Vattever Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Witam ostatnio robiłem piwo Pils 12blg. Specjalnie do tego piwa zamówiłem drożdże płynne, gdyż chcę potem gestwe zadać do portera. Był to jednak spory błąd, ponieważ nigdy wcześniej ich nie używałem i w trakcie warzenia piwa, zdałem sobię sprawę, że trzeba zrobić starter. Uruchomiłem drożdże zgniatjąc pożywkę w środku (drożdże wyeast) ale po kilku godzinach w cieple, nie było widać większych oznak reakcji. Wydaje mi się, że delikatnie napompowała się saszetka ale trudno powiedzieć. Zadałem drożdże do wczesniej zagotowanej i ostudzonej wody powysłodowej ok.7blg i często mieszałem. Po 5 godzinach zadałem je do ostudzonej brzeczki. Niestety minęło około 30 gidzin i nic. Czy mam się martwić czy po prostu czekać? Wiem, że bez startera drożdże wolniej zaczynają pracę, ale czy aż tak ? Pozdrawiam i czekam na odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Witam. http://www.piwo.org/topic/21889-fermentacja-nierusza-w-zapasie-dro%C5%BCd%C5%BCy-brak/ http://www.piwo.org/topic/22094-trzeci-dzie%C5%84-po-zadaniu-dro%C5%BCd%C5%BCy-brak-%C5%BCycia/?hl=%2Blag+%2Bdro%C5%BCd%C5%BCe&do=findComment&comment=415202 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrzab93 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Witaj Saszetka drozdzy plynnych na standardowa warke 20L a do tego dolniakow nie wystarcza. Masz 100 mld komórek a potrzebujesz ok 360mld wiec to jest dość duży niedobór, szczegolnie jak nie pozwoliłes przynajmniej przez noc napeczniec saszetce i powiedzmy starter z wyslodzin miałeś tylko 5h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Górniaki z Wyeasta rzadko ruszają bez startera nawet jak paczka mocno spuchnie, a co dopiero dolniaki. Jak masz to zadaj sucharami lub gęstwą z innego piwa. Nie masz się co martwić, większość z nas przez to przechodziła - to najlepsza nauka na przyszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vattever Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Czyli polecacie dokupić drożdży i zadać je do brzeczki? Czy jest jeszcze jakaś szansa, że drozdze ruszą np za dzień czy dwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Przenieś do cieplejszego miejsca (ok.20℃) i poczekaj. Efekty takiej fermentacji nie będą powalające, ale piwo może wyjść dość smaczne, o lekko owocowym aromacie. Większość zrobiła ten błąd. Przy okazji zrobisz test czystości środowiska,w którym warzysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vattever Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Dzięki za rady Jeżeli nie ruszy to zadam dodatkowo inne drożdże suche. Ale jestem dobrej myśli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrzab93 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Nawet jeśli ruszy to nie beda to za dobre efekty bo masz 2/3 drozdzy mniej niż potrzeba, piwo może niedofermentowac, za mała ilość drozdzy natworzy nieporzadanych dla pilsa substancji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vattever Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 No dobra Pils-pilsem. Ale gdy te drożdże ruszą i piwo jako takie wyjdzie, to czy mogę gęstwę zadać do Portera? I czy bezpośrednio czy może z tej gęstwy lepiej będzie przygotować starter? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrzab93 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Z gestwy nie robi się starterów, bo jest juz jej wystarczająco żeby zadać do następnego piwa, oczywiście wczęściej wrzucając to w kalkulator ile tej gęstwy będzie Ci potrzeba Vattever 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vattever Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Dobra. Dziękuję wszystkim za pomoc Teraz jestem już bogatszy w nowe diswiadczenie i mam nadzieję, że pils wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Dobra. Dziękuję wszystkim za pomoc Teraz jestem już bogatszy w nowe diswiadczenie i mam nadzieję, że pils wyjdzie Uważaj z tą nadzieją,bo jak ci pils wyjdzie....rurką fermentacyjną Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vattever Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 (edytowane) To przez rurkę, będą go pił jak ze słomki xD Edytowane 29 Stycznia 2017 przez Vattever Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paradox Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 To przez rurkę, będą go pił jak ze słomki xD raczej jadł łyżeczką ale nic to, podobno drożdże są dobre na skórę, mają dużo cynku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vattever Opublikowano 30 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 No widzisz. Zawsze jakieś korzyści będą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Drożdże mają sporo wartości pro-zdrowotnych. Byle nie przedawkować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vattever Opublikowano 30 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Dobra. Fermentacje ruszyła Co prawda powoli to idzie ale zawsze. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie tak jak należy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrzab93 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Nie chce Ci psuć nadziei, niszczyć marzeń czy zmieniać światopoglądu ale 2/3 mniej drozdzy niż być powinno więc Ty uważaj żeby nie było niedofermentowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vattever Opublikowano 30 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zdaję sobię z tego sprawę ale jest po prostu dobrej myśli. A mogę do tego dodać innych drożdży? Np suchych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrzab93 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Tu juz Ci nie podpowiem, nigdy nie mieszałem drozdzy plynnych z sucharami i to jeszcze w trakcie fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vattever Opublikowano 31 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Trochę się obawiałem, że niby fermentacja ruszyła ale na rurce nic nie widać, jedynie klapa się wygięła. Dziś doglądając mojego piwa usłyszałem mocne bulgotanie i dostrzegłem sporą i obfitą pianę. To chyba dobry znak Tylko teraz się zastanawiam, czy będę mógł tą gęstwę zadać do portera? Czy nie będzie tych drożdży za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Kolego, nie ogarnełeś, że trzeba starter zrobić z płynnych drożdży choć na opakowaniu są wyraźne instrukcję. Lepiej wstrzymaj się z gęstwami. Uwarz jeszcze kilka piw. Najlepiej na sucharach. Uwodnij je porządnie. Naucz się i przyjdzie jeszcze dobry czas na Twojego portera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vattever Opublikowano 31 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Na insyrikcji Wyeast nie było nic o starterze Kupilem już wszystko do portera więc raczej go zrobię. Najwyżej będzie to dla mnie nauczka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się