Hanzo1 Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Proszę o ocenę receptury i ewentualne poprawki. Słód pszeniczny 1,7 kg Słód pilzneński premium 1,6 kg Słód carapils 0,4 kg Płatki pszeniczne błyskawiczne 0,3 kg Centennial (8,5AA) 10g na 60' Centennial (8,5AA) 20g na 20' Casscade (6,8AA) 25g na 20' Citra (13,5AA) 30g na 0' Summit 50g na cichą 5 dni Suszona skórka słodkiej pomarańczy 20 g na 10' Kolendra Indyjska (gnieciona) 15 g na 10' Drożdże Safbrew BE-256 Zacieranie przez 60' w 66°C po godzinie spadnie do 64-63°C. Podgrzanie do 76°C i przelanie do filtracji. Chcę aby do fermentora powinno trafić jakieś 14L 15,5 BLG, powinno z tego wyjść około 60IBU i 11EBC. Zastanawiam się jeszcze nad dodaniem świeżej skórki z pomarańczy, ale nie mam pomysłu ile jej dodać. Co myślicie o tej recepturze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafple Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Zrób próbę jodową po zacieraniu dla pewności. Mi jeszcze w takiej temperaturze nie udało się zatrzeć podobnych zasypów w ciągu godziny i zawsze mam dodatkową przerwę w 72C. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanzo1 Opublikowano 5 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Próbę jodową robię zawsze, ale dzięki za zwrócenie uwagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baczek1991 Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Zrób próbę jodową po zacieraniu dla pewności. Mi jeszcze w takiej temperaturze nie udało się zatrzeć podobnych zasypów w ciągu godziny i zawsze mam dodatkową przerwę w 72C. Pozdrawiam. Co w tym zasypie miało by się nie zatrzeć przez 60 minut w 65oC? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafple Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Blisko 50% słodu pszenicznego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Blisko 50% słodu pszenicznego? A czemu ma się to nie zatrzeć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Blisko 50% słodu pszenicznego? Pszeniczny przecież też jest aktywny enzymatycznie Ja bym się bardziej martwił o filtrację. Łuska ryżowa przy takich zasypach jest dla mnie obowiązkowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Blisko 50% słodu pszenicznego? Pszeniczny przecież też jest aktywny enzymatycznie Ja bym się bardziej martwił o filtrację. Łuska ryżowa przy takich zasypach jest dla mnie obowiązkowa. Robiłeś kiedyś 50% pszenicznego ? Moim zdaniem absolutnie zbędna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 (edytowane) Robiłem ostatnio z orkiszowym 60%. Filtracja masakra. Kilka dni temu witbier 50% pszenicy i 100g łuski. Dość wolno, ale w granicach rozsądku. Może to kwestia sraczwęża? Ale przy samych jęczmiennym nigdy problemu nie mam. Edytowane 18 Lutego 2017 przez kamilg20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Chyba kwestia wężyka bo ja robiłem wita, weizena, white ipe kolejno 40%, 65%, 35%. Delikatnie czuć tą pszenicę, że ta filtracja zwalnia, ale uważam że łuska jest zbędna, zatrzymania filtracji też nie doświadczyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 W takim razie użycie łuski to kwiestia indywidualna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanzo1 Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 No to może coś dopowiem. Zasyp pozostał taki jak w pierwszym poście. Faktycznie po godzinie próba jodowa pokazała, że zacieranie jeszcze nie skończone, przedłużyłem zacieranie jeszcze o 30 minut. Dodałem przed przelaniem do filtrowania 50 g łuski ryżowej. Filtruje przez wężyk z oplotu, przy zasypie pszenicznego w okolicach 45% i więcej jest odczuwalna różnica na plus po dodaniu łuski. Chmielenie lekko zmienione, teraz fermentuje już od tygodnia, obecnie w 20°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się