Jump to content

Ekstrakt słodowy WES, a ilość wody na brewkit'a


kuuba

Recommended Posts

Witam :) , 

 

serdecznie wszystkich Forumowiczów. Na wstępie chciałem serdecznie przeprosić jeżeli po mimo moich usilnych poszukiwań na forum zakładam niepotrzebnie nowy wątek. W czym rzecz?. Uwarzyłem pierwsze piwo z brewkita Coopers Lager oczywiście na cukrze po mimo wielu rad, które zignorowałem, ale przynajmniej sam się przekonałem jak to smakuje :facepalm: . Teraz chciałbym uwarzyć drugie piwo również Coopers Lager, ale na ekstrakcie i innych drożdżach, żeby mieć pełny obraz w różnicy. Problem jest następujący:

 

mam brewkit Coopers Lager 1,7 kg oraz ekstrakt WES 1,2 kg. Wiem, że przy takiej ilości ekstraktu nie mogę robić 23 litrów piwa, ale nie bardzo wiem ile dodać wody. Próbowałem to jakoś przeliczyć ale ni jak wychodzi mi, że przy takiej ilości ekstraktu powinienem uwarzyć około 15 litrów piwa i ta ilość wydaje mi się podejrzanie za mała. Proszę o radę i ewentualną podpowiedź jak wyliczyć ile wody dodać.

 

Z góry dzięki. :)

Link to comment
Share on other sites

Witam :) , 

 

serdecznie wszystkich Forumowiczów. Na wstępie chciałem serdecznie przeprosić jeżeli po mimo moich usilnych poszukiwań na forum zakładam niepotrzebnie nowy wątek. W czym rzecz?. Uwarzyłem pierwsze piwo z brewkita Coopers Lager oczywiście na cukrze po mimo wielu rad, które zignorowałem, ale przynajmniej sam się przekonałem jak to smakuje :facepalm: . Teraz chciałbym uwarzyć drugie piwo również Coopers Lager, ale na ekstrakcie i innych drożdżach, żeby mieć pełny obraz w różnicy. Problem jest następujący:

 

mam brewkit Coopers Lager 1,7 kg oraz ekstrakt WES 1,2 kg. Wiem, że przy takiej ilości ekstraktu nie mogę robić 23 litrów piwa, ale nie bardzo wiem ile dodać wody. Próbowałem to jakoś przeliczyć ale ni jak wychodzi mi, że przy takiej ilości ekstraktu powinienem uwarzyć około 15 litrów piwa i ta ilość wydaje mi się podejrzanie za mała. Proszę o radę i ewentualną podpowiedź jak wyliczyć ile wody dodać.

 

Z góry dzięki. :)

 

Na brewness (polecam początkującym) wychodzi że jeśli chcesz zrobić dwunastkę to powinieneś przygotować 17.5 litra brzeczki. Choć nie wiem jak to wyjdzie bo brewkit jest chyba nachmielony pod 23 litry.

Link to comment
Share on other sites

To jeszcze zależy jakie drożdże masz zamiar dodać, bo to one są najważniejsze w procesie fermentacji. 

Drożdże to standard US-05. Jeżeli chodzi o goryczkę to jak dla mnie to nie problem, ponieważ lubię goryczkowe i mocno chmielowe piwa. Jak zdobędę doświadczenie to na pewno będzie jakaś IPA :)  

Link to comment
Share on other sites

 

To jeszcze zależy jakie drożdże masz zamiar dodać, bo to one są najważniejsze w procesie fermentacji. 

Drożdże to standard US-05. Jeżeli chodzi o goryczkę to jak dla mnie to nie problem, ponieważ lubię goryczkowe i mocno chmielowe piwa. Jak zdobędę doświadczenie to na pewno będzie jakaś IPA :)  

 

 

To powiem Ci że średni z tego lager :P Będziesz musiał pilnować odpowiednio niskiej temperatury fermentacji

Link to comment
Share on other sites

Z tych ekstraktów jak zrobisz 23 litry nastawu, wyjdzie Ci lekka "dziesiątka". 15 litrów da Ci 15 Blg. Anyway prz drożdżach US-05 będziesz miał ale, nie lagera. Niezależnie od tego jak się brewkit nazywa.

Link to comment
Share on other sites

Chciałbym tylko dodać że lagery są przereklamowane a estry z US-05 i porządne nachmielenie mogą uratować ten brewkit.

 

Dobry lager to wielka sztuka, to się nie da od tak - bez inwestycji w sprzęt i wiedzę. A potem i tak się okaże że Altbier na hybrydowych K-97 jest smaczniejszy :P

Link to comment
Share on other sites

 

 

To powiem Ci że średni z tego lager

 

będziesz miał ale, nie lagera

 

Przecież to nie są drożdże Lagerowe :facepalm:
jeszcze ze trzy osoby niech napiszą bo kolega może nie zrozumiał
Link to comment
Share on other sites

Zrób z tego tak ok. 17l; wyjdzie Ci takie lekkie ALE. Jak będziesz pilnował temperatury to przy tych drożdżach powinno wyjść w miarę neutralne i pijalne piwko...

Link to comment
Share on other sites

(1.7+1.2)*0.8/12= 19 litrów.

 

Brewkity są zatarte na słodko, więc dobrze je trochę  z cukrem pomieszać. 

 

Ja ci proponuje

23 litry 12 blg.

 

Brewkit+wes +0.1 cukru

0.1 cukru do refermentacji.

 

O drożdżach ci napisali. Ja osobiście nie zmuszałbym us-05 do pracy lagrowej tylko tak ok 18 stopni. 

Link to comment
Share on other sites

A ja bym zaczął od zastanowienia się nad tym jakie mam warunki :) Jeśli masz warunki pod lagery (możliwość trzymania fermentora w stosunkowo niskiej temperaturze), to nie widzę powodu żeby nie wziąć jakichś lagerowych drożdży. Jeśli jednak temperatury na to nie pozwalają, to górniaki są jedynym wyjściem i warto rozważyć: trzymanie się planu i użycie US-05, albo zmiana brewkitu.

A w ogóle, to US-05 nie są drożdżami lagerowymi :)
 

 

jeszcze ze trzy osoby niech napiszą bo kolega może nie zrozumiał

 

;)
 

 

BrewKit na cukrze

 

No już bez przesady... Jasne. W smaku szału nie będzie, piana jak cement może być tylko marzeniem. Niemniej, piwo wyjdzie.

Edytator: Przy dolniakach przydało by się lagerowanie ;) 

Edited by Enethion
Link to comment
Share on other sites

A czym niby różni się brewkit "cośtam lager" od "cośtam jasne ale", żeby to był jakiś problem dla drożdży górnej fermentacji?

Zauważyłeś, że napisałem "albo"? Nie napisałem "zmień brewkit, drożdże nie ruszą, będzie DMS, kanał, autoliza i stare skarpety". W opcji zmiany chodziło mi jedynie o to, że można pójść w inne piwo (ciemniejsze, pszeniczne, bardziej goryczkowe, itp. itd.).

Link to comment
Share on other sites

(1.7+1.2)*0.8/12= 19 litrów.

 

Brewkity są zatarte na słodko, więc dobrze je trochę  z cukrem pomieszać. 

 

Ja ci proponuje

23 litry 12 blg.

 

Brewkit+wes +0.1 cukru

0.1 cukru do refermentacji.

 

O drożdżach ci napisali. Ja osobiście nie zmuszałbym us-05 do pracy lagrowej tylko tak ok 18 stopni. 

Skąd ta wiedza że kity zacierane są na słodko?

Link to comment
Share on other sites

Tak wiem, że US-05 nie są drożdżami lagerowymi, ale nie mam możliwości uzyskania temperatury bliskiej 0, że już nie wspomnę o braku możliwości lagerowania. Co do ilości jaką mógłbym uwarzyć to mogę prosić o wyjaśnienie liczb 0,8 oraz 12 w użytym wyliczeniu:

 

(1.7+1.2)*0.8/12= 19 litrów.

Link to comment
Share on other sites

0.8- Ekstrakty mają ok 20% wody,  80% to mieszanina cukrów, białek itp,

12 to blg.

 

Z tego zestawu wyjdzie 19 litrów 12blg.

Link to comment
Share on other sites

 

(1.7+1.2)*0.8/12= 19 litrów.

 

Brewkity są zatarte na słodko, więc dobrze je trochę  z cukrem pomieszać. 

 

Ja ci proponuje

23 litry 12 blg.

 

Brewkit+wes +0.1 cukru

0.1 cukru do refermentacji.

 

O drożdżach ci napisali. Ja osobiście nie zmuszałbym us-05 do pracy lagrowej tylko tak ok 18 stopni. 

Skąd ta wiedza że kity zacierane są na słodko?

 

Na stronie Coopers z jednej puchy kita robią 23 litry piwa o końcowym blg 1.6.

 

Tak licząc to

OG 6blg, FG 1.6blg , odfermentowanie na poziomie 70% , to trochę mało.

 

Zresztą to logiczne, jak się sprzedaje brewkita i glukoze , to brewkit musi mieć więcej nie fermentowalnych cukrów. 

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Witam serdecznie , jestem początkującym  i na razie z racji braku wiedzy i sprzętu robię piwa z brewkitów. 

Na razie zrobiłem 3 warki

1 Coopers Irish Stout + ekstrakt słodowy ciemny Coopers - ilość warki 23 litry - początkowe BLG 12 - końcowe 4 Blg  - smak wyraźnie słodki kawowy bez wyraźnej goryczki , piana gęsta długo się utrzymuje.

2 Gozdawa Full Light Lager - blg poczatkowe 10 - koncowe 2 - ilosc warki 23 l , i tutaj nieporozumienie , piwo niepijalne , wodnite w smaku .:(

3 Coopers Irish stout + ekstrakt slodowy ciemny Gozdawa - blg poczatkowe 12,5 , końcowe 3,5 ilość warki 23l - piwo zupełnie inne w smaku w stosunku do pierwszego , wytrawne , z wyraźną goryczką :) , piana gęsta niestety dość szybko redukuje się do pierścienia naokoło . 

 

Teraz chciałbym zrobić UK Brew  India Pal Ale i mam pewne wątpliwości i nasuwa mi sie kilka pytań 

Jaki blg początkowe polecacie do tego piwa ? może zmniejszyć ilość wody i zamiast tych 23l dać mniej ? 

Chciałbym dodać ekstrakt słodowy Pale Ale , 1,7 kg Slodownia Bruntal - czy może jakiś inny polecacie ?

 

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, tylko proszę nie piszcie żebym zaczął zacierać lub robić z ekstraktu słodowego , bo na razie największy garnek mam 6l a większego nie mam gdzie trzymać :((

Link to comment
Share on other sites

54 minuty temu, Demon_ napisał:

Witam serdecznie , jestem początkującym  i na razie z racji braku wiedzy i sprzętu robię piwa z brewkitów. 

Na razie zrobiłem 3 warki

1 Coopers Irish Stout + ekstrakt słodowy ciemny Coopers - ilość warki 23 litry - początkowe BLG 12 - końcowe 4 Blg  - smak wyraźnie słodki kawowy bez wyraźnej goryczki , piana gęsta długo się utrzymuje.

2 Gozdawa Full Light Lager - blg poczatkowe 10 - koncowe 2 - ilosc warki 23 l , i tutaj nieporozumienie , piwo niepijalne , wodnite w smaku .:(

3 Coopers Irish stout + ekstrakt slodowy ciemny Gozdawa - blg poczatkowe 12,5 , końcowe 3,5 ilość warki 23l - piwo zupełnie inne w smaku w stosunku do pierwszego , wytrawne , z wyraźną goryczką :) , piana gęsta niestety dość szybko redukuje się do pierścienia naokoło . 

 

Teraz chciałbym zrobić UK Brew  India Pal Ale i mam pewne wątpliwości i nasuwa mi sie kilka pytań 

Jaki blg początkowe polecacie do tego piwa ? może zmniejszyć ilość wody i zamiast tych 23l dać mniej ? 

Chciałbym dodać ekstrakt słodowy Pale Ale , 1,7 kg Slodownia Bruntal - czy może jakiś inny polecacie ?

 

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, tylko proszę nie piszcie żebym zaczął zacierać lub robić z ekstraktu słodowego , bo na razie największy garnek mam 6l a większego nie mam gdzie trzymać :((

 

Ja bym kupił 1,7kg jasnego ekstraktu Bruntal i nastawił 20l

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Cześć wszystkim 

Zakupiłem według wskazówki 1,6 kg ekstraktu chmielonego IPA  i 1,7 nie chmielonego jasnego , czyli razem mam 3,3kg  , chciałbym oscylować w blg początkowe ok 14, bo wyczytałem że ipa oscylują ok 14-16 BLG .

W weekend robie nastaw :))

Edited by Demon_
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 1 month later...

Moje podsumowanie

Ekstrakt Master Pint  IPA  1,6kg + 1,7 jasny IPA  , gestość początkowa 15blg , nastaw 18l

Po tygodniu burzliwej blg 7 , dwa tygodnie cichej 3,5 blg i więcej nie chciało zejść .

Docelowo 17 litrów , dosłodzone 139 g glukozy i w butelki .

Po 2 tyg próba smakowa , wynik całkiem pozytywny ładna trwała piana , nasycenie co2 jak dla mnie idealne , wyraźna goryczka - jedynie do klarowności można się doczepić :))

 

Link to comment
Share on other sites

18 godzin temu, Demon_ napisał:

Docelowo 17 litrów , dosłodzone 139 g glukozy i w butelki

Dość mocno nagazowane będzie ;) zwłaszcza jak na brytola :(

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.