Str Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 Dzień dobry, 5 dni temu uwarzylem swoją pierwszą warke z brewkitu, po odstawieniu na fermentacje nie pojawił się ruch w rurce fermentacyjnej ale słyszałem, że to nie problem bo może gaz gdzie indziej uchodzić. Piana się pojawiła około 1 cm. Mam pytanie czy to powinno tak wyglądać czy coś zepsułem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
unknown000 Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 Piana sugeruje że coś się dzieje wiec nie panikował bym zbytnio, chyba że masz jakieś inne oznaki które cie niepokoją. Pokrywa od wiadra jest luźna czy co ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Str Posted January 30, 2017 Author Share Posted January 30, 2017 Piana sugeruje że coś się dzieje wiec nie panikował bym zbytnio, chyba że masz jakieś inne oznaki które cie niepokoją. Pokrywa od wiadra jest luźna czy co ? Pokrywa szczelnie zamknięta. Więc teoretycznie gaz nie ma którędy uciekać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 (edited) Teraz i tak jedyne co możesz zrobić to cierpliwie czekać. Sprawdź blg po 2-3tyg od zadania drożdży. Jednak skoro piana jest to ja bym się nie przejmował, wygląda na to, że wiadro jest nieszczelne. To były drożdże z zestawu? Jaka była temperatura brzeczki podczas zadawania drożdży? W jakiej temperaturze fermentuje i czy temperatura jest w miarę stabilna? Po jakim czasie pojawiła się piana? Edited January 30, 2017 by udarr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Str Posted January 30, 2017 Author Share Posted January 30, 2017 Temperatury brzeczki w czasie zadania drożdży nie pamiętam, ale około 18-20 stopni. Tak drożdże z zestawu. Temperatura fermentacji 17 stopni i stabilna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
amrish Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 Możesz zrobić zdjęcie tej piany i dla pewności tu ją wkleić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Str Posted January 30, 2017 Author Share Posted January 30, 2017 Zdjęcie piany Link to comment Share on other sites More sharing options...
jkx6 Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 Temperatury brzeczki w czasie zadania drożdży nie pamiętam, ale około 18-20 stopni. Tak drożdże z zestawu. Temperatura fermentacji 17 stopni i stabilna. Biorąc pod uwagę ten i poprzednie opisy wnioskuję, że masz całkiem zdrową fermentację. Ruchu brak zapewne przez nieszczelność tak jak zasugerował kolega @@udarr. czekaj cierpliwe minimum dwa do trzech tygodni i będzie dobre Link to comment Share on other sites More sharing options...
Str Posted January 30, 2017 Author Share Posted January 30, 2017 Temperatury brzeczki w czasie zadania drożdży nie pamiętam, ale około 18-20 stopni. Tak drożdże z zestawu. Temperatura fermentacji 17 stopni i stabilna. Biorąc pod uwagę ten i poprzednie opisy wnioskuję, że masz całkiem zdrową fermentację. Ruchu brak zapewne przez nieszczelność tak jak zasugerował kolega @@udarr. czekaj cierpliwe minimum dwa do trzech tygodni i będzie dobre Dziękuję bardzo, tak zrobię Link to comment Share on other sites More sharing options...
pucekmiszcz Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 Co do nieszczelności - ja ostatnio kupiłem nowy fermentor od browamatora i już przy pierwszej warce okazał się nieszczelny. Trochę się martwiłem gdy nie bulkało ale czekałem grzecznie bo to lager. W końcu zajrzałem po paru dniach i się okazało że fermentacja trwa w najlepsze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naturalny Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 Z tymi nieszczelnościami bywa różnie, mi przy kilku fermentacjach nie bulkało w ogóle a piwa wyszły dobre - wiadra sprawdzałem i wydawały się szczelne. Na początku niepewność, ale potem sprawdziłem blg - 2. Także spokojnie. Zapewne sprawdzałeś czy domknięte, możesz w dowolnym czasie sprawdzić odfermentowanie jeśli bardzo chcesz, a jak nie to poczekaj aż się uspokoi. Powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
WithoutStress Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 Rurki fermentacyjne są sklejane z 2 połówek, na łączeniach bywają wybrzuszenia, które powodują nieszczelność między rurką a gumą. wystarczy delikatnie nożykiem zeskrobać na gładko i rurka zacznie bulkać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piwosz86 Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 (edited) Ludzie, co wy macie z tą szczelnością fermentorów?! Jakby tam była jakaś gumowa uszczelka w pokrywie to kumam obawy, ale macie i wiadro i pokrywę z twardego plastiku, to jak wy chcecie, żeby to było całkowicie szczelne? To trochę tak jak zdjąć z wnętrza kapsla to gumowe powleczenie, potem zakapslować butelkę i się wielce dziwić, że piwo nie chce się nagazować Edited January 30, 2017 by Piwosz86 Link to comment Share on other sites More sharing options...
WithoutStress Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 Dziwne... a mi się wydawało, że fermentory sa tak.. i po to... skonstruowane, żeby były jednak szczelne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 żeby były jednak szczelne ładna teoria, ale w praktyce przy towarze za 30 zł niekiedy się słabo sprawdza (na szczelność moich nie narzekam) Link to comment Share on other sites More sharing options...
WithoutStress Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 żeby były jednak szczelne ładna teoria, ale w praktyce przy towarze za 30 zł niekiedy się słabo sprawdza (na szczelność moich nie narzekam) na logikę tak powinno być, zresztą budowa rantu wiadra i pokrywy na to wskazuje, mam 6szt. i wszystkie szczelne, więc nie jest chyba aż tak źle oczywiście jak ktoś szarpie i wygina przy otwieraniu to faktycznie może się rozszczelnić po którymś razie, po to Biowin na swoich umieścił instrukcję otwierania Link to comment Share on other sites More sharing options...
jkx6 Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 (edited) Jak zwykle temat dotyczył obaw odnośnie przebiegu fermentacji, a cała dyskusja dotyczy tego czy wiadro jest szczelne Edited January 30, 2017 by jkx6 człowiek_maćko 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
EMES Posted February 4, 2017 Share Posted February 4, 2017 Dobra koledzy, to wykorzystam, że temat był zapoczątkowany "pianą", to może powiecie mi co u mnie WTF? Drugi raz mi się coś takiego zdarzyło, a warzę już dwa lata i mam lekkie zdezo. Mianowicie jest APA 15 blg na burzliwej już tydzień i taka piana z dużych pęcherzy mi się drożdzowa utrzymuje. Co to jest, martwić się? Poprzednim razem przelałem po prostu piwo do innego fermentora, potrzymałem dłużej i dało radę, ale w sumie nie wiem co to jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
phirley Posted February 4, 2017 Share Posted February 4, 2017 Jeżeli to US-05 to jest to całkiem normalne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jkx6 Posted February 4, 2017 Share Posted February 4, 2017 US-05? Link to comment Share on other sites More sharing options...
EMES Posted February 4, 2017 Share Posted February 4, 2017 Tak 05 dokładnie, ale już kiedyś z nich wiele razy korzystałem i nie było tak, ale jeśli twierdzicie, że norma, to jestem spokojny Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Str Posted February 5, 2017 Author Share Posted February 5, 2017 Dzień dobry ponownie, Od warzenia minęło 11 dni, zmierzyłem blg i wyszło 2,5 początkowa wartość miała 8,5. W instrukcji pisze, że powinno spać do ok 1/4 początkowej wartości. Butelkowac już czy poczekać dwa dni i sprawdzić ponownie blg? Piwo w smaku jest trochę wodniste, zmieni się to podczas refermentacji w butelkach czy raczej nie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted February 5, 2017 Share Posted February 5, 2017 8,5 początkowa gęstość, wodniste będzie, nie ma siły raczej na to. Daj mu tydzień i w butle jak dla mnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now