kuuba Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Witam , serdecznie wszystkich Forumowiczów. Na wstępie chciałem serdecznie przeprosić jeżeli po mimo moich usilnych poszukiwań na forum zakładam niepotrzebnie nowy wątek. W czym rzecz?. Uwarzyłem pierwsze piwo z brewkita Coopers Lager oczywiście na cukrze po mimo wielu rad, które zignorowałem, ale przynajmniej sam się przekonałem jak to smakuje . Teraz chciałbym uwarzyć drugie piwo również Coopers Lager, ale na ekstrakcie i innych drożdżach, żeby mieć pełny obraz w różnicy. Problem jest następujący: mam brewkit Coopers Lager 1,7 kg oraz ekstrakt WES 1,2 kg. Wiem, że przy takiej ilości ekstraktu nie mogę robić 23 litrów piwa, ale nie bardzo wiem ile dodać wody. Próbowałem to jakoś przeliczyć ale ni jak wychodzi mi, że przy takiej ilości ekstraktu powinienem uwarzyć około 15 litrów piwa i ta ilość wydaje mi się podejrzanie za mała. Proszę o radę i ewentualną podpowiedź jak wyliczyć ile wody dodać. Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucekmiszcz Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Witam , serdecznie wszystkich Forumowiczów. Na wstępie chciałem serdecznie przeprosić jeżeli po mimo moich usilnych poszukiwań na forum zakładam niepotrzebnie nowy wątek. W czym rzecz?. Uwarzyłem pierwsze piwo z brewkita Coopers Lager oczywiście na cukrze po mimo wielu rad, które zignorowałem, ale przynajmniej sam się przekonałem jak to smakuje . Teraz chciałbym uwarzyć drugie piwo również Coopers Lager, ale na ekstrakcie i innych drożdżach, żeby mieć pełny obraz w różnicy. Problem jest następujący: mam brewkit Coopers Lager 1,7 kg oraz ekstrakt WES 1,2 kg. Wiem, że przy takiej ilości ekstraktu nie mogę robić 23 litrów piwa, ale nie bardzo wiem ile dodać wody. Próbowałem to jakoś przeliczyć ale ni jak wychodzi mi, że przy takiej ilości ekstraktu powinienem uwarzyć około 15 litrów piwa i ta ilość wydaje mi się podejrzanie za mała. Proszę o radę i ewentualną podpowiedź jak wyliczyć ile wody dodać. Z góry dzięki. Na brewness (polecam początkującym) wychodzi że jeśli chcesz zrobić dwunastkę to powinieneś przygotować 17.5 litra brzeczki. Choć nie wiem jak to wyjdzie bo brewkit jest chyba nachmielony pod 23 litry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 To jeszcze zależy jakie drożdże masz zamiar dodać, bo to one są najważniejsze w procesie fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuuba Opublikowano 7 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 To jeszcze zależy jakie drożdże masz zamiar dodać, bo to one są najważniejsze w procesie fermentacji. Drożdże to standard US-05. Jeżeli chodzi o goryczkę to jak dla mnie to nie problem, ponieważ lubię goryczkowe i mocno chmielowe piwa. Jak zdobędę doświadczenie to na pewno będzie jakaś IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucekmiszcz Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 To jeszcze zależy jakie drożdże masz zamiar dodać, bo to one są najważniejsze w procesie fermentacji. Drożdże to standard US-05. Jeżeli chodzi o goryczkę to jak dla mnie to nie problem, ponieważ lubię goryczkowe i mocno chmielowe piwa. Jak zdobędę doświadczenie to na pewno będzie jakaś IPA To powiem Ci że średni z tego lager Będziesz musiał pilnować odpowiednio niskiej temperatury fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Z tych ekstraktów jak zrobisz 23 litry nastawu, wyjdzie Ci lekka "dziesiątka". 15 litrów da Ci 15 Blg. Anyway prz drożdżach US-05 będziesz miał ale, nie lagera. Niezależnie od tego jak się brewkit nazywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 (edytowane) Przecież to nie są drożdże Lagerowe BrewKit na cukrze, teraz Lager na US-05... nieźle zaczynasz pewnie czytać się nie chce Edytowane 7 Lutego 2017 przez WithoutStress krisangel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Wojtczuk Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Chciałbym tylko dodać że lagery są przereklamowane a estry z US-05 i porządne nachmielenie mogą uratować ten brewkit. Dobry lager to wielka sztuka, to się nie da od tak - bez inwestycji w sprzęt i wiedzę. A potem i tak się okaże że Altbier na hybrydowych K-97 jest smaczniejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 To powiem Ci że średni z tego lager będziesz miał ale, nie lagera Przecież to nie są drożdże Lagerowe jeszcze ze trzy osoby niech napiszą bo kolega może nie zrozumiał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Zrób z tego tak ok. 17l; wyjdzie Ci takie lekkie ALE. Jak będziesz pilnował temperatury to przy tych drożdżach powinno wyjść w miarę neutralne i pijalne piwko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aks Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 (1.7+1.2)*0.8/12= 19 litrów. Brewkity są zatarte na słodko, więc dobrze je trochę z cukrem pomieszać. Ja ci proponuje 23 litry 12 blg. Brewkit+wes +0.1 cukru 0.1 cukru do refermentacji. O drożdżach ci napisali. Ja osobiście nie zmuszałbym us-05 do pracy lagrowej tylko tak ok 18 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 (edytowane) A ja bym zaczął od zastanowienia się nad tym jakie mam warunki Jeśli masz warunki pod lagery (możliwość trzymania fermentora w stosunkowo niskiej temperaturze), to nie widzę powodu żeby nie wziąć jakichś lagerowych drożdży. Jeśli jednak temperatury na to nie pozwalają, to górniaki są jedynym wyjściem i warto rozważyć: trzymanie się planu i użycie US-05, albo zmiana brewkitu.A w ogóle, to US-05 nie są drożdżami lagerowymi jeszcze ze trzy osoby niech napiszą bo kolega może nie zrozumiał BrewKit na cukrze No już bez przesady... Jasne. W smaku szału nie będzie, piana jak cement może być tylko marzeniem. Niemniej, piwo wyjdzie.Edytator: Przy dolniakach przydało by się lagerowanie Edytowane 8 Lutego 2017 przez Enethion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 A czym niby różni się brewkit "cośtam lager" od "cośtam jasne ale", żeby to był jakiś problem dla drożdży górnej fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 A czym niby różni się brewkit "cośtam lager" od "cośtam jasne ale", żeby to był jakiś problem dla drożdży górnej fermentacji? Zauważyłeś, że napisałem "albo"? Nie napisałem "zmień brewkit, drożdże nie ruszą, będzie DMS, kanał, autoliza i stare skarpety". W opcji zmiany chodziło mi jedynie o to, że można pójść w inne piwo (ciemniejsze, pszeniczne, bardziej goryczkowe, itp. itd.). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 (1.7+1.2)*0.8/12= 19 litrów. Brewkity są zatarte na słodko, więc dobrze je trochę z cukrem pomieszać. Ja ci proponuje 23 litry 12 blg. Brewkit+wes +0.1 cukru 0.1 cukru do refermentacji. O drożdżach ci napisali. Ja osobiście nie zmuszałbym us-05 do pracy lagrowej tylko tak ok 18 stopni. Skąd ta wiedza że kity zacierane są na słodko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuuba Opublikowano 8 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Tak wiem, że US-05 nie są drożdżami lagerowymi, ale nie mam możliwości uzyskania temperatury bliskiej 0, że już nie wspomnę o braku możliwości lagerowania. Co do ilości jaką mógłbym uwarzyć to mogę prosić o wyjaśnienie liczb 0,8 oraz 12 w użytym wyliczeniu: (1.7+1.2)*0.8/12= 19 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aks Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 0.8- Ekstrakty mają ok 20% wody, 80% to mieszanina cukrów, białek itp, 12 to blg. Z tego zestawu wyjdzie 19 litrów 12blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aks Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 (1.7+1.2)*0.8/12= 19 litrów. Brewkity są zatarte na słodko, więc dobrze je trochę z cukrem pomieszać. Ja ci proponuje 23 litry 12 blg. Brewkit+wes +0.1 cukru 0.1 cukru do refermentacji. O drożdżach ci napisali. Ja osobiście nie zmuszałbym us-05 do pracy lagrowej tylko tak ok 18 stopni. Skąd ta wiedza że kity zacierane są na słodko? Na stronie Coopers z jednej puchy kita robią 23 litry piwa o końcowym blg 1.6. Tak licząc to OG 6blg, FG 1.6blg , odfermentowanie na poziomie 70% , to trochę mało. Zresztą to logiczne, jak się sprzedaje brewkita i glukoze , to brewkit musi mieć więcej nie fermentowalnych cukrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Demon_ Opublikowano 2 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Witam serdecznie , jestem początkującym i na razie z racji braku wiedzy i sprzętu robię piwa z brewkitów. Na razie zrobiłem 3 warki 1 Coopers Irish Stout + ekstrakt słodowy ciemny Coopers - ilość warki 23 litry - początkowe BLG 12 - końcowe 4 Blg - smak wyraźnie słodki kawowy bez wyraźnej goryczki , piana gęsta długo się utrzymuje. 2 Gozdawa Full Light Lager - blg poczatkowe 10 - koncowe 2 - ilosc warki 23 l , i tutaj nieporozumienie , piwo niepijalne , wodnite w smaku .:( 3 Coopers Irish stout + ekstrakt slodowy ciemny Gozdawa - blg poczatkowe 12,5 , końcowe 3,5 ilość warki 23l - piwo zupełnie inne w smaku w stosunku do pierwszego , wytrawne , z wyraźną goryczką , piana gęsta niestety dość szybko redukuje się do pierścienia naokoło . Teraz chciałbym zrobić UK Brew India Pal Ale i mam pewne wątpliwości i nasuwa mi sie kilka pytań Jaki blg początkowe polecacie do tego piwa ? może zmniejszyć ilość wody i zamiast tych 23l dać mniej ? Chciałbym dodać ekstrakt słodowy Pale Ale , 1,7 kg Slodownia Bruntal - czy może jakiś inny polecacie ? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, tylko proszę nie piszcie żebym zaczął zacierać lub robić z ekstraktu słodowego , bo na razie największy garnek mam 6l a większego nie mam gdzie trzymać :(( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 2 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 54 minuty temu, Demon_ napisał: Witam serdecznie , jestem początkującym i na razie z racji braku wiedzy i sprzętu robię piwa z brewkitów. Na razie zrobiłem 3 warki 1 Coopers Irish Stout + ekstrakt słodowy ciemny Coopers - ilość warki 23 litry - początkowe BLG 12 - końcowe 4 Blg - smak wyraźnie słodki kawowy bez wyraźnej goryczki , piana gęsta długo się utrzymuje. 2 Gozdawa Full Light Lager - blg poczatkowe 10 - koncowe 2 - ilosc warki 23 l , i tutaj nieporozumienie , piwo niepijalne , wodnite w smaku .:( 3 Coopers Irish stout + ekstrakt slodowy ciemny Gozdawa - blg poczatkowe 12,5 , końcowe 3,5 ilość warki 23l - piwo zupełnie inne w smaku w stosunku do pierwszego , wytrawne , z wyraźną goryczką , piana gęsta niestety dość szybko redukuje się do pierścienia naokoło . Teraz chciałbym zrobić UK Brew India Pal Ale i mam pewne wątpliwości i nasuwa mi sie kilka pytań Jaki blg początkowe polecacie do tego piwa ? może zmniejszyć ilość wody i zamiast tych 23l dać mniej ? Chciałbym dodać ekstrakt słodowy Pale Ale , 1,7 kg Slodownia Bruntal - czy może jakiś inny polecacie ? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, tylko proszę nie piszcie żebym zaczął zacierać lub robić z ekstraktu słodowego , bo na razie największy garnek mam 6l a większego nie mam gdzie trzymać :(( Ja bym kupił 1,7kg jasnego ekstraktu Bruntal i nastawił 20l Demon_ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Demon_ Opublikowano 4 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2017 Dzieki za podpowiedź , Zrobię według wskazówek i później powiem jak wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Demon_ Opublikowano 22 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 (edytowane) Cześć wszystkim Zakupiłem według wskazówki 1,6 kg ekstraktu chmielonego IPA i 1,7 nie chmielonego jasnego , czyli razem mam 3,3kg , chciałbym oscylować w blg początkowe ok 14, bo wyczytałem że ipa oscylują ok 14-16 BLG . W weekend robie nastaw :)) Edytowane 22 Listopada 2017 przez Demon_ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Demon_ Opublikowano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zestaw nastawiony , wyszło 18,5 L , początkowe blg 15 . zobaczymy co z tego wyniknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Demon_ Opublikowano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Moje podsumowanie Ekstrakt Master Pint IPA 1,6kg + 1,7 jasny IPA , gestość początkowa 15blg , nastaw 18l Po tygodniu burzliwej blg 7 , dwa tygodnie cichej 3,5 blg i więcej nie chciało zejść . Docelowo 17 litrów , dosłodzone 139 g glukozy i w butelki . Po 2 tyg próba smakowa , wynik całkiem pozytywny ładna trwała piana , nasycenie co2 jak dla mnie idealne , wyraźna goryczka - jedynie do klarowności można się doczepić :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 18 godzin temu, Demon_ napisał: Docelowo 17 litrów , dosłodzone 139 g glukozy i w butelki Dość mocno nagazowane będzie zwłaszcza jak na brytola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się