Str Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Dzień dobry, 5 dni temu uwarzylem swoją pierwszą warke z brewkitu, po odstawieniu na fermentacje nie pojawił się ruch w rurce fermentacyjnej ale słyszałem, że to nie problem bo może gaz gdzie indziej uchodzić. Piana się pojawiła około 1 cm. Mam pytanie czy to powinno tak wyglądać czy coś zepsułem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Piana sugeruje że coś się dzieje wiec nie panikował bym zbytnio, chyba że masz jakieś inne oznaki które cie niepokoją. Pokrywa od wiadra jest luźna czy co ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Str Opublikowano 30 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Piana sugeruje że coś się dzieje wiec nie panikował bym zbytnio, chyba że masz jakieś inne oznaki które cie niepokoją. Pokrywa od wiadra jest luźna czy co ? Pokrywa szczelnie zamknięta. Więc teoretycznie gaz nie ma którędy uciekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 (edytowane) Teraz i tak jedyne co możesz zrobić to cierpliwie czekać. Sprawdź blg po 2-3tyg od zadania drożdży. Jednak skoro piana jest to ja bym się nie przejmował, wygląda na to, że wiadro jest nieszczelne. To były drożdże z zestawu? Jaka była temperatura brzeczki podczas zadawania drożdży? W jakiej temperaturze fermentuje i czy temperatura jest w miarę stabilna? Po jakim czasie pojawiła się piana? Edytowane 30 Stycznia 2017 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Str Opublikowano 30 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Temperatury brzeczki w czasie zadania drożdży nie pamiętam, ale około 18-20 stopni. Tak drożdże z zestawu. Temperatura fermentacji 17 stopni i stabilna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amrish Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Możesz zrobić zdjęcie tej piany i dla pewności tu ją wkleić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Str Opublikowano 30 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zdjęcie piany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Temperatury brzeczki w czasie zadania drożdży nie pamiętam, ale około 18-20 stopni. Tak drożdże z zestawu. Temperatura fermentacji 17 stopni i stabilna. Biorąc pod uwagę ten i poprzednie opisy wnioskuję, że masz całkiem zdrową fermentację. Ruchu brak zapewne przez nieszczelność tak jak zasugerował kolega @@udarr. czekaj cierpliwe minimum dwa do trzech tygodni i będzie dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Str Opublikowano 30 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Temperatury brzeczki w czasie zadania drożdży nie pamiętam, ale około 18-20 stopni. Tak drożdże z zestawu. Temperatura fermentacji 17 stopni i stabilna. Biorąc pod uwagę ten i poprzednie opisy wnioskuję, że masz całkiem zdrową fermentację. Ruchu brak zapewne przez nieszczelność tak jak zasugerował kolega @@udarr. czekaj cierpliwe minimum dwa do trzech tygodni i będzie dobre Dziękuję bardzo, tak zrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucekmiszcz Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Co do nieszczelności - ja ostatnio kupiłem nowy fermentor od browamatora i już przy pierwszej warce okazał się nieszczelny. Trochę się martwiłem gdy nie bulkało ale czekałem grzecznie bo to lager. W końcu zajrzałem po paru dniach i się okazało że fermentacja trwa w najlepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naturalny Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Z tymi nieszczelnościami bywa różnie, mi przy kilku fermentacjach nie bulkało w ogóle a piwa wyszły dobre - wiadra sprawdzałem i wydawały się szczelne. Na początku niepewność, ale potem sprawdziłem blg - 2. Także spokojnie. Zapewne sprawdzałeś czy domknięte, możesz w dowolnym czasie sprawdzić odfermentowanie jeśli bardzo chcesz, a jak nie to poczekaj aż się uspokoi. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Rurki fermentacyjne są sklejane z 2 połówek, na łączeniach bywają wybrzuszenia, które powodują nieszczelność między rurką a gumą. wystarczy delikatnie nożykiem zeskrobać na gładko i rurka zacznie bulkać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 (edytowane) Ludzie, co wy macie z tą szczelnością fermentorów?! Jakby tam była jakaś gumowa uszczelka w pokrywie to kumam obawy, ale macie i wiadro i pokrywę z twardego plastiku, to jak wy chcecie, żeby to było całkowicie szczelne? To trochę tak jak zdjąć z wnętrza kapsla to gumowe powleczenie, potem zakapslować butelkę i się wielce dziwić, że piwo nie chce się nagazować Edytowane 30 Stycznia 2017 przez Piwosz86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Dziwne... a mi się wydawało, że fermentory sa tak.. i po to... skonstruowane, żeby były jednak szczelne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 żeby były jednak szczelne ładna teoria, ale w praktyce przy towarze za 30 zł niekiedy się słabo sprawdza (na szczelność moich nie narzekam) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 żeby były jednak szczelne ładna teoria, ale w praktyce przy towarze za 30 zł niekiedy się słabo sprawdza (na szczelność moich nie narzekam) na logikę tak powinno być, zresztą budowa rantu wiadra i pokrywy na to wskazuje, mam 6szt. i wszystkie szczelne, więc nie jest chyba aż tak źle oczywiście jak ktoś szarpie i wygina przy otwieraniu to faktycznie może się rozszczelnić po którymś razie, po to Biowin na swoich umieścił instrukcję otwierania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 (edytowane) Jak zwykle temat dotyczył obaw odnośnie przebiegu fermentacji, a cała dyskusja dotyczy tego czy wiadro jest szczelne Edytowane 30 Stycznia 2017 przez jkx6 człowiek_maćko 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EMES Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Dobra koledzy, to wykorzystam, że temat był zapoczątkowany "pianą", to może powiecie mi co u mnie WTF? Drugi raz mi się coś takiego zdarzyło, a warzę już dwa lata i mam lekkie zdezo. Mianowicie jest APA 15 blg na burzliwej już tydzień i taka piana z dużych pęcherzy mi się drożdzowa utrzymuje. Co to jest, martwić się? Poprzednim razem przelałem po prostu piwo do innego fermentora, potrzymałem dłużej i dało radę, ale w sumie nie wiem co to jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phirley Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Jeżeli to US-05 to jest to całkiem normalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 US-05? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EMES Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Tak 05 dokładnie, ale już kiedyś z nich wiele razy korzystałem i nie było tak, ale jeśli twierdzicie, że norma, to jestem spokojny Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Str Opublikowano 5 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Dzień dobry ponownie, Od warzenia minęło 11 dni, zmierzyłem blg i wyszło 2,5 początkowa wartość miała 8,5. W instrukcji pisze, że powinno spać do ok 1/4 początkowej wartości. Butelkowac już czy poczekać dwa dni i sprawdzić ponownie blg? Piwo w smaku jest trochę wodniste, zmieni się to podczas refermentacji w butelkach czy raczej nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 8,5 początkowa gęstość, wodniste będzie, nie ma siły raczej na to. Daj mu tydzień i w butle jak dla mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się