Jump to content

Proszę o ocenę receprury - Białe IPA


Hanzo1

Recommended Posts

Proszę o ocenę receptury i ewentualne poprawki.

 

Słód pszeniczny 1,7 kg

Słód pilzneński premium 1,6 kg

Słód carapils 0,4 kg

Płatki pszeniczne błyskawiczne 0,3 kg

 

Centennial (8,5AA) 10g na 60'

Centennial (8,5AA) 20g na 20'

Casscade (6,8AA) 25g na 20'

Citra (13,5AA) 30g na 0'

Summit 50g na cichą 5 dni

 

Suszona skórka słodkiej pomarańczy 20 g na 10'

Kolendra Indyjska (gnieciona) 15 g na 10'

 

Drożdże Safbrew BE-256

 

Zacieranie przez 60' w 66°C po godzinie spadnie do 64-63°C. Podgrzanie do 76°C i przelanie do filtracji.

Chcę aby do fermentora powinno trafić jakieś 14L 15,5 BLG, powinno z tego wyjść około 60IBU i 11EBC.

 

Zastanawiam się jeszcze nad dodaniem świeżej skórki z pomarańczy, ale nie mam pomysłu ile jej dodać.

Co myślicie o tej recepturze?

 

Link to comment
Share on other sites

Zrób próbę jodową po zacieraniu dla pewności. Mi jeszcze w takiej temperaturze nie udało się zatrzeć podobnych zasypów w ciągu godziny i zawsze mam dodatkową przerwę w 72C.

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Zrób próbę jodową po zacieraniu dla pewności. Mi jeszcze w takiej temperaturze nie udało się zatrzeć podobnych zasypów w ciągu godziny i zawsze mam dodatkową przerwę w 72C.

Pozdrawiam.

Co w tym zasypie miało by się nie zatrzeć przez 60 minut w 65oC?

Link to comment
Share on other sites

Blisko 50% słodu pszenicznego?

Pszeniczny przecież też jest aktywny enzymatycznie :) Ja bym się bardziej martwił o filtrację. Łuska ryżowa przy takich zasypach jest dla mnie obowiązkowa.

Link to comment
Share on other sites

 

Blisko 50% słodu pszenicznego?

Pszeniczny przecież też jest aktywny enzymatycznie :) Ja bym się bardziej martwił o filtrację. Łuska ryżowa przy takich zasypach jest dla mnie obowiązkowa.

 

Robiłeś kiedyś 50% pszenicznego ? Moim zdaniem absolutnie zbędna.

Link to comment
Share on other sites

Robiłem ostatnio z orkiszowym 60%. Filtracja masakra. Kilka dni temu witbier 50% pszenicy i 100g łuski. Dość wolno, ale w granicach rozsądku. Może to kwestia sraczwęża? Ale przy samych jęczmiennym nigdy problemu nie mam.

Edited by kamilg20
Link to comment
Share on other sites

Chyba kwestia wężyka bo ja robiłem wita, weizena, white ipe kolejno 40%, 65%, 35%. Delikatnie czuć tą pszenicę, że ta filtracja zwalnia, ale uważam że łuska jest zbędna, zatrzymania filtracji też nie doświadczyłem.

Link to comment
Share on other sites

No to może coś dopowiem. Zasyp pozostał taki jak w pierwszym poście. Faktycznie po godzinie próba jodowa pokazała, że zacieranie jeszcze nie skończone, przedłużyłem zacieranie jeszcze o 30 minut. Dodałem przed przelaniem do filtrowania 50 g łuski ryżowej. Filtruje przez wężyk z oplotu, przy zasypie pszenicznego w okolicach 45% i więcej jest odczuwalna różnica na plus po dodaniu łuski. Chmielenie lekko zmienione, teraz fermentuje już od tygodnia, obecnie w 20°C.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.