I czy bezpośrednio czy może z tej gęstwy lepiej będzie przygotować starter? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jastrzab93 Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 Z gestwy nie robi się starterów, bo jest juz jej wystarczająco żeby zadać do następnego piwa, oczywiście wczęściej wrzucając to w kalkulator ile tej gęstwy będzie Ci potrzeba Vattever 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vattever Posted January 29, 2017 Author Share Posted January 29, 2017 Dobra. Dziękuję wszystkim za pomoc Teraz jestem już bogatszy w nowe diswiadczenie i mam nadzieję, że pils wyjdzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorgall Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 Dobra. Dziękuję wszystkim za pomoc Teraz jestem już bogatszy w nowe diswiadczenie i mam nadzieję, że pils wyjdzie Uważaj z tą nadzieją,bo jak ci pils wyjdzie....rurką fermentacyjną Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vattever Posted January 29, 2017 Author Share Posted January 29, 2017 (edited) To przez rurkę, będą go pił jak ze słomki xD Edited January 29, 2017 by Vattever Link to comment Share on other sites More sharing options...
paradox Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 To przez rurkę, będą go pił jak ze słomki xD raczej jadł łyżeczką ale nic to, podobno drożdże są dobre na skórę, mają dużo cynku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vattever Posted January 30, 2017 Author Share Posted January 30, 2017 No widzisz. Zawsze jakieś korzyści będą Link to comment Share on other sites More sharing options...
Enethion Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 Drożdże mają sporo wartości pro-zdrowotnych. Byle nie przedawkować Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vattever Posted January 30, 2017 Author Share Posted January 30, 2017 Dobra. Fermentacje ruszyła Co prawda powoli to idzie ale zawsze. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie tak jak należy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jastrzab93 Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 Nie chce Ci psuć nadziei, niszczyć marzeń czy zmieniać światopoglądu ale 2/3 mniej drozdzy niż być powinno więc Ty uważaj żeby nie było niedofermentowane Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vattever Posted January 30, 2017 Author Share Posted January 30, 2017 Zdaję sobię z tego sprawę ale jest po prostu dobrej myśli. A mogę do tego dodać innych drożdży? Np suchych? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jastrzab93 Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 Tu juz Ci nie podpowiem, nigdy nie mieszałem drozdzy plynnych z sucharami i to jeszcze w trakcie fermentacji Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vattever Posted January 31, 2017 Author Share Posted January 31, 2017 Trochę się obawiałem, że niby fermentacja ruszyła ale na rurce nic nie widać, jedynie klapa się wygięła. Dziś doglądając mojego piwa usłyszałem mocne bulgotanie i dostrzegłem sporą i obfitą pianę. To chyba dobry znak Tylko teraz się zastanawiam, czy będę mógł tą gęstwę zadać do portera? Czy nie będzie tych drożdży za mało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin_K Posted January 31, 2017 Share Posted January 31, 2017 Kolego, nie ogarnełeś, że trzeba starter zrobić z płynnych drożdży choć na opakowaniu są wyraźne instrukcję. Lepiej wstrzymaj się z gęstwami. Uwarz jeszcze kilka piw. Najlepiej na sucharach. Uwodnij je porządnie. Naucz się i przyjdzie jeszcze dobry czas na Twojego portera. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vattever Posted January 31, 2017 Author Share Posted January 31, 2017 Na insyrikcji Wyeast nie było nic o starterze Kupilem już wszystko do portera więc raczej go zrobię. Najwyżej będzie to dla mnie nauczka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now