elroy Opublikowano 10 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 Zamierzam odnowić trochę wykorzystywany sprzęt. Przede wszystkim potrzebuję nowego systemu filtracji. Jak sprawuje się wkład filtracyjny z Browamatora, czy lepiej jednak wykonać wkład z rurki miedzianej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 10 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 Zamierzam odnowić trochę wykorzystywany sprzęt. Przede wszystkim potrzebuję nowego systemu filtracji.Jak sprawuje się wkład filtracyjny z Browamatora, czy lepiej jednak wykonać wkład z rurki miedzianej? http://www.piwo.org/forum/uploads/thumbs/2_888_rn.jpg Ja stosuję właśnie taką kadź filtracyjną i nigdy nie miałam większych problemów z filtracją. Niestety nie mam porównania z innymi sprzętami typu rurka miedziana - więc w tym względzie Ci nie pomogę. A tak przy okazji - zastanawiam się, czy nie dowiercić dodatkowych dziurek w moim wkładzie z Browamatora :rolleyes:. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 10 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 Zamierzam odnowić trochę wykorzystywany sprzęt. Przede wszystkim potrzebuję nowego systemu filtracji.Jak sprawuje się wkład filtracyjny z Browamatora' date=' czy lepiej jednak wykonać wkład z rurki miedzianej? http://www.piwo.org/forum/uploads/thumbs/2_888_rn.jpg Ja stosuję właśnie taką kadź filtracyjną i nigdy nie miałam większych problemów z filtracją. Niestety nie mam porównania z innymi sprzętami typu rurka miedziana - więc w tym względzie Ci nie pomogę. A tak przy okazji - zastanawiam się, czy nie dowiercić dodatkowych dziurek w moim wkładzie z Browamatora :rolleyes:. Filtracja jest za wolna ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 10 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 Filtracja jest za wolna ? Czasami zabiera trochę czasu, a myślę że dodatkowe dziurki raczej nie zaszkodzą, a mogą pomóc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
schloss Opublikowano 11 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 Filtracja jest za wolna ? Czasami zabiera trochę czasu' date=' a myślę że dodatkowe dziurki raczej nie zaszkodzą, a mogą pomóc [/quote'] A jak to jest montowane ? Czytam i cos dzis slabo kombinuje... Browamator sprzedaje w komplecie z zbiornikiem fermentacyjnym ? Dori - czy mozesz to opisac, nie mogę sobie wyobrazić za bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 11 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 Dori - czy mozesz to opisac, nie mogę sobie wyobrazić za bardzo. No pewnie, że mogę Sprawa jest bardzo prosta - wkład filtracyjny wkładasz do fermentora z kranikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
schloss Opublikowano 11 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 Dori - czy mozesz to opisac' date=' nie mogę sobie wyobrazić za bardzo.[/quote']No pewnie, że mogę Sprawa jest bardzo prosta - wkład filtracyjny wkładasz do fermentora z kranikiem No ok - ale kranik mieści się pod wkładem filtracyjnym ? Tzn wypływ z kranika? Na zdjęciu wkład jest wypukły, ale na tyle ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 11 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 Dori - czy mozesz to opisac' date=' nie mogę sobie wyobrazić za bardzo.[/quote']No pewnie' date=' że mogę Sprawa jest bardzo prosta - wkład filtracyjny wkładasz do fermentora z kranikiem [/quote'] No ok - ale kranik mieści się pod wkładem filtracyjnym ? Tzn wypływ z kranika? Na zdjęciu wkład jest wypukły, ale na tyle ? Po włożeniu wkładu filtracyjnego ("wiadro z dziurkami") do fermentora z kranikiem zostaje kilka centymetrów wolnej przestrzeni pomiędzy dnem fermentora, a dnem wkładu filtracyjnego. Kranik w fermentorze jest umieszczony tuż nad dnem. Zacier umieszcza się we wkładzie filtracyjnym, brzeczka spływa sobie do wolnej przestrzeni pod wkładem, a stamtąd kranikiem można ją spuścić do naczynia w którym brzeczka będzie gotowana. Mam nadzieję, że w miarę jasno Ci to wytłumaczyłam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
schloss Opublikowano 11 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 No pewnie' date=' że mogę Sprawa jest bardzo prosta - wkład filtracyjny wkładasz do fermentora z kranikiem [/quote'] No ok - ale kranik mieści się pod wkładem filtracyjnym ? Tzn wypływ z kranika? Na zdjęciu wkład jest wypukły, ale na tyle ? Po włożeniu wkładu filtracyjnego ("wiadro z dziurkami") do fermentora z kranikiem zostaje kilka centymetrów wolnej przestrzeni pomiędzy dnem fermentora, a dnem wkładu filtracyjnego. Kranik w fermentorze jest umieszczony tuż nad dnem. Zacier umieszcza się we wkładzie filtracyjnym, brzeczka spływa sobie do wolnej przestrzeni pod wkładem, a stamtąd kranikiem można ją spuścić do naczynia w którym brzeczka będzie gotowana. Mam nadzieję, że w miarę jasno Ci to wytłumaczyłam No tak, jasne... Zdjęcie jest trochę mylące, bo wydawało mi się, że to po prostu jest taka wkładka do środka, tak jakby samo wycięte dno. A to po prostu jest cał fermentor z nawierconymi otworami. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harley94 Opublikowano 10 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2008 Nie będę zakładał nowego wątka bo myślę,że nie ma potrzeby. Wykombinowałem sobie tak,że zamiast kupować wkład filtrujący za 34zł bez przykrywki,mogę kupić fermentor z przykrywką za 18zł i sam nawiercić otwory.Powiedzcie mi czy to dobry pomysł,czy będzie tak samo funkcjonowało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 10 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2008 Nie będę zakładał nowego wątka bo myślę,że nie ma potrzeby.Wykombinowałem sobie tak,że zamiast kupować wkład filtrujący za 34zł bez przykrywki,mogę kupić fermentor z przykrywką za 18zł i sam nawiercić otwory.Powiedzcie mi czy to dobry pomysł,czy będzie tak samo funkcjonowało? Będzie. Najważniejsze o czym trzeba pamiętać, to otwory nie mogą być zbyt duże. A tak naprawdę to daj sobie spokój z wiadrem i wierceniem i zrób filtrator z oplotu wężyka do wody. Jest o tym na forum, m.in tutaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 10 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2008 Ja nawierciłem ok 1200 otworów śr.2 mm i jestem zadowolony. Inni koledzy preferują wężyki lub rurki nawiercone lub nacinane. Każdy sposób jest dobry bo prowadzi do celu. Sam musisz zdecydować jaki wybrać. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogo Opublikowano 11 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2008 Ja nawierciłem ok 1200 otworów śr.2 mm i jestem zadowolony. Inni koledzy preferują wężyki lub rurki nawiercone lub nacinane. Każdy sposób jest dobry bo prowadzi do celu. Sam musisz zdecydować jaki wybrać. JK Ja też filtrowałem kilka warek wykorzystując wiaderka (nawierciłem około 1500 o średnicy 2mm) i w zasadzie byłem zadowolony. Do czasu aż wypróbowałem filtr "dogarnkowy" z rurki (opisywałem go w innym temacie w dziale sprzęt). To tak jakby porównywać malucha do mercedesa. Oba dowiozą Cię do celu. A tak konkretnie to w filtrze "wiaderkowym" otwory 2mm są stanowczo za duże. Powinny być nie większe niż 1mm i zdecydowanie więcej. Największą zaletą filtra z rurki jest dla mnie (poza błyskawiczną filtracją) brak konieczności przelewania gorącego zacieru. Przy typowej warce było to trudne a teraz zacierając 10kg słodu w 30l wody byłoby to całkowicie niewykonalne. Czytając wypowiedzi osób, które filtrują oplotem z wężyków do wody dochodzę do wniosku, że taki filtr ma te same zalety a jest znacznie prostszy w wykonaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi